Δείχνει Δράκου και Αστυνομία πίσω από τη νέα έρευνα ο Σαββίδης-Προέκυψαν τώρα τα στοιχεία

Την ώρα που πληθαίνουν τα ερωτήματα ως προς τη χρονική περίοδο που αποφάσισε η Νομική Υπηρεσία να διατάξει δεύτερη έρευνα, ώστε να διερευνηθεί πιθανή χρήση κινητών και διακίνηση ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική έρευνα σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, ο Γενικός Εισαγγελέας παραδέχθηκε πως προέκυψαν πληροφορίες και στοιχεία που δικαιολογούσαν την παρέμβασή του. Γεγονός που επίσης εγείρει ερωτήματα, ως προς το χρόνο εξασφάλισης αυτών των στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισαν οι δικηγόροι Αριστοτέλους κατά Αγγελίδη-«Ξεκίνησε η αποδόμηση επειδή τόλμησαν να καταγγείλουν διαφθορά»

Την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν πως έγινε διαρροή του μαρτυρικού υλικού και στοιχείων από την πλευρά του βαρυποινίτη προς την Αστυνομία, ο Γενικός Εισαγγελέας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, παραδέχθηκε πως την τελευταία εβδομάδα έφθασαν ενώπιον της Αστυνομίας πληροφορίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν στην υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή στη Νομική Υπηρεσία.

Η χρονική περίοδος των στοιχείων και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν οι Αρχές να διαχειριστούν τα συγκεκριμένα στοιχεία, αφήνουν σκιές, αφού νομικοί θεωρούν πως θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η μια έρευνα και μετά να διεξαχθεί η άλλη, για να αποφευχθεί οι αναφορές περί αλλότριων κινήτρων πίσω από την έρευνα, για την οποία μάλιστα διορίστηκαν μεταξύ άλλων δύο πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας. 

Παράλληλα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που γνωρίζουν καλά το μαρτυρικό υλικό, σε αυτό γίνονται αναφορές σε Αρχηγό Αστυνομίας και υπουργό Δικαιοσύνης κι ως εκ τούτου, όπως υποδεικνύουν, θα έπρεπε πρώτα να ξεκαθαριστεί το σκηνικό από την έρευνα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραφιλολογίας. Υπενθυμίζεται πως η Στέφη Δράκου επικρίθηκε έντονα για το χειρισμό της για τη διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ ερωτηθείσα να απαντήσει στην φημολογία που φέρουν το όνομά της να εμπλέκεται στις συνομιλίες, δεν θέλησε να τοποθετηθεί. Το ίδιο και από την πλευρά του και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος παρά τις διαρροές που τον θέλουν να γνώριζε για τις συνομιλίες το απορρίπτει κατηγορηματικά. Ωστόσο, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κοινό μαρτυρικό υλικό, η επιλογή χρόνου και τα ερωτήματα για τη διπλή έρευνα

Η Νομική Υπηρεσία, διαμηνύει πως πρόκειται για ξεχωριστή έρευνα, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι της διεύθυνσης των Φυλακών, αποκάλυψαν πως πρόκειται για το ίδιο μαρτυρικό υλικό, με το Γενικό Εισαγγελέα να δηλώνει ότι, «η Νομική Υπηρεσία ενεργεί με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οι όποιες αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ενδεχομένως να βρίσκουν σύμφωνους κάποιους ή να μην βρίσκουν σύμφωνους άτομα που είτε επηρεάζονται είτε έχουν άποψη πάνω σε διάφορα θέματα. Εκείνο που σίγουρα θέλω να γνωρίζετε είναι ότι, η απόφαση που πήρε χθες ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας εξαιτίας της απουσίας μου στο εξωτερικό, είναι μια απόφαση η οποία έχει ως μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτησή του, και ουσιαστικά αφορά σε μία έρευνα η οποία, με βάση στοιχεία τα οποία περιήλθαν στην αντίληψή μας την τελευταία εβδομάδα, κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει, για να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν υπάρχει σήμερα ούτε και ένας θεσμός να φωνάξει «Ντροπή»...

Ερωτηθείς ακόμα κατά πόσον, η απειλή περί παραίτησης της κυρίας Αριστοτέλους επηρεάζει το έργο του ιδίου και της Νομικής Υπηρεσίας», ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε «δεν έχω αντιληφθεί την οποιαδήποτε απειλή. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που νομίζει σωστό. Εμείς ως Νομική Υπηρεσία, όπως και την προηγούμενη φορά -όταν δηλαδή η κα Αριστοτέλους και η κα Δημητρίου υπέβαλαν τις δικές τους καταγγελίες εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας- ενεργήσαμε πιστεύω άμεσα και προχωρήσαμε διορίζοντας ποινικό ανακριτή. Το ίδιο άμεσα πιστεύω ότι ενεργήσαμε κι όταν συνέβησαν τα γεγονότα τα οποία ανέφερε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στη χθεσινή ανακοίνωσή του. Τα οποία, επαναλαμβάνω, ήταν η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου για 24 κατηγορίες, όπου το Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι έλαβαν χώρα από άτομο το οποίο βρισκόταν ως κρατούμενος, και μάλιστα βαρυποινίτης στις Κεντρικές Φυλακές, το γεγονός ότι υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα και κάποιες πληροφορίες που έκαναν αναφορά σε διάφορα θέματα, και μια επιστολή από την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που περιλάμβανε έκθεση της Αστυνομίας για διάφορα θέματα που αφορούν σε ζητήματα των Φυλακών, την οποίαν η έντιμη κα Υπουργός κατέληγε ότι ήθελε να παραπέμψει στο Γραφείο μας [για να λάβουμε γνώση] των πληροφοριών που είχε υπόψιν της, προκειμένου να εξετάσουμε την πιθανότητα να προβούμε στα εκ του Συντάγματος προκύπτοντα καθήκοντά μας.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η έρευνα που διεξάγει ο ποινικός ανακριτής κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης επηρεάζει τη δεύτερη έρευνα που ανακοινώθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα χθες, ο κ. Σαββίδης είπε πως «κρίθηκε ότι δεν επηρεάζει καθόλου η ύπαρξη της μίας έρευνας την άλλη, ούτε και υπάρχει στοχοποίηση προσώπων ή καταστάσεων στη δεύτερη έρευνα. Υπάρχει μία αναγκαιότητα να διερευνηθούν διάφορα θέματα τα οποία προκύπτουν από τα τρία σημεία που σας ανέφερα. Εκείνος που αποφασίζει, βάσει του Συντάγματος, πότε και υπό ποιες συνθήκες γίνεται ποινική έρευνα είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Σεβαστή η γνώμη του οποιουδήποτε άλλου. Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, να είστε σίγουροι ότι πήρε την απόφαση χθες τόσο σε συνεννόηση μαζί μου -παρά την απουσία μου- όσο και σε συνεννόηση και με τον κ. Αιμιλιανίδη, ο οποίος αντιλαμβάνομαι ότι έχει προβεί και σε δημόσιες δηλώσεις ότι ήταν πλήρως σε γνώση του το θέμα της δεύτερης έρευνας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκιές γύρω από τη δεύτερη έρευνα για Φυλακές-«Είναι η αντεπίθεση του συστήματος»

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές