Έφεση Σαββίδη για την ποινή στον 26χρονο για το θανατηφόρο τροχαίο στην Αγία Νάπα

Ανεπαρκή έκρινε την ποινή, 12 μηνών και στέρηση άδειας οδήγησης για 18 μήνες, που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, στις 27/6/22 σε 26χρονο βρετανό τουρίστα που παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 46χρονη στην Αγία Νάπα, ο Γενικός Εισαγγελέας, με αποτέλεσμα να καταθέσει έφεση.  

Σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία, «μετά από μελέτη της απόφασης και κρίνοντας την ποινή ως ανεπαρκή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταχώρησε έφεση κατά απόφασης Δικαστηρίου να επιβάλει ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε Βρετανό τουρίστα που παρέσυρε, τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε τουρίστρια σε Αγία Νάπα». 

Ο 26χρονος κατηγορείτο για πρόκληση θανάτου λόγω απερισκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος υπό την επήρεια ναρκωτικών,  οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας, αλόγιστη και επικίνδυνη οδήγηση, εγκατάλειψη σκηνής δυστυχήματος που προκάλεσε θάνατο άλλου προσώπου, αναφορά δυστυχηματων και καθήκοντα εμπλεκομένων, παράλειψη παραμονής στη σκηνή δυστυχήματος μέχρι η Αστυνομία να ολοκληρώσει τις εξετάσεις και παράλειψη αναφοράς τροχαίου δυστυχήματος στην Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως το περασμένο Σάββατο η οικογένεια της 46χρονης εξέφρασε την έντονη αντίδραση της για την ποινή που επιβλήθηκε στον 26χρονο, καλώντας μάλιστα τον Γενικό Εισαγγελέα να ασκήσει έφεση, κάτι το οποίο έπραξε σήμερα. 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η απόφαση για επιβολή ποινής 12 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον οδηγό που προκάλεσε τον θάνατο της 46χρονης Christina Camilla Palmdahl, αποτελεί κατάφωρη προσβολή της μνήμης του θύματος, της οικογένειας της αλλά αποτελεί και προσβολή ολόκληρης της Κυπριακής κοινωνίας. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μαρτυρία στη βάση της οποίας αποδεικνύεται ότι ο εν λόγω οδηγός ξεκάθαρα οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών όταν προκάλεσε το δυστύχημα, αυτό δεν λήφθηκε υπόψη ούτε από την Κατηγορούσα Αρχή αλλά ούτε από το Δικαστήριο κατά την επιβολή ποινής, αφού αγνόησαν ότι όταν εντοπίστηκε ο οδηγός το άλκοτεστ και νάρκοτεστ στα οποία υπεβλήθηκε είχαν θετική ένδειξη (!). Επίσης δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη ούτε από την Κατηγορούσα Αρχή αλλά ούτε από το Δικαστήριο ότι:

1. Ο οδηγός εγκατέλειψε πλήρως το όχημα του και τη σκηνή χωρίς να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στην Camilla. Με αυτή την κίνηση έδειξε την πρόθεσή του να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα γνώριζε πως το ενοικιαζόμενο όχημα ήταν γραμμένο στο όνομα του και ήταν βέβαιο ότι θα εντοπιζόταν. 

2. Μάρτυρες της περιοχής έχουν δηλώσει ότι για πολλά μέτρα πριν αν όχι και χιλιόμετρα ο ίδιος οδηγούσε με εξαιρετικά επικίνδυνο και αλόγιστο τρόπο, συμπεριφορά που αποτελεί καθημερινό και ολοήμερο φαινόμενο επί της Λεωφόρου Νησί από τουρίστες που οδηγούν οχήματα τύπου buggy.

3. Ο οδηγός/κατηγορούμενος για σκοπούς μετριασμού της ποινής και για να υποστηρίξει τη «δήθεν» μεταμέλεια του, απέστειλε γραπτώς την πρόθεση πληρωμής κάποιου ποσού στην 5χρονη θυγατέρα του θύματος, η οποία υπενθυμίζουμε ότι ήταν μόλις μερικά μέτρα μακριά από τη σκηνή του θανάτου της μητέρας της. Ενώ η εν λόγω πρόταση χρησιμοποιήθηκε στο Δικαστήριο ως μετριαστικός παράγοντας για να μειώσει την ποινή του, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και κανένας άλλος από την πλευρά του προχώρησε με την εκπλήρωση της πιο πάνω πρότασης.

4. Στην πολύκροτη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού ακριβώς 12 μήνες προηγουμένως, ο Ρώσος οδηγός που προκάλεσε το θάνατο του 27χρονου Παναγιώτη Χριστοφόρου ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλης και ουσιών, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 χρόνων.

Διερωτόμαστε κατά πόσο τα Κυπριακά Δικαστήρια τελικά επιδεικνύουν επιείκεια στους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματά τους. Μήπως εάν ο Άγγλος οδηγός του Buggy που σκότωσε την Camilla δεν εγκατέλειπε την σκηνή, θα καταδικαζόταν σε ποινή 9 ετών αντί 12 μηνών;

Ένεκα όλων των πιο πάνω, για την σωστή απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και για να σωθούν άλλα θύματα από τέτοιες οδικές συμπεριφορές και άδικες αποφάσεις, αναμένουμε από τη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσει σε Έφεση της Ποινής που επιβλήθηκε στον Άγγλο οδηγό».

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, το τροχαίο σημειώθηκε το απόγευμα της 4ης Μαΐου, όταν  όχημα τύπου buggy, παρέσυρε την 46χρονη, η οποία εκείνη την ώρα διασταύρωνε το δρόμο σε διάβαση πεζών, στη λεωφόρο Νήσι στην Αγία Νάπα.

Η 46χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

 Ο οδηγός του οχήματος, 26 ετών, ο οποίος εγκατέλειψε πεζός τη σκηνή της σύγκρουσης, εντοπίστηκε αργότερα και συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και τέθηκε υπό κράτηση.

Ο 26χρονος υποβλήθηκε σε έλεγχο αλκοτέστ με ένδειξη 44μg% αντί 9μg%, καθώς και σε προκαταρκτικό έλεγχο νάρκοτεστ με θετική ένδειξη.

Θύμα του τροχαίου ήταν η CAMILLA CHRISTINA PAMDAHL, από τη Σουηδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλη η οικογένεια της 46χρονης με την ποινή στον 26χρονο-«Προσβολή της μνήμης της»

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)