Η εμπλοκή ανηλίκων στα ναρκωτικά, οι 98 συλλήψεις και τα «καταστήματα εμπόρων»

Στοιχεία που αφορούν την εμπλοκή ανήλικων προσώπων στην λαίλαπα των ναρκωτικών, αλλά και στους χώρους υψηλού κινδύνου που υπάρχει διακίνηση, έδωσε η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, στην Επιτροπή Νομικών, η οποία διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει έξαρση ναρκωτικών στην Κύπρο, αλλά η πορεία παραμένει σταθερή, σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγει τον φάκελο των ναρκωτικών η Βουλή-Θέλουν να χτυπήσουν τη διακίνηση

Ανάμεσα στις διαπιστώσεις την ΥΚΑΝ ήταν ότι οι χώροι που γίνεται διακίνηση ναρκωτικών είναι τα σχολεία, οι χώροι που διασκεδάζουν νέοι, καθώς επίσης και τα πάρκα. Όπου δηλαδή μπορεί να πάει ένας νέος.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΥΚΑΝ, Πέτρο Παττούρα, ένα φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι έχουν σμικρυνθεί οι ηλικίες των χρηστών και των διακινητών, σε σύγκριση με παλαιότερα, αφού νέα παιδιά κάνουν μικροδιακίνηση ναρκωτικών ή λειτουργούν ως «καταστήματα των εμπόρων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τους ανήλικους, ηλικίας από 14 έως 18 ετών, το 2021 εντοπίστηκαν από την Αστυνομία 67 πρόσωπα που κατείχαν ναρκωτικά, άλλα 6 που κατείχαν με σκοπό την προμήθεια και 5 που προμήθευαν, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στο 78.

Σε ότι αφορά στο 2022 14 πρόσωπα κατείχαν ναρκωτικά, 4 κατείχαν με σκοπό την προμήθεια και δύο προμηθευτές. Διευκρίνισε επίσης κατόπιν ερώτησης ότι δεν είναι μόνο η κάνναβη στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά είναι και η κοκαΐνη, αλλά και το crystal, το οποίο είναι φθηνό ναρκωτικό.

Ο κ. Παττούρας είπε επίσης ότι «οι συνθήκες που μεγαλώνουν τα παιδιά σήμερα, είναι διαφορετικά από παλαιότερα. Τους ρίχνουμε ξυπόλητους στα αγκάθια και μετά ψάχνουμε το γιατί. Τα παιδιά που γλυτώνουν από ναρκωτικά και τροχαία σήμερα, είναι ήρωες».

Στάθηκε ακόμα και στα προβλήματα υποστελέχωσης που έχει η Αστυνομία, σημειώνοντας ότι «είμαστε μείον 710 αστυνομικούς, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι χώροι που μπορούν να μεταφερθούν ναρκωτικά, όπως οι μαρίνες, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα. Εκείνα που βρίσκουμε είναι ψίχουλα και αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από την εξάπλωση των ναρκωτικών, το οποίο διαφαίνεται και μέσα από έρευνες, όπως είναι η ανάλυση των λυμάτων».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, εντόπισαν ότι πρέπει να στοχοποιήσουν τα εκπαιδευτήρια και αναφέρθηκε σε κάποιες ενέργειες που έκανε το Υπουργείο για να περιοριστεί το φαινόμενο.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θορυβημένη η Κυβέρνηση από το σκάνδαλο διαφθοράς-Στην Επιτροπή Νομικών το θέμα

«Υπερβολικό να αναφερόμαστε σε έξαρση»

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Στυλιανού, εκπρόσωπος της Αρχής Εξαρτήσεων εξέφρασε την άποψη ότι με βάση τους αριθμούς θωρούν ότι είναι υπερβολικό να αναφερόμαστε σε έξαρση.

Τόνισε επίσης πως η Κύπρος βρίσκεται πολύ χαμηλά συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισήμανε πως προσμετρούνται και οι αριθμοί προσώπων που είναι στην θεραπεία.

«Αν υπήρχε έξαρση θα ανέβαιναν κι αυτοί οι αριθμοί, αλλά είναι σταθεροί και προς τα κάτω. Από τις έρευνες διαφαίνεται ότι εννέα στους δέκα ανήλικους λαμβάνουν θεραπεία για κάνναβη. Οκτώ στους δέκα είναι Κύπριοι, ενώ ένας στους δύο μπήκε στο πρόγραμμα από το πρωτόκολλο που καθόρισε η ΥΚΑΝ».

Ο κ. Στυλιανού εξέφρασε τη θέση ότι ως χώρα είμαστε πολύ ψηλά στο αλκοόλ και το άτμισμα, τα οποία δεν είναι παράνομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση νόμου για αλλαγή στη σειρά αγορεύσεων σε δίκες-Τι προνοεί

Λειτουργούν έξι κέντρα στην Κύπρο

Άλλη εκπρόσωπος της Αρχής, αναφέρθηκε στη στήριξη των ανήλικων χρηστών, για τους οποίους η εκτίμησή της είναι ότι υπάρχει υπερκάλυψη, αφού υπάρχουν συνολικά κέντρα στην Κύπρο, εκ των οποίων τα πέντε είναι εξωτερικά και ένα κλειστό.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για το κέντρο Περσέας στη Λευκωσία, το κέντρο Προμηθέας στη Λεμεσό, η Τόλμη στην Πάφο, ο Αχιλλέας στην ελεύθερη Αμμόχωστο και το «Αποφασίζω κάτω των 18» στη Λάρνακα.

Λειτουργεί επίσης ένα κέντρο εσωτερικής διαμονής τα τελευταία τρία χρόνια, το οποίο στεγάζεται στα Λατσιά και έχει 15 κλίνες, βοηθώντας σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, δρ. Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η πρώτη ουσία είναι η κάνναβη, την οποία κατανάλωσε μια φορά στη ζωή του, το 9% των ανήλικων, ενώ ο μέσος χρόνος χρήσης είναι τα δύο χρόνια. Από αυτό το 9%, εξήγησε, ένας στους πέντε καπνίζει καθημερινά.

Σημειώνεται ότι η κ. Ειρήνη Ροδοσθένους εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι γίνονται μαθήματα σε παιδιά, από την πρώτη δημοτικού, για ενημέρωση για τα ναρκωτικά, ενώ πιο εντατικά γίνονται στη μέση εκπαίδευση, μέσω των μαθημάτων οικιακής οικονομίας και βιολογίας.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η κ. Τσιρίδου επικαλούμενη στοιχεία της ΥΚΑΝ ανέφερε πως «η κάνναβη μέσα σε ένα χρόνο κατέγραψε αύξηση 84%, σύμφωνα με τις κατασχέσεις, ενώ η ίδια εικόνα καταγράφεται και σε σχέση με τη χρήση κοκαΐνης».

Όπως είπε επειδή το θέμα των ναρκωτικών είναι πολυσύνθετο και πολύπαραγοντικό είχε πάρει την πρωτοβουλία και εκ μέρους του ΔΗΣΥ να εξεταστεί το θέμα στην Επιτροπή Νομικών, ώστε να εντοπιστούν τα κενά και να μπορέσουν και οι ίδιοι οι Βουλευτές, πέραν από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούν, πως μπορούν να καλύψουν νομοθετικά τα κενά και ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορέσουν να παραδώσουν στην κοινωνία, στην πολιτεία, στην αστυνομία και στους αρμόδιους φορείς, για να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε μια σφαιρική λύση και θα μελετήσουμε σε επόμενες συνεδρίες στοιχεία που αφορούν στην καταστολή και στην τιμωρία, αλλά και στο ζήτημα της πρόληψης», είπε η κ. Τσιρίδου.  

Σύμφωνα με την ίδια το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Νομικών, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους, ενώ θα δουν με ποιες προτάσεις θα έρθει το νομοθετικό σώμα, ώστε να συμβάλει καλύτερα στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι το πρόβλημα με τη διακίνηση από νεαρούς «είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερο», για να προσθέσει ότι «χρειάζεται η άμεση επαναξιολόγηση όλων των θεσμών, ώστε να δουν με ποιον τρόπο θα φτάσουν μέχρι τον τελευταίο χρήστη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προληπτικά και κατασταλτικά».

Δειτε Επισης

Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων