Οι απειλές από προστασία μάρτυρες σε Αλεξούι-Ζαβράντωνα, τα περί ασυλίας και το θέμα κράτησης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δεύτερη υπόθεση ναρκωτικών σε βάρος του Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα που εκδικάζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσία, ενώπιον του οποίου άρχισαν να καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ ακολούθως αναμένεται η απόφαση για το κατά πόσο κρίνεται ένοχος ή αθώος ο κατηγορούμενος. Υπενθυμίζεται πως για την πρώτη υπόθεση που εκδικαζόταν ενώπιον Κακουργιοδικείου Λάρνακας, ο Ζαβράντωνας αθωώθηκε, αφού το Δικαστήριο έκρινε αναξιόπιστο τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας που είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση, ωστόσο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα μαρτύρων και κρατείτο εκτός Φυλακών, ενώ παρά την εξέλιξη της υπόθεσης και τα όσα ανέφερε το Δικαστήριο, το οποίο έδειξε ψεύδη με σκοπό να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, αναστάλθηκε η ποινή του. 

Κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος του Ζαβράντωνα, Χρίστος Πουτζιουρής, παρουσίασε τους πρώτους του μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, ο οποίος αποκάλυψε πως δέχθηκε απειλές από τους μάρτυρες που εμπλέκονταν στις δύο υποθέσεις σε βάρος του κατηγορούμενου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη δίκη, το Αλεξούι κατέθεσε πως κατά τον περασμένο Φεβρουάριου, απειλήθηκε από τους υπό προστασία μάρτυρες της Αστυνομίας που κρατούνται σε αστυνομικό σταθμό, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί τους μέσω κινητού τηλεφώνου που είχαν στην κατοχή τους παράνομα. Όπως ανέφερε, του ανέφεραν πως θα του την κ…ουν, τόσο του ιδίου όσο και του φίλου του (σ.σ Ζαβράντωνα), ενώ είπε πως προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, η οποία στη συνέχεια προχώρησε σε έρευνα και κατάσχεσε κινητά. Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη υπόθεση που εκδικαζόταν στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια της δίκης τέθηκε ξανά ζήτημα για το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και τις συνθήκες κράτησης του μάρτυρα, ενώ είχαν κατατεθεί φωτογραφίες του να τρώει αμπελοπούλια και να καταναλώνουν αλκοόλ.

Ακολούθως, ο Μαυρομιχάλης κλήθηκε από την υπεράσπιση να αναφερθεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο φαίνεται να είχε επικοινωνία με τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, λέγοντας πως πρόκειται για πρόσωπο που φαίνεται να έχει ασυλία από την Αστυνομία, το οποίο, όπως υπέδειξε, είχε εμπλοκή στο τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, στην δίκη του οποίου υπήρξαν καταδίκες και για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, οι οποίοι είχαν έρθει για να δολοφονήσουν τον ίδιο. Όπως ανέφερε ο Μαυρομιχάλης, το εν λόγω πρόσωπο είχε εμπλοκή, ωστόσο εξαφανίστηκε μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, ενώ σχολίασε πως φαίνεται να μην τον αγγίζει κανείς από την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμπελοπούλια και κινητά στο πρόγραμμα μαρτύρων-Παραδοχή μάρτυρα στο Δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαγείρεμα μαρτυριών, deal με έμπορο και ευνοϊκή μεταχείριση με στόχο Ζαβράντωνα

Θέμα για παράνομη κράτηση Ζαβράντωνα από ΥΚΑΝ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε επίσης και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα της κράτησης του Ζαβράντωνα ως υπόδικος στα κρατητήρια της Λακατάμιας και όχι στις Κεντρικές Φυλακές.

Ο Ζαβράντωνας, είχε συλληφθεί και μεταφερθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2022 εκτός φυλακών για άλλη υπό διερευνώμενη υπόθεση, χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετηθούν σε βάρος του οποιαδήποτε αδικήματα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος για την εν λόγω υπόθεση.

Ωστόσο, η Αστυνομία ζήτησε όπως παραμείνει στα κρατητήρια μέχρι να ολοκληρωθούν οι δύο δίκες που εκκρεμούν εναντίον του για υποθέσεις ναρκωτικών, μια ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας και μία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, με το πρώτο τελικά να τον αθωώνει και να κρίνει αναξιόπιστο τον υπό προστασία μάρτυρα κατηγορίας της ΥΚΑΝ.  

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του Αλέξανδρος Κληρίδης, ο Ζαβράντωνας παρέμεινε στα κρατητήρια για τρεις μήνες, παρά το γεγονός πως δεν ήταν πλέον υπό σύλληψη για την υπόθεση φόνου αλλά υπόδικος για τις άλλες δύο υποθέσεις.

Ο δικηγόρος στην κατάθεση του αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης του Ζαβράντωνα, ενώ υποστήριξε δεν είχε ιδιωτική επικοινωνία με τον δικηγόρο του και τα τηλέφωνα του παρακολουθούνταν. «Η Αστυνομία παρακολουθεί όλες τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, χωρίς τη συγκατάθεση του, ακόμα και μεταξύ των δικηγόρων του, ενώ όλες οι επισκέψεις του είναι υπό παρακολούθηση και όλες αυτές οι ενέργειες καταγράφονται ως δεδομένα αλλά και ως προς το περιεχόμενο τους, τις οποίες πληροφορίες η Αστυνομία αμέσως εκμεταλλεύεται εναντίον του αλλά και των ατόμων γύρω του».

Επίσης, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως ήταν υπό φρούρηση της Αστυνομίας, η οποία στην ουσία τον διώκει, ενώ για το εν λόγω ζήτημα προσέφυγε στο Ανώτατο, ενώπιον του οποίου το θέμα της ένστασης από πλευράς Δημοκρατίας χειρίστηκε μέλος της ΥΚΑΝ και όχι ανακριτής του ΤΑΕ Λάρνακας, το οποίο χειριζόταν την υπόθεση που είχε συλληφθεί και κρατηθεί στα κρατητήρια. Επίσης, από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, ο δημόσιος κατήγορος είναι ο ίδιος που χειρίζεται την υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης έκανε λόγο για παράνομη κράτηση, αναφέροντας πως μια μέρα πριν την εξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο, ο Ζαβράντωνας επέστεψε στις Φυλακές, εξού και αποσύρθηκε η αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus, ωστόσο η Δημοκρατία κλήθηκε να πληρώσει τα νομικά του έξοδα του κατηγορούμενου. Μάλιστα, ο Αλέξανδρος Κληρίδης ανέφερε πως ο δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας είχε αναφέρει πως ο Ζαβράντωνας μεταφέρθηκε ξανά στις Κεντρικές Φυλακές, με απόφαση της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν πίσω με την κράτηση Ζαβράντωνα, πληρώνει τα νομικά του έξοδα η Δημοκρατία

Κατέθεσαν ειδικοί

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στο επίκεντρο βρέθηκε και το ζήτημα της υπόδειξης της σκηνής που παραλήφθηκαν τα ναρκωτικά από τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας.

Σε προηγούμενη δικάσιμο, είχε αναφερθεί από την υπεράσπιση πως δεν μεταφέρθηκε ο μάρτυρας για υπόδειξη σκηνής για λόγους ασφαλείας, όταν είχε συλληφθεί το 2019, κάνοντας μάλιστα λόγο για επιστολή που εξέφρασε την ετοιμότητα του, ενώ αναφέρθηκε πως πήγε ο ανακριτής της υπόθεσης μαζί με άλλον αστυνομικό τον Απρίλιο του 2022, λέγοντας πως το σημείο, είναι κοντά στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού, 500 μέτρα από την ταμπέλα με αριθμό 42..

Ο δικηγόρος του Ζαβράντωνα, Χρίστος Πουτζιουρής, έφερε ως μάρτυρα υπεράσπισης ειδικό λήψης βίντεο, ο οποίος σκιαγράφησε τη πορεία και το σημείο, αναφέροντας πως σε απόσταση δύο χιλιομέτρων υπάρχουν τρεις ταμπέλες με τον αριθμό 22.

Επίσης, στη δικάσιμο κατέθεσε και εμπειρογνώμονας στα τηλέφωνα, καθώς η υπεράσπιση αναφέρεται σε πρόσωπο που απέστειλε μήνυμα στον μάρτυρα, χωρίς να γνωρίζει πως είχε συλληφθεί, ο οποίος ωστόσο, δεν ανακρίθηκε για την υπόθεση.

Στην επόμενη ακροαματική διαδικασία, η οποία ορίστηκε τον Σεπτέμβριο, η υπεράσπιση αναμένεται να παρουσιάσει νέους μάρτυρες.

Δειτε Επισης

Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»