Ζητούσαν τα ανθρώπινα κύτταρα για έρευνα-Διερευνούν 14 φακέλους ασθενών

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς υπόθεσης βρίσκονται οι Αρχές μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν από τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας για τις μη εγκεκριμένες «αναγεννησιακές» -όπως τις ονόμασαν- θεραπείες του ιατρικού κέντρου, στη Λάρνακα το οποίο είχε αρχικά καταγγελθεί από βρετανίδα δημοσιογράφο για παράνομες θεραπείες σε ασθενείς με long covid συμπτώματα.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών δεν κατέδειξαν μόνο πως το μηχάνημα που χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο δεν ενδεικνυόταν για θεραπείες long covid, αλλά πως στο κέντρο γίνονταν και άλλες παράνομες θεραπείες με τη χρήση ανθρώπινων (εμβρυικών) πολυδύναμων κυττάρων και αλλογενούς ομφαλικού αίματος, χωρίς να κατέχει τις νόμιμες άδειες από το Υπουργείο.

Ζητούσαν τα ανθρώπινα κύτταρα για έρευνα, 14 οι φάκελοι ασθενών στις Αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, τα εμβρυικά πολυδύναμα κύτταρα έφταναν στο ιατρικό κέντρο της Λάρνακας μέσω ιατρικού κέντρου της Ουκρανίας, ωστόσο κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως στην περιγραφή του περιεχομένου αναγραφόταν πως προορίζονταν για έρευνα και όχι για θεραπεία.

Οι Αρχές παρέλαβαν για να εξετάσουν τους φακέλους έντεκα ασθενών που προχώρησαν σε θεραπείες με εμβρυικά πολυδύναμα κύτταρα και άλλους τρεις που αφορούσαν ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τη χρήση αλλογενούς ομφαλικού αίματος.

Κύπριος γνωστός γιατρός στους τέσσερις που διερευνώνται

Πέραν των θεραπειών, στο μικροσκόπιο των Αρχών θα βρεθούν και οι τέσσερις γιατροί που εμπλέκονται στις παράνομες θεραπείες και το εάν όλοι κατείχαν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την εμπλοκή τουλάχιστον ενός γνωστού γιατρού, ο οποίος υπέγραφε τα έντυπα χορήγησης των εμβρυικών πολυδύναμων κυττάρων.

Δεύτερος αλλοδαπός γιατρός, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER να ήταν υπεύθυνος για τη χορήγηση του ομφαλικού αίματος στους ασθενείς, ο οποίος δεν κατείχε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Κύπρο, ενώ θα διερευνηθεί και ο ρόλος άλλων δύο γιατρών του ιατρικού κέντρου.

Πελατολόγιο και προσφορές

Από την έφοδο του ΤΑΕ Λάρνακας στην κλινική κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το πελατολόγιο και τα ανθρώπινα κύτταρα τα οποία σφραγίστηκαν, ενώ τμήμα του έχει κλείσει για να βοηθηθούν οι έρευνες.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, το ιατρικό κέντρο σε πολλές περιπτώσεις προχωρούσε σε πακέτα προσφορών, εάν ο πελάτης επέλεγε σειρά από ακριβές θεραπείες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος αγόραζε θεραπεία με τα ανθρώπινα κύτταρα, λάμβανε δώρο θεραπεία έκχυσης βιταμινών, με την κάθε θεραπεία να υπολογίζεται περίπου στα 1,700 ευρώ.

Ενήμερος ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος

Για την υπόθεση είχε ενημερωθεί από τις πρώτες ημέρες και ο Ιατρικός Σύλλογος, από τον οποίο ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η επιστημονική του θέση για το ζήτημα, ωστόσο όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ, Θανάσης Κορφιώτης, «εάν από τις έρευνες της Αστυνομίας διαφανεί ότι εμπλέκεται οποιοδήποτε γιατρός και διαπράττεται πειθαρχικό αδίκημα, θα εξεταστεί».

Πως ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση, είχε έρθει στο φως μετά από καταγγελία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας από Βρετανίδα δημοσιογράφο, η οποία είχε γράψει αρχές Ιούλιου πως, ασθενείς με long covid συμπτώματα ταξιδεύουν σε ιδιωτικές κλινικές στην Κύπρο για να λάβουν θεραπείες.

Μάλιστα όπως είχε αναφερθεί στο δημοσίευμα, εκπρόσωπος του ιατρικού κέντρου είχε πει ότι όλες οι θεραπείες που προσφέρονται βασίζονται πάντα στην ιατρική και κλινική αξιολόγηση από τους γιατρούς και τον κλινικό διατροφολόγο τους, τη διάγνωση μέσω αιματολογικών εξετάσεων με εργαστηριακή παρακολούθηση σύμφωνα με την ορθή ιατρική πρακτική. Κάτι που εν τέλει αποδείχθηκε παράνομο.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η δημοσιογράφος μέσω email ενημέρωσε και κατήγγειλε το ιατρικό κέντρο στο Υπουργείο Υγείας και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας