Τρεις μήνες και ακόμα είναι εγκλωβισμένος ο Κύπριος καπετάνιος-Έπονται εξελίξεις

Μπορεί να έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες από τότε που τα δύο ελληνικά πλοία καταλήφθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, στον Περσικό Κόλπο, ωστόσο τα πληρώματά τους, μεταξύ αυτών και ο Κύπριος καπετάνιος του ενός εκ των δύο πλοίων, παραμένει καθηλωμένος στη χώρα του Κόλπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρετός διαβουλεύσεων για τον Κύπριο καπετάνιο-Τι ζητούν οι Ιρανοί

Περί τα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν έγινε η κατάληψη με ρεσάλτο στα δύο πλοία, ο Κύπριος καπετάνιος παραμένει σε ασφαλές χώρο, ωστόσο είναι μακριά από την οικογένειά του, η οποία αναμένει καρτερικά την ημέρα που θα τον συναντήσει ξανά.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον καπετάνιο, ο οποίος δηλώνει καλά στην υγεία του και δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε προβλήματα, όμως συνεχίζει να βρίσκεται σε μια άλλη χώρα, μη μπορώντας να κινηθεί ελεύθερα.

Επικοινωνία, υπάρχει επίσης επί καθημερινής βάσης και με την οικογένεια του, η οποία σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι καθησυχασμένη από το γεγονός ότι δεν υπόκειται σε κακουχίες και διαβιεί σε καλές συνθήκες, παρόλα αυτά περιμένει την ώρα που θα συναντήσει τον δικό της άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένει εγκλωβισμένος ο Κύπριος καπετάνιος στο Ιράν-Συνεχή διαβήματα

Οι πληροφορίες που κατέχει το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι πολύ σύντομα αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος, αφού φαίνεται ότι το ιρανικό πλοίο που είχε κατασχεθεί σε ελληνικά ύδατα, πριν την κατάσχεση των δύο ελληνικών, επαναφορτώνεται με καύσιμα και πιθανότατα να αναχωρήσει από τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Αυτό, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων από τους Ιρανούς, αφού γίνονται έντονες διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών, για τα οποία ενημερώνεται και η Κύπρος, από την Ελλάδα. Ενέργειες γίνονται και από τον πρέσβη της Κύπρου στο Ιράν, σε συνεννόηση πάντα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, παρά τις ενέργειες που έγιναν στο ιρανικό πλοίο, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεν συνέβη το ίδιο με τα ελληνικά πλοία που κρατούνται στη χώρα και πιθανότατα οι όποιες εξελίξεις θα προκύψουν εάν και εφόσον το δικό τους πλοίο αποδεσμευτεί από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι κατέλαβαν οι κομάντος τα ελληνικά τάνκερ-Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Σημειώνεται ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana» είχε δεσμευθεί από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, κατόπιν εντολής που έλαβε από την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο κυρώσεων που επιβλήθηκαν από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, καθότι το συγκεκριμένο πλοίο έπλεε μέχρι την 1η Μαρτίου με ρωσική σημαία.

Τα αντίποινα των Ιρανών έγιναν στις 27 Μαΐου, όταν ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο πλοίο Delta Poseidon που έπλεε με ελληνική σημαία, σε διεθνή ύδατα στην περιοχή του Κόλποθ.

Αφού ένοπλοι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν το πλοίο, στη συνέχεια κατέλαβαν δεύτερο πλοίο, το Prudent Warior και τα μετέφεραν με το πλήρωμά τους στην περιοχή Μπαντάρ Αμπάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικοινωνεί με την οικογένεια του ο Κύπριος ναυτικός-«Οι συνθήκες κράτησης δεν είναι απάνθρωπες»

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό