Εξετάζουν το υψόμετρο του ελικοπτέρου-Βιντεοσκοπείτο η άσκηση με τον Παναγιώτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάσιμου τραυματισμού του 27χρονου ΣΥΟΠ καταδρομέα, Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος είχε τραυματιστεί στο πλαίσιο άσκησης της Εθνικής Φρουράς, πέφτοντας από ελικόπτερο στη θάλασσα, τη περασμένη Δευτέρα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρήνος για τον θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ-Γύριζαν βίντεο για σποτ της ΕΦ στη Λάρα

Σε δηλώσεις του για το περιστατικό ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε πως η άσκηση συνδυάστηκε με κινηματογραφική κάλυψη και τόνισε πως στις έρευνες δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις. 

Όπως είπε ο υπουργός «θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντα και τους οικείους του. Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, χθες απεβίωσε ο ΣΥΟΠ, Παναγιώτης Γιαννιός, μετά από άλμα που πραγματοποίησε από ελικόπτερο στην προγραμματισμένη δραστηριότητα την περασμένη Δευτέρα».

Στη συνέχεια είπε πως «το τραγικό γεγονός, έρχεται να προστεθεί στα άλλα δύο, που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και έχει συγκλονίσει την οικογένεια της Εθνικής Φρουράς, το Υπουργείο Άμυνας αλλά και εμένα προσωπικά. Από τη πρώτη στιγμή, έχουν διαταχθεί έρευνες τόσο από την Εθνική Φρουρά, όσο και από την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Καταλαβαίνω την αγωνία των πολιτών. Είναι επιθυμία όλων να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο. Το ίδιο επιθυμώ και εγώ προσωπικά».

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Πετρίδης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στις έρευνες.   

Σε ερώτηση εάν τίθεται οποιοδήποτε θέμα πειθαρχίας στο στράτευμα, με τα φαινόμενα των θανάτων των ΣΥΟΠ είπε πως «δεν μπορώ να πως λεπτομέρειες που μπορούν να αφορούν τα γεγονότα. Λόγω και της έρευνας που διεξάγεται, αλλά λόγω και της φύσης του συγκεκριμένου ατυχήματος. Υπάρχουν καταγεγραμμένα αρκετά δεδομένα, που αφορούν την πτήση του ελικοπτέρου αλλά και το οπτικοακουστικό υλικό, τα οποία ενδεχομένως να δώσουν φως σύντομα. Να δώσουμε λίγο χρόνο και θα αποδοθούν ευθύνες».

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε εάν υπήρξε λάθος από πλευράς ελικοπτέρου και αν ήταν πιο ψηλά από το προβλεπόμενο ύψος είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να αποδειχθεί από ποιο υψόμετρο πετούσε και αν ήταν πράγματι σε θέση ρίψης το ελικόπτερο, την ώρα που επιχειρήθηκε η έξοδος του καταδρομέα. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός να διαφανεί κατά πόσον ήταν στη σωστή θέση το ελικόπτερο. Υπάρχουν διάφορα δεδομένα, τα οποία αναλύονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο πένθος ξανά η ΕΦ-Έχασε τη μάχη ο 27χρονος καταδρομέας Παναγιώτης Γιαννιός

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η Εθνική Φρουρά είναι, όπως γνωρίζετε, ένας ζωντανός οργανισμός με 12,000 και πλέον άτομα. Έχουν διεξαχθεί αρκετές δραστηριότητες διαφόρου μεγέθους και κλίμακας και το οποιοδήποτε ατύχημα θα πρέπει να διερευνηθεί, εφόσον υπάρχουν και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να επέλθει το καθένα. Υπάρχουν έρευνες και για τα τρία ατυχήματα. Θεωρούμε ότι τα άλλα δύο βρίσκονται στην τελική φάση».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ο Χαράλαμπος Πετρίδης υπέδειξε πως «έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι ξεκάθαρος και να αντιμετωπίζω την οποιαδήποτε κατάσταση. Δεν έχω θέσει την παραίτηση μου, όμως είναι πάντοτε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο».

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα της Εθνικής Φρουράς ήταν προγραμματισμένη και συνδυάστηκε με τη λήψη πλάνων από κινηματογραφικό συνεργείο, το οποίο έλαβε άδεια για τον σκοπό αυτό.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό