Απέλασαν πατέρα 15χρονου μαθητή-Παρέμβαση Μιχαηλίδου για επανεξέταση

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου με επιστολή προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητά να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί σε μετανάστη που απελάθηκε χθες, ειδική άδεια παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η κ. Μιχαηλίδου η οποία κοινοποίησε την επιστολή της στα ΜΜΕ την Πέμπτη, αναφέρει ότι επανέρχεται στη συγκεκριμένη περίπτωση με βάση νέα σοβαρή πληροφόρηση που έλαβε σήμερα από τον 15χρονο γιο του απελαθέντος.

"Συγκεκριμένα, ο 15χρονος ΧΧΧΧ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με Λειτουργό του Γραφείου μου, ενημέρωσε ότι: χθες, χωρίς κάποια ενημέρωση ή προετοιμασία, πραγματοποιήθηκε η απέλαση του πατέρα του στη ΧΧΧΧ. Συγκεκριμένα 6-7 άτομα παρουσιάστηκαν στο χώρο κράτησης άτυπων μεταναστών στη Μενόγεια όπου κρατείτο, και με τη χρήση χειροπέδων, ηλεκτρονικού βραχιολιού στο πόδι και ηρεμιστικής ένεσης (με επιφύλαξη), τον μετέφεραν στο αεροδρόμιο όπου πραγματοποιήθηκε η απέλασή του στη ΧΧΧΧ", αναφέρει επί λέξει στην επιστολή της η Επίτροπος.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο απελαθείς "αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη ΧΧΧΧ σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, και όπως του ανέφεραν σε δύο ημέρες θα πραγματοποιηθεί η απέλαση της συζύγου και του παιδιού του. Με δεδομένες τις εν λόγω εξελίξεις, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται και ο ανήλικος".

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, ειδικά σε σχέση με τις πολλαπλές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

"Η εξουσία του κράτους για άσκηση μεταναστευτικού ελέγχου είναι σεβαστή, αλλά, όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, αυτή πρέπει να ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της Συμβάσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όταν άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν παιδιά. Όπως έχω επισημάνει και στην προγενέστερη παρέμβασή μου, ο ΧΧΧΧ είναι παιδί το οποίο γεννήθηκε στην Κύπρο και έχει ισχυρούς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς στη χώρα και επομένως, εμπίπτει στην κατηγορία μεταναστών με μακρά και εδραιωμένη παραμονή στην Κύπρο", σημειώνει η Επίτροπος.

Η κ. Μιχαηλίδου ζητά να δοθούν οδηγίες για να επανεξεταστεί, το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στον κο ΧΧΧΧ ειδική άδεια παραμονής και εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους και κατά τη λήψη των αποφάσεων αυτών, να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη, το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τη λυκειακή του εκπαίδευση σε γλώσσα που κατέχει και γενικά το συμφέρον του 15χρονου ΧΧΧΧ.

"Με βάση τη χθεσινή απέλαση εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί σε σχέση με το κατά πόσον λήφθηκαν υπόψη τα όσα αναλύθηκαν στην εν λόγω παρέμβασή μου, στην οποία δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση. Ως εκ τούτου, εφιστώ προσοχή ώστε, οι μελλοντικές ενέργειες που οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα προβούν, να διασφαλίζουν το συμφέρον και τα δικαιώματα του ανήλικου, όπως αυτά προβλέπονται από τη Σύμβαση τα οποία, να υπενθυμίσω ότι, είναι ενσωματωμένα στην εθνική νομοθεσία και επιβάλλουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις", αναφέρει.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο Γραφείο Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εσωτερικών, στην Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας , στον Επαρχιακό Λειτουργό Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Λευκωσίας, στην Αν. Διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, στον Διοικητή Υπηρεσίας Αλλοδαφπών και Μετανάστευσης, (με το φαξ), στον απελαθέντα, στον Πρόεδρο Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Αγίου Δομετίου και στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών