Γύρισε το νόμισμα η Δράκου για παρακολουθήσεις-Ρίχνει το μπαλάκι στην Εισαγγελία

Παρά την επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, από την οποία φαίνεται πως υπήρχε πρόθεση για παρακολουθήσεις κινητών στις Κεντρικές Φυλακές και δεν γινόταν λόγος για καθολική απενεργοποίηση, η Στέφη Δράκου με ανακοίνωση της απορρίπτει τα περί παρακολουθήσεων, ενώ παράλληλα ρίχνει το μπαλάκι στη Νομική Υπηρεσία, τονίζοντας πως όλες οι ενέργειες της έγιναν κατόπιν γνωματεύσεων από την Γενική Εισαγγελία. 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, τις έντονες επικρίσεις αλλά και τις υποδείξεις νομικών πως η πρόθεση παρακολουθήσεων είναι εντελώς παράνομη, παραπέμποντας σε σχετικές αποφάσεις Δικαστηρίων αλλά και τη νομοθεσία, η Στέφη Δράκου θέλησε να αναφέρει πως:  

«Α. Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων τον Αύγουστο του 2021 στις Κεντρικές Φύλακες, με δική μου πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία μου, ευρεία σύσκεψη στην οποία παρέστησαν αρμόδιοι υπουργοί, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, ο Αρχηγός Αστυνομίας και η Διεύθυνση των Φυλακών.

Β. Επισημαίνοντας ότι στις  Κεντρικές Φυλακές λειτουργεί ήδη σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, από το καλοκαίρι του 2020, τονίζω ότι οι όποιες ενέργειες μας αποσκοπούν στην εναρμόνιση με τα τεχνολογικά δεδομένα που διαρκώς αναδιαμορφώνονται.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αναβάθμιση του συστήματος ώστε η απενεργοποίηση να καλύπτει και συχνότητες που δεν υπήρχαν στο στάδιο υλοποίησης της αρχικής σύμβασης. Υπογράφηκε ήδη σύμβαση και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Στη συνέχεια με την παρουσία και της Διεύθυνσης των Φυλακών, αποφασίστηκε  η ενεργοποίηση περαιτέρω δυνατοτήτων που παρέχει το υφιστάμενο σύστημα,  με τρόπο ώστε σε περίπτωση απόπειρας παράνομης χρήσης κινητού εντός των Κεντρικών Φυλακών, να καταγράφονται η ταυτότητα του κινητού και ο χώρος που αυτό βρίσκεται με σκοπό τον άμεσο εντοπισμό και κατάσχεσή του.

Στη βάση των συμφωνηθέντων, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κατέγραψε σε επιστολή του τις λειτουργίες του συστήματος που θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν.

Με επιστολή μου ζήτησα από την Διευθύντρια Τμήματος Φυλακών να προχωρήσει σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, στην υλοποίησή τους.

Συνεπώς τα δημοσιεύματα τα οποία με φέρουν να προωθώ την παρακολούθηση περιεχομένου επικοινωνίας αντί την απενεργοποίηση ή τον εντοπισμό τους, ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επισημαίνω επίσης ότι όλες μου οι ενέργειες έγιναν κατόπιν γνωματεύσεως από τη Γενική Εισαγγελία.

Για την εφαρμογή των ενεργειών που έχουμε αποφασίσει, απαιτείται ευρύτερος συντονισμός και για αυτό, προτίθεμαι να έχω σύντομα συνάντηση με την Διευθύντρια των Φυλακών, προκειμένου να την ενημερώσω προτού λάβω την τελική μου απόφαση».

Άλλα έλεγε η επιστολή της Δράκου

Η Στέφη Δράκου απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου επιστολή στη Διεύθυνση των Φυλακών, δίνοντας οδηγίες όπως άμεσα η Διεύθυνση προβεί στις δέουσες ενέργειες και σε συνεννόηση με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του συστήματος, το οποίο, όπως ανέφερε στην επιστολή της που είδε το φως της δημοσιότητας, θα κατέγραφε ποιοι κρατούμενοι επικοινωνούν μέσω κινητών, τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των κλήσεων, να ενημερώνονται άμεσα με αυτόματη ειδοποίηση το Τμήμα Φυλακών και η Αστυνομία, αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκεται η τηλεφωνική συσκευή ώστε να μπορεί να εντοπιστεί.

Ωστόσο, η Διεύθυνση σε απαντητική επιστολή της εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, υποδεικνύοντας πως για κάτι τέτοιο χρειάζεται διάταγμα, υποδεικνύοντας στην υπουργό πως με βάση τη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων, οι παρακολουθήσεις είναι παράνομες, ενώ απαγορεύεται η συλλογή και η διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, κάτι που υπέδειξαν αρκετοί νομικοί, οι οποίοι εξέφρασαν έκπληξη με τις οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, τα νομικά ζητήματα επεξηγήθηκαν σε σύσκεψη, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τονίζει πως οι όποιες διαδικασίες θα πρέπει να είναι νόμιμες, με την υπουργό ωστόσο να αποστέλλει επιστολή και να επιμένει για παρακολουθήσεις, οι οποίες δεν θα περιορίζονταν μόνο εντός της κλειστής φυλακής, αλλά το σύστημα θα εισέβαλε στα κινητά των πολιτών που επισκέπτονταν τα φυλακισμένα μνήματα, όσους στάθμευαν στα παρκινγκ και όσους βρίσκονταν στην ακτίνα των Φυλακών, ακόμα και των περιοίκων. Σε περίπτωση που εφαρμοζόταν το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης, όπως υπέδειξε η εταιρεία, θα συλλέγονταν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, όπως το περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το IMEI και IMSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κτλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, το όλο ζήτημα αναμένεται κλείσει με την πλήρη αναβάθμιση του συστήματος, που θα περιλαμβάνει και το 5G, η οποία αναμένεται να γίνει εντός ενός ή δύο μηνών και η οποία θα φέρει την καθολική απενεργοποίηση των κινητών, όπως ζητούσε η Διεύθυνση των Φυλακών, χωρίς να τίθεται πλέον θέμα για παρακολουθήσεις, αφού έγινε πλέον ξεκάθαρο πως απαγορεύεται με βάση τον Νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει Δράκου για παρακολουθήσεις η εταιρεία-Θα εισέβαλαν σε κινητά εκτός φυλακών

Επιστολές για αναβάθμιση από αρχές του 2021

Από την επιστολή της Στέφης Δράκου, φαίνεται πως η ίδια δεν επιθυμούσε την καθολική απενεργοποίηση των κινητών, αφού αναφέρεται ξεκάθαρα πως τα τηλέφωνα θα παρακολουθούνταν και αφού εντοπίζονταν κινητά θα ενημερωνόταν η Αστυνομία και η Διεύθυνση των Φυλακών, η οποία ωστόσο ζητούσε καθολικό block, με σκοπό την πρόληψη και όχι την δράση εκ των υστέρων, καθώς το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει καν η δυνατότητα χρήσης παράνομου κινητού.

Και αυτό διότι, από τη μια οι παρακολουθήσεις κατά γενική ομολογία όσων γνωρίζουν τη νομοθεσία είναι παράνομες και από την άλλη, όπως υπέδειξαν νομικοί, ενδεχομένως να μην γινόταν κατορθωτό να παταχθεί πλήρως το φαινόμενο, δεδομένου πως το όπλο των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, με βάση διάταγμα, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων, αρκετά από τα οποία παραμένουν ανεξιχνίαστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγνόησε οδηγίες Προέδρου, επέμενε για παράνομες παρακολουθήσεις η Δράκου

Πολλές οι επιστολές, αναπάντητο το γιατί

Αυτό που προκύπτει ωστόσο από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι πως η Διεύθυνση των Φυλακών ζητούσε με κατ΄ επανάληψη επιστολές της την αναβάθμιση του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας, από τις αρχές του 2021, ενώ η τελευταία αποστάλθηκε στις 21 Ιουνίου 2022, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η αναβάθμιση έπρεπε να γίνει μέχρι τις 20 Ιουνίου, ωστόσο δεν ξεκίνησε καν. Μάλιστα σχετικές επιστολές κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, την υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Μεταφορών και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, παρά το γεγονός πως διανύουμε τον Ιούλιο και η συμβατική υποχρέωση έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιουνίου, δήλωσε πως βρισκόμαστε στην ώρα μας και δεν υπάρχει καθυστέρηση, απορρίπτοντας μάλιστα τις επικρίσεις. Ωστόσο, μόλις το θέμα είδε το φως της δημοσιότητα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, αναφέροντας πως το θέμα είναι απόρρητο, αφήνοντας ερωτήματα.

Λίγο αργότερα, διέρρευσε η επιστολή της υπουργού Δικαιοσύνης, από την οποία αποκαλύφθηκε πως αυτό που ζητούσε, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, δεν ήταν η καθολική απενεργοποίηση των κινητών αλλά να συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και να ενημερώνεται η Διεύθυνση και η Αστυνομία, παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει τις παρακολουθήσεις χωρίς διάταγμα.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε επιστολές για αναβάθμιση του συστήματος, μεταξύ άλλων στις 4 Νοεμβρίου 2021, 19 Ιανουαρίου 2022, 8 Φεβρουαρίου 2022, 2 Μαρτίου 2022, 17 Μαρτίου 2022, 27 Μαΐου 2022 και 21 Ιουνίου 2022.

Ο Γιάννης Καρούσος δήλωσε πως ουδείς ζήτησε να μην προχωρήσει η αναβάθμιση του συστήματος, ωστόσο δεν απαντήθηκε το ερώτημα γιατί δεν προχώρησε η αναβάθμιση του, δεδομένου και του αριθμού των επιστολών της Διεύθυνσης, τον τελευταίο ένα χρόνο, κάτι που γίνεται τώρα, μετά που το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας.

Σε μια από τις επιστολές της, η Διεύθυνση των Φυλακών, στις 8 Φεβρουαρίου 2022, είχε αναφέρει πως «η άμεση έναρξη και υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, καθώς και συντήρησης, είναι υψίστης προτεραιότητας για τις Φυλακές και παρακαλώ όπως δοθούν οι ανάλογες οδηγίες, καθότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας των Φυλακών. Επειδή το θέμα εκκρεμεί για αρκετό καιρό και επειδή το θεωρούμε πολύ σοβαρό, είναι παράκλησή μας όπως δώσετε άμεση προτεραιότητα ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της αναβάθμισης του συστήματος τους επόμενους δύο μήνες».

Ωστόσο, ούτε τότε άρχισαν οι διαδικασίες, με την επιστολή της υπουργούς Δικαιοσύνης να αποστέλλεται λίγες μέρες μετά, στις 28 Φεβρουαρίου, ζητώντας παρακολουθήσεις και όχι απενεργοποίηση κινητών. Ενδεχομένως σε αυτό το απόρρητο αναφαίρετο ο υπουργός Μεταφορών, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο απόρρητο για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όταν προβαίνουν σε αναβάθμιση εκδίδουν και ανακοινώσεις ώστε να ενημερωθούν οι περίοικοι για τυχόν επηρεασμού των σημάτων.

Αφού η Διεύθυνση των Φυλακών εξέφρασε τις διαφωνίες της με τις παρακολουθήσεις, υποδεικνύοντας την παράνομη διαδικασία, μόλις λίγες μέρες μετά, στις 2 Μαρτίου 2022 αλλά και στις 17 Μαρτίου 2022, αποστέλλει νέες επιστολές ζητώντας αναβάθμιση, η οποία όμως δεν έγινε.

Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπήρχε ομοφωνία για απενεργοποίηση των κινητών και όχι παρακολουθήσεις, και επρόκειτο περί παρεξήγησης, γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα η αναβάθμιση του συστήματος, ενώ ερώτημα παραμένει η επιστολή της Στέφης Δράκου, στην οποία δεν γίνεται λόγος για απενεργοποίηση.

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας