Έκανε το σαλόνι του γραφείο κηδειών-Διώχθηκε αλλά μετά έκανε κηδεία αστυνομικού

Ανενόχλητα φαίνεται να συνεχίζουν να δρουν τα παράνομα γραφεία κηδειών, τα οποία εκμεταλλεύονται οικογένειες μέσα στο δράμα που βιώνουν, με την ίδια την Αστυνομία μάλιστα να πέφτει και στην παγίδα των παράνομων, αφού σε πρόσφατο περιστατικό, ενώ πρώτα κατήγγειλε το συγκεκριμένο παράνομο γραφείο και το οδήγησε ενώπιον Δικαστηρίου, στη συνέχεια συνεργάστηκε μαζί του για την τέλεση κηδείας μέλους της Αστυνομίας. Οι πρόσφατες έφοδοι των Αρχών σε γραφεία κηδειών, φαίνεται να μην ταρακούνησαν τους επιτήδειους, οι οποίοι έρχονται σε deals με διάφορες ανυποψίαστες οικογένειες για την τέλεση κηδειών. 

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, λειτουργούν σε Παγκύπρια βάση έξι παράνομα γραφεία κηδειών. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία λειτουργούν δυο παράνομα γραφεία, όπως και στη Λάρνακα, ενώ από ένα παράνομο γραφείο λειτουργεί σε Παραλίμνι και Πάφο. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα έξι παράνομα γραφεία, δεν είναι τα μόνα, καθώς όπως μας λέχθηκε, υπάρχουν και τα λεγόμενα υποκαταστήματα των παράνομων γραφείων, αφού μπορεί ο ένας ιδιοκτήτης να έχει για παράδειγμα αδελφό και να λειτουργεί άλλο γραφείο σε παρακείμενο χωριό της περιοχής για να εξυπηρετεί άλλους πελάτες, με απώτερο στόχο την αύξηση του κέρδους. 

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε αυτό το κύκλωμα των παράνομων γραφείων κηδειών, συνεργάζονται και ορισμένα νόμιμα γραφεία, έναντι αμοιβής, κάτι που φέρει ιδιαίτερο πονοκέφαλο στους λειτουργούς κηδειών και ταριχευτών. Συγκεκριμένα, για να παραλάβει ένα νεκρό πρόσωπο από το νεκροτομείο του Νοσοκομείου ένα γραφείο κηδειών, χρειάζεται σχετική βεβαίωση ότι είναι ανάμεσα στα εγγεγραμμένα νόμιμα γραφεία τέλεσης κηδειών. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των παράνομων γραφείων έρχονται σε συνεννόηση με κάποιο νόμιμο γραφείο και έναντι αμοιβής ενός χρηματικού ποσού 50 μέχρι και 100 ευρώ, λαμβάνουν την εξουσιοδότηση από το εν λόγω νόμιμο γραφείο και αφού την παρουσιάσουν στο Νοσοκομείο, παραλαμβάνουν τον νεκρό... κύριοι, για να κάνουν τη δουλειά τους. 

Την άμεση χρήση επιβολής ενός διατάγματος άρσης εργασιών, μέχρις ότου αδειοδοτηθούν τα παράνομα γραφεία κηδειών ζήτησε μέλος του συλλόγου λειτουργών κηδειών και ταριχευτών μιλώντας στον REPORTER, o οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «στις 25 Νοεμβρίου του 2016, ήταν η τελευταία ημέρα για να προσαρμοστούμε με τον Νόμο. Η Κυβέρνηση, έδωσε περιθώριο τεσσάρων χρόνων για να κάνουμε ορισμένα πράγματα, ώστε να έχουμε τη νόμιμη άδεια μας, διαφορετικά θα μας έκλειναν. Φθάσαμε μέχρι το 2022, για να συνεχίσουν όμως να λειτουργούν ακόμη τα παράνομα γραφεία. Δεν έγινε τίποτα από κανένα, ούτε ανανεώσεις, ούτε επιδιορθώσεις ή τουλάχιστον προσπάθεια να αδειοδοτηθούν τα συγκεκριμένα γραφεία».

Μάλιστα, ιδιαίτερα προβληματισμένος ο λειτουργός γραφείων κηδειών, σημείωσε ότι «παλαιότερα μας έλεγαν ότι αυτά που λέμε είναι της φαντασίας μας και ότι υπερβάλλαμε. Όταν έκανε έφοδο η Αστυνομία με το Υπουργείο, μετά απολογήθηκαν και μας είπαν ότι τελικά είχαμε δίκαιο.  Σήμερα, η Αστυνομία αυτό που μας λέει ότι αυτή έκανε τις εφόδους της, έστειλε τις γραπτές καταγγελίες στην Εισαγγελία και πλέον είναι στο χέρι της. Προσωπικά, καταλαβαίνω ότι ο άλλος είναι πάνω στον πόνο του, όμως η Αστυνομία οφείλει να λάβει μέτρα χωρίς να αναστατώσει την οικογένεια για να προληφθεί αυτή η παρανομία».

Έκανε το σαλόνι του γραφείο κηδειών

Σωρεία ερωτημάτων προκάλεσε εξάλλου το πρόσφατο περιστατικό, όπου ιδιοκτήτης παράνομου γραφείου ανέλαβε την τέλεση κηδείας μέλους της αστυνομικής δύναμης, η οποία προηγουμένως τον κατήγγειλε για τις παρανομίες που έκανε. Όπως μας αναφέρθηκε μάλιστα, το συγκεκριμένο γραφείο κηδειών, βρίσκεται μέσα στο ίδιο το σπίτι του ιδιοκτήτη, καθώς έκοψε ένα κομμάτι του σαλονιού του και το έκανε γραφείο τέλεσης κηδειών.

Παραθέτοντας επιστολή που έλαβε από την Αστυνομία στις 27 Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η υπόθεση του συγκεκριμένου παράνομου γραφείου εκδικάστηκε και στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

Εξ αφορμής του πρόσφατου περιστατικού στις 4 Αυγούστου, ο Σύλλογος Λειτουργός Κηδειών και Ταριχευτών, μέσω επιστολής του, αναφέρει ότι «με πικρία και αγανάκτηση για ακόμη μια φορά ενημερώνουμε τον Αρχηγό Αστυνομίας, τις Αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Εσωτερικών και τα ΜΜΕ και παρά τις συνεχείς υποσχέσεις των άνω αναφερομένων δυστυχώς παρατηρούμε τα μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών (παράνομα) συνεχίζουν ανενόχλητοι να εργάζονται παράνομα εις βάρος του Νόμου».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, «σήμερα το μη αδειοδοτημένο γραφείο κηδειών ΧΧΧ που εδρεύει στο Πέρα Χωρίο Νήσου που κατηγορήθηκε και από το δικαστήριο για παράνομη λειτουργία, τέλεσε την κηδεία θανόντα αστυνομικού. Στην κηδεία παρευρέθηκαν πέραν των 100 αστυνομικών. Αστυνομικός στις 3 Αυγούστου, μια μέρα πριν την κηδεία κάλεσε καταλάθος μέλος του συμβουλίου μας για τις λεπτομέρειες της κηδείας και όταν της αναφέρθηκε ότι έκανε λάθος τηλέφωνο και ότι το εν λόγω γραφείο που θα τελέσει την κηδεία είναι παράνομο η απάντηση της αστυνομικού ήταν ‘εγώ τι να κάμω, η οικογένεια πήγε σε αυτόν’ και εδώ εγείρεται το ερώτημα αφού ο ρόλος της αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη, γιατί δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες από την αρχή και να ενημερώσουν την οικογένεια για να προληφθεί αυτή η παρανομία».

Επίσης, εύλογη απορία, προστίθεται, «είναι πώς μη αδειδοτημένο γραφείο κηδειών κατάφερε να παραλάβει θανόντα από το Νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας αφού βάσει του νόμου απαγορεύεται η παράδοση νεκρών σε μη αδειοδοτημένα γραφεία κηδειών; Πλέον, βλέπουμε ότι τα παράνομα Γραφεία Κηδειών δεν κρύβονται, τελούν κηδείες αστυνομικών και συνεργάζονται με την αστυνομία, αλλά παράλληλα η αστυνομία τους καταγγέλλει ότι λειτουργούν παράνομα. Με όλο τον σεβασμό, αλλά αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικών άθλιο».

Κλείνοντας, ο Σύλλογος Κηδειών και Ταριχευτών αναφέρει ότι, «σας αποστέλλουμε σαν σύνδεσμος αυτή την επιστολή και όχι ως συγκεκριμένο άτομο, επειδή βλέποντας όλοι αυτή την παρανομία να εξελίσσετε, φθάσαμε στο σημείο εμείς σαν νόμιμα γραφεία κηδειών να φοβόμαστε να μην στοχοποιηθούμε και να μας βάλουν πόστα που λέμε στα κυπριακά. Διερωτόμαστε πλέον τι πρέπει να γίνει σε αυτό τον τόπο για να ανασταλούν οι παράνομες εργασίεως αυτών των παράνομων υποστατικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν