«Οι μνήμες θα παραμένουν πάντα νωπές, έχουμε και εμείς ως λαός τις ευθύνες μας»

Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, είπε σε ομιλία του στον Μνημόσυνο του Πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου που τελέστηκε την Κυριακή , στην Εκκλησία Αγίου Κυριάκου Κιτίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Π. Λουκά. 

«Οι μνήμες θα παραμένουν πάντα νωπές, καθώς έχουμε και εμείς ως λαός τις ευθύνες μας.  Γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να λησμονηθεί η μνήμη των 13 ηρώων του Μαρί, όπως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να λησμονηθούν  και να διαγραφούν οι πράξεις, οι παραλείψεις και η εγκληματική ολιγωρία και αμέλεια των τότε διοικούντων. Αυτό επιβάλλει το χρέος μας γιατί θύματα της ντροπιαστικής εκείνης τραγωδίας ήταν παλληκάρια που έμειναν πιστά στους όρκους που έδωσαν για την Πατρίδα και προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής τους να σώσουν την αξιοπρέπεια της Χώρας τους», πρόσθεσε.

Παλληκάρια, συνέχισε ο κ. Λουκά, τα οποία στο σύνολο τους είχαν όνειρα για τη ζωή τους, όνειρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά δεν αρνήθηκαν στο τέλος να προσφέρουν τον εαυτό τους  στο θυσιαστήριο του καθήκοντος και του χρέους προς την Πατρίδα.

«Με αισθήματα δέους και βαθιάς συγκίνησης μνημονεύουμε και φέτος εδώ στο Ιερό Ναό του Αγίου Κυριάκου στο Κίτι τον ήρωα Πλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, έναν αξιωματικό που με την αφοσίωσή του στο καθήκον και την αγάπη του για την πατρίδα, έχαιρε της μεγάλης εκτίμησης και της αναγνώρισης των ανωτέρων του, λειτουργώντας ως πρότυπο για τους υπόλοιπους. Η θυσία του, μαζί με εκείνη των άλλων ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου του 2011, προκάλεσε σε όλους αβάσταχτο πόνο και μαζί καίρια και σοβαρά ερωτήματα για τις ευθύνες της Πολιτείας, καθώς και τις πράξεις και παραλείψεις των τότε διοικούντων», συμπλήρωσε.

Ακόμη και σήμερα, έντεκα χρόνια μετά, είπε ο κ. Λουκά, «διερωτώμεθα για το πώς είναι δυνατό να αφέθηκε να συμβεί μια τέτοια τραγωδία».

«Πώς είναι δυνατό να χάσουν τόσο ξαφνικά και άδικα τη ζωή τους άξιοι και ευσυνείδητοι αξιωματικοί, ναύτες και πυροσβέστες, θύματα μιας έκρηξης που σημάδεψε ανεξίτηλα τις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες άλλων, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους για όλη τους τη ζωή; Δεν είναι όμως μόνο οι πράξεις και οι παραλείψεις των τότε διοικούντων. Είναι και το τεράστιο βάρος στις συνειδήσεις μας ως μελών μιας κοινωνίας που ανέχτηκε και άφησε να ανδρωθούν καταστάσεις που έφεραν τον όλεθρο και την καταστροφή. Το πένθος, την οργή, τον πόνο, την πικρία, την αγανάκτηση», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκά είπε: «Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η θυσία σου, έχουμε χρέος να τη διατηρήσουμε ζωντανή, και ως υπόμνηση σε όλους της πραγματικής  έννοιας του χρέους και του καθήκοντος προς την αγαπημένη μας πατρίδα Κύπρο. Αιώνια θα παραμείνει  γι’ αυτό η μνήμη σου».

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική