Διγλωσσία στο Συμβούλιο αποφυλακίσεως-Ζητήθηκαν φάκελοι, σε αυτούς και ισοβίτης

Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση και παράδοση του πορίσματος του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, στην Νομική Υπηρεσία, η οποία τον διόρισε για να εξετάσει τις καταγγελίες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώπιον του οποίου φαίνεται να προέκυψαν στοιχεία για παράνομες συνομιλίες με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών. 

Το χρονοδιάγραμμα του ανακριτή εκπνέει στις 5 Σεπτεμβρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να προκύπτει θέμα παράτασης, ενώ ακολούθως, το πόρισμα αναμένεται να εξεταστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα μελετήσει τις εισηγήσεις του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και στη συνέχεια θα αποφασίσει κατά πόσο η υπόθεση θα οδηγηθεί ή όχι ενώπιον Δικαστηρίου.

Ενώπιον του κ. Αιμιλιανίδη κλήθηκαν δεκάδες πρόσωπα, εντός και εκτός Φυλακών, τα οποία είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις καταγγελίες ή παρεμφερή ζητήματα, ενώ μεγάλος αριθμός καταθέσεων λήφθηκε από κρατούμενους, εκ των οποίων κάποιων οι καταθέσεις κρίνονται σημαντικές, αφού πρόκειται για πρόσωπα στα οποία είχε εκμυστηρευτεί πράγματα ο βαρυποινίτης.

Επιπρόσθετα, καταθέσεις έδωσε και αριθμός μελών του προσωπικού, οι μαρτυρίες των οποίων σχετίζονται είτε με τις καταγγελίες και ειδικότερα τις πληροφορίες για αναζήτηση στοιχείων που θα έπλητταν τη Διεύθυνση των Φυλακών, είτε που έχουν να κάνουν με παρεμφερή θέματα που συνοδεύονται των καταγγελιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά και ένα καιρό η Αριστοτέλους κατήγγειλε διαφθορά...

Διγλωσσία στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως

Παράλληλα, για κατάθεση κλήθηκαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, καθώς ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης διερευνά κατά πόσο υπήρχαν παρεμβάσεις για αποφυλακίσεις προσώπων, δεδομένου, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν μηνύματα όπου ο Διοικητής της ΥΚΑΝ φαίνεται να είχε μιλήσει με την πρόεδρο του Συμβουλίου, κάτι για το οποίο ενημέρωσε σχετικά τον κρατούμενο, αφού φαίνεται πως ένα από τα ανταλλάγματα που θα λάμβανε για την «συνδρομή» του, ήταν να βοηθηθεί στην αίτηση για την αποφυλάκιση του. Σημειώνεται, όπως μας εξηγήθηκε, το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως, όταν εξετάζει αιτήσεις για αποφυλάκιση ενός κρατούμενου, ζητά εκθέσεις, τόσο από τη Διεύθυνση των Φυλακών, όσο και από την Αστυνομία.

Ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη προέκυψαν καταθέσεις από πρόσωπα που έδειχναν παρεμβάσεις στο Συμβούλιο, κάτι το οποίο κατήγγειλαν και δημόσια οι κρατούμενοι μέσω επιστολής τους, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν πως «ο αξιωματικός Αστυνομίας έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει το αξίωμα του για να επέμβει στις διαδικασίες αποφυλάκισης τους με απευθείας επικοινωνίες με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (parole)».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως τα μέλη του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως είχαν διαφωνήσει γύρω από συγκεκριμένες υποθέσεις ναρκωτικών, κάτι για το οποίο, όπως μας αναφέρθηκε, κάποιοι μεταξύ τους το είχαν σχολιάσει, ενώ ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής ζήτησε περίπου 10 φακέλους, όπου παρατηρήθηκε διγλωσσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επίκεντρο βρίσκεται υποθέσεις όπου ενώ τα αδικήματα και τα δεδομένα ήταν περίπου τα ίδια για όλους τους καταδικασθέντες, αφού ήταν συγκατηγορούμενοι, εντούτοις δεν είχαν αποφυλακιστεί με το parole όλοι.

Η περίπτωση ισοβίτη

Παράλληλα, στο τραπέζι έπεσε και η υπόθεση ισοβίτη που αποφυλακίστηκε με όρους από το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως το 2019, ωστόσο περίπου τρία χρόνια αργότερα συνελήφθη για υπόθεση 132 κιλών ναρκωτικών.

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης του, αφού είχε εμπλακεί σε ποινική υπόθεση με δική του παραδοχή, δεν ενεργοποιήθηκε η ποινή του, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ενώ το εν λόγω πρόσωπο, στη συνέχεια, ενώ τελούσε υπό κράτηση, απεβίωσε.

Για την εν λόγω υπόθεση, κλήθηκαν επίσης να δώσουν απαντήσεις τα μέλη του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η πρόεδρος του Συμβουλίου είχε έρθει σε επικοινωνία με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, ενώ και για την εν λόγω υπόθεση, όπως μας αναφέρθηκε, είχε εκφραστεί διγλωσσία, με κάποιους να θεωρούν πως έπρεπε να ενεργοποιηθεί η ποινή του, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν πως «το Συμβούλιο δεν έτυχε γραπτής ενημέρωσης από την Αστυνομία αλλά από τα ΜΜΕ και περίμενε μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τον 61χρονο και συγκεκριμένα εάν θα κατηγορηθεί ή όχι για την υπόθεση. Δεν θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί η ποινή του στην παρούσα φάση (σ.σ τότε), αφού ήταν πληροφοριοδότης και μετέπειτα συνελήφθη ως ύποπτος, εξού και περιμέναμε ενημέρωση».

Σημαντική κατάθεση στενού συγγενικού προσώπου

Σημαντική κρίνεται και η κατάθεση στενού συγγενικού προσώπου του βαρυποινίτη, το οποίο ήταν το πρόσωπο που έλαβε χρηματικό ποσό που απέστειλε ο Διοικητής μέσω άλλου αστυνομικού που υπηρετεί στην ΥΚΑΝ, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο κάδρο των ερευνών. Και αυτό διότι, ήταν το δεύτερο μέλος της Δύναμης που κατονομάστηκε θεληματικά από τον βαρυποινίτη, λέγοντας πως συνομιλούσε και μαζί του, πέραν του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ οι φωτογραφίες και των δύο βρέθηκαν στο κινητό του. 

Επιπρόσθετα, φαίνεται να προκύπτουν συνομιλίες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της παράδοσης των χρημάτων, με τον βαρυποινίτη μάλιστα να καλεί το συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο διερωτάτο γιατί λαμβάνει χρήματα από την Αστυνομία, να μην αναφέρει οτιδήποτε για τους φίλους του και τα ονόματα τους, ενώ στη συνέχεια υπάρχει συνομιλία όπου ο βαρυποινίτης φέρεται να ενημερώνει τον Διοικητή πως έλαβε τα χρήματα.

Στο ίδιο πρόσωπο, εξού και η σημασία της κατάθεσης του, ο βαρυποινίτης απέστελλε συνομιλίες που είχε με τον Διοικητή της ΥΚΑΝ και άλλο ένα πρόσωπο, ενώ σε αυτό είχε αναφέρει πως όταν αποφυλακιστεί θα παίρνει τρεις χιλιάδες ευρώ μισθό το μήνα από την ΥΚΑΝ. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, «εάν με βγάλουν έξω με το Parole νωρίτερα, θα είμαι οκ. Παράγγειλε μικρόφωνα, GPS και όσοι κάνουν δουλειές με ναρκωτικά όταν θα έρχονται στο βενζινάδικο για πλύσιμο του car τους, θα τους βάζω με το αυτοκίνητο και ξεκινάμε δουλειά πάνω τους. Θα έρχονται όλοι τζιαμέ κοντά μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον του εν λόγω προσώπου, δεν φαίνεται να γνώριζε τις προθέσεις του βαρυποινίτη και ουδεμία σχέση είχε με την υπόθεση, ωστόσο τα όσα ανέφερε, εξετάζονται από τον ανεξάρτητο ανακριτή.

Το τεκμήριο δίνει απαντήσεις

Στο πόρισμα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να δοθεί στην ολότητα του στην δημοσιότητα, πιθανόν να δοθούν απαντήσεις ως προς τις ενέργειες που έγιναν από τη Διεύθυνση των Φυλακών μετά τον εντοπισμό των στοιχείων αλλά και όσα ακολούθησαν, ενώ θα ξεκαθαριστεί και ο χρόνος επικοινωνίας.

Από τις μαρτυρίες προκύπτει πως ο χρόνος γυρίζει πίσω, αφού υπάρχει κατάθεση που δείχνει επαφή από τον περασμένο χρόνο. Μάλιστα, κατά την ίδια περίοδο, στο κινητό του βαρυποινίτη υπάρχει και μήνυμα το οποίο αναφέρει, «θέλω βίντεο τραβηγμένα από τις φυλακές… τζιάλα… Να φαίνονται οι χώροι των φυλακών κτλ. Και γενικά εάν έχει βίντεο με κρατούμενους που κάνουν έστω και αστεία ή οτιδήποτε θέλω τα. Αρκεί να καταλαβαίνουμε ότι είναι τραβηγμένα από κρατούμενους».

Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει κατάθεση κρατούμενου, ο οποίος ισχυρίζεται πως ενώ ήταν υπόδικος όταν μεταφέρθηκε στα γραφεία της ΥΚΑΝ Λεμεσού για ανάκριση, του προτάθηκε να εφοδιαστεί με κινητό και κάρτα, ώστε να είχαν επικοινωνία, με σκοπό να του αποστέλλει διάφορα πράγματα από τις Φυλακές. Ο εν λόγω κρατούμενος στην κατάθεση του, ενέπλεξε τον Διοικητή της ΥΚΑΝ, ισχυριζόμενος μάλιστα πως του αναφέρθηκε ότι εάν αποδεχθεί την πρόταση του, θα τον βοηθήσουν με την υπόθεση του. Αναφορικά με την χρονική περίοδο που έλαβε χώρα το περιστατικό, ο τότε υπόδικος έδειξε την περσυνή χρονιά, αναφέροντας συγκεκριμένο μήνα.

Ωστόσο, σε ότι αφορά την χρονική περίοδο των συνομιλιών και τον τρόπο, είναι κάτι που δίνει απαντήσεις ο δικανικός έλεγχος στο τεκμήριο, το οποίο παραδόθηκε στον ανεξάρτητο ανακριτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαρτυρίες για επαφές Διοικητή με βαρυποινίτη από πέρσι-Βρέθηκε βίντεο που χτυπούσε κρατούμενο

Το ζήτημα της διαθεσιμότητας

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Κατσουνωτός παραμένει σε διαθεσιμότητα μέχρις τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αποπερατώσει το έργο του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ενώ αρμόδια πηγή μας ανέφερε πως θα εξεταστούν εκ νέου τα δεδομένα, αφού η επιστροφή του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα προκύψουν ή όχι ποινικά αδικήματα.

Όπως εξηγήθηκε, «εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα και η υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, τότε ο αξιωματικός θα παραμείνει σε διαθεσιμότητα, πρακτική η οποία ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται μέλη της αστυνομίας, χωρίς να σημαίνει πως είναι ένοχος οποιοσδήποτε, αλλά δεν θα μπορούσε κάποιος για παράδειγμα να διώκεται ποινικά και να κατέχει ένα αξίωμα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σε πάρα πολλές υποθέσεις ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική».      

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτογραφίες από κοντινή απόσταση δολοφονηθέντα στις συνομιλίες του βαρυποινίτη

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Συνελήφθη 24χρονος που είχε στην κατοχή του ναρκωτικά και κλοπιμαία
Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE/Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό