Κυριακή 27 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Στον πάγο το πόρισμα για τα επεισόδια-Αναμένουν τις ιστοπαθολογικές του 44χρονου

  10/08/2022 06:21
Στον πάγο το πόρισμα για τα επεισόδια-Αναμένουν τις ιστοπαθολογικές του 44χρονου

Στον πάγο το πόρισμα για τα επεισόδια-Αναμένουν τις ιστοπαθολογικές του 44χρονου

  10/08/2022 06:21

Στάση αναμονής τηρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για την υπόθεση θανάτου του 44χρονου Μιχάλη Νεοφύτου, που έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουλίου και ο οποίος είχε χτυπηθεί στα επεισόδια που έλαβαν χώρα έξω από το Προεδρικό και το συγκρότημα Δίας, το καλοκαίρι του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεβίωσε ο 44χρονος Μιχάλης Νεοφύτου από τη Λάρνακα-Δίνει απαντήσεις η νεκροτομή

Ο άτυχος 44χρονος ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατήγγειλαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, υπέρμετρη βία από αστυνομικούς, αφού το βράδυ των επεισοδίων είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι από όπλο δακρυγόνου αστυνομικού, με αποτέλεσμα να έχει έντονους πονοκεφάλους, όπως είχε καταγγείλει.

Μετά το θάνατό του, η Ανεξάρτητη Αρχή, ζήτησε το φάκελο της υπόθεσης, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο θάνατος του 44χρονου σχετίζεται με το χτύπημα που δέχθηκε από το δακρυγόνο, ωστόσο, από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε στη σορό, από τους ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξο Ορθοδόξου, δεν διαπιστώθηκαν τα ακριβή αίτια θανάτου.

Σημειώνεται ότι κατά τη νεκροτομή, το παρών του έδωσε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός εκ μέρους της οικογένειας του 44χρονου. 

4292760285865314 image

 Ως εκ τούτου, λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα ξεκαθαρίσουν τα αίτια θανάτου του 44χρονου. Η Ανεξάρτητη Αρχή, θα αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ώστε να τα μελετήσει και να αποφασίσει κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα, εναντίον οποιουδήποτε.

Τέτοιου είδους εξετάσεις πάντως, χρειάζονται ενδεχομένως ακόμα και μήνες για να εξάγουν αποτελέσματα, ωστόσο η ΑΑΔΙΠΑ είναι υποχρεωμένη να περιμένει πριν προχωρήσει σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες. Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, μέχρι στιγμής έχουν λάβει καταθέσεις από τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τη σορό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς το τέλος οι έρευνες για τα επεισόδια-Ζητήθηκε ο φάκελος για τον θάνατο του Μιχάλη

Δεν παραδόθηκε το πόρισμα για τα επεισόδια

Μετά από αυτή την εξέλιξη, στο περίμενε θα μείνει και η παράδοση του πορίσματος για τα επεισόδια, στη Νομική Υπηρεσία, αφού τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών ενδεχομένως να δώσουν νέα τροπή, στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πέραν του άτυχου 44χρονου ανάμεσα στους παραπονούμενους για την ίδια υπόθεση είναι και οικογένεια που επέβαινε σε ημιφορτηγό και η οποία συνελήφθη από τις Αρχές το επίδικο βράδυ.

Η εν λόγω οικογένεια είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, με το Δικαστήριο να καταλήγει πως η Αστυνομία δεν είχε στα χέρια της μαρτυρία που να δικαιολογεί τα τέσσερα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν. Ακολούθως, η απόφαση διαβιβάστηκε στην ΑΑΔΙΠΑ για μελέτη, με τον δικηγόρο της οικογένειας να υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη απόφαση ενισχύει τη θέση τους, ότι υπήρχε κατάχρηση εξουσίας. Στην επιστολή του δικηγόρου στην Αρχή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέφερε πως, «η εν λόγω συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, να προβαίνουν στη σύλληψη συμπολιτών άνευ λόγου και αιτίας, με τη δικαιολογία του αυτόφωρου αδικήματος, να προβαίνουν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και να καταχωρούν αιτήματα προσωποκράτησης για αδικήματα τα οποία δεν φαίνεται να είχαν διαπράξει τα εν λόγω άτομα, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των πολιτών, παραβιάζοντας ωστόσο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του». 

Σημειώνεται ότι τα τέσσερα πρόσωπα που είχαν συλληφθεί, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, έλαβαν μέρος σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων της Κυβέρνησης για την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2021, έξω από το Προεδρικό, ενώ στη συνέχεια πορεύθηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ., όπου προκλήθηκαν σοβαρά τα επεισόδια.

Σε κάποια στιγμή, αστυνομικός που βρισκόταν στο καθήκον στο Προεδρικό, αντιλήφθηκε επτά διαδηλωτές να επιβιβάζονται σε ημιφορτηγό, το οποίο διέθετε κλειστή καμπίνα. Αναφέρεται στην υποστηρικτική ένορκη δήλωση ότι, «μετά από παρακολούθηση του εν λόγω φορτηγού, διαπιστώθηκε ότι οι επιβαίνοντες του είχαν λάβει μέρος και στη διαμαρτυρία που έγινε στο συγκρότημα του ΔΙΑΣ».

Το ημιφορτηγό, όπως αναφέρεται, ανακόπηκε στη συνέχεια από περίπολο της Αστυνομίας. Σύμφωνα με την υποστηρικτική ένορκη δήλωση, «"τα πρόσωπα τα οποία επέβαιναν σε ημιφορτηγό εξήλθαν από την καμπίνα και επιτέθηκαν στα μέλη της Αστυνομίας’’. Οι πρώτοι τρεις αιτητές, που προφανώς είχαν εξέλθει από την καμπίνα, συνελήφθησαν επιτόπου για αυτόφωρα αδικήματα, ενώ ο τέταρτος αιτητής, που ήταν ο οδηγός του ημιφορτηγού, δεν αναφέρεται να αδικοπράγησε κατά την ανακοπή του ημιφορτηγού και δεν αναφέρεται ότι συνελήφθη».

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει η απόφαση του Δικαστηρίου, το περιστατικό της ανακοπής του ημιφορτηγού δεν συνδέεται με τα επίδικα εντάλματα σύλληψης που αφορούσαν σε αδικήματα που φέρονταν να είχαν διαπραχθεί στο χώρο του Προεδρικού και του συγκροτήματος ΔΙΑΣ.

Στην απόφαση του το Ανώτατο, σημείωνε επίσης πως πέραν την παρουσίας των εν λόγω προσώπων στο χώρο του Προεδρικού, και ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν παρουσιάστηκε καμία συγκεκριμένη μαρτυρία ότι οι αιτητές διέπραξαν ως αυτουργοί άλλο αδίκημα ή ότι ήταν συναυτουργοί, βοηθώντας, παρακινώντας, συμβουλεύοντας ή προάγοντας οποιονδήποτε άλλο να διαπράξει οποιονδήποτε αδίκημα.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας