Κρούουν τον κώδωνα οι πυροσβέστες-Υποστελέχωση και κλείσιμο σταθμών

Κραυγή απόγνωσης από τους πυροσβεστές, οι οποίοι φωνάζουν για τα προβλήματα υποστελέχωσης στην υπηρεσία, που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο σταθμών.

Οι πυροσβέστες απευθύνουν έκκληση στους αρμόδιους να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, αφού τίθεται θέμα ασφάλειάς τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, αναφέρει ότι «διανύουμε ήδη τη θερινή περίοδο και ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σοβαρή υποστελέχωση που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η Π.Υ μετρά δυνάμεις για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις που προκύπτουν καθημερινά για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού».

Σημειώνει επίσης πως «ήδη, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία υπάρχουν 77 κενές θέσεις και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της αφυπηρέτησης κάποιων μελών, με  αποτέλεσμα οι  εναλλαγές στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς να είναι υποστελεχομένες και καθημερινά το προσωπικό να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά».

Τονίζει ακόμα πως «η κόπωση από τα συνεχόμενα επεισόδια σε καθημερινή βάση, η αδυναμία στην πλήρη εφαρμογή επιχειρησιακών διαδικασιών ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης, εκθέτουν τα μέλη της Υπηρεσίας σε υπέρμετρους κινδύνους και ρίσκο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Επισημαίνει εξάλλου ότι «το πρόβλημα αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, αν ληφθεί υπόψη ότι λίαν συντόμως, πρόκειται να λειτουργήσει και να στελεχωθεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός στην περιοχή του Βασιλικού (που προνοεί την πρόσληψη ακόμα 56 Πυροσβεστών)  χωρίς να έχει προηγηθεί η πρόσληψη του προσωπικού που θα το στελεχώσει, ως συνέπεια ο αριθμός των κενών θέσεων, να ανέλθει στις 133. Ως εκ τούτου, για να λειτουργήσει ο Πυροσβεστικός Σταθμός, θα γίνουν μετακινήσεις από το υφιστάμενο προσωπικό που υπηρετεί στις επαρχίες και Αρχηγείο Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να υπάρξει περαιτέρω υποστελέχωση και το πρόβλημα να συνεχιστεί και να παραμείνει άλυτο».

Αξίζει να αναφερθεί, συνεχίζει, «ότι σε τακτά διαστήματα καλείται εκτός υπηρεσίας προσωπικό, καθότι λόγω των πολλών επεισοδίων ταυτοχρόνως, οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί αδειάζουν και η παραχώρηση άδειας απουσίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο δίδεται στο ελάχιστο, γεγονός που επιφορτίζει ακόμα περισσότερο το προσωπικό της Υπηρεσίας».

Επίσης, κάποιοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί καταλήγει, «όταν υπάρχει κλήση για ανταπόκριση, κλείνουν εντελώς, καθότι ανταποκρίνεται όλο το προσωπικό της εναλλαγής που εργάζεται, ακόμα και ο τηλεφωνητής».

Οι πυροσβέστες, απευθύνουν ύστατη έκκληση προς όλους τους αρμόδιους αναφέροντας ότι το προσωπικό έχει φτάσει στα όρια του, οι αντοχές τείνουν να εκλείψουν, οι κίνδυνοι που εκτίθενται τα μέλη της Υπηρεσίας καθημερινά ελλοχεύουν και δυστυχώς το ρίσκο έχει αυξηθεί σε υπέρμετρο βαθμό. Τίθεται σοβαρό θέμα τόσο της ασφάλειας του προσωπικού όσο και του κοινού, γι’ αυτό  πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις για αποφόρτιση της πίεσης από το προσωπικό , προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Προσπάθησε να επηρεάσει μάρτυρα για να καταθέσει υπέρ του φίλου της και συνελήφθη
Συνελήφθη 66χρονος για κλοπή μοτοσικλέτας στην Πάφο
Συνελήφθησαν δεκατρία πρόσωπα που εργάζονταν παράνομα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Πτώμα σε αποσύνθεση εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή στη Σωτήρα
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
Ενώπιον της Βουλής πρόταση νόμου για ποινές σε ακτιβιστές που κυνηγούν τους... κυνηγούς
Στο εδώλιο για κλοπή 77 ευρώ από παγκάρι, υποστήριξε πως τα είχα ανάγκη-«Να μου κοπούν τα χέρια αν το ξανά κάνω»