Οι καταρρακτώδεις βροχές έσβησαν την φωτιά στα κατεχόμενα-Mεγάλη καταστροφή

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, κατάφεραν ότι δεν κατάφεραν για τέσσερις μέρες οι μονάδες πυρόσβεσης, που έδιναν μάχη για να κατασβέσουν την τεράστια πυρκαγιά στα κατεχόμενα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζωπυρώθηκε σε δύο μέτωπα η φωτιά στα κατεχόμενα-Εκκενώνεται το Φλαμούδι

Όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο, η φωτιά κατασβέστηκε πλήρως λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, βάζοντας ένα τέλος στην οικολογική καταστροφή που εκτυλισσόταν από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών που επιχειρούσαν για κατάσβεση της πυρκαγιάς, δεν θα χρειαστεί να επιχειρήσουν το Σάββατο στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, «βοήθησε η καταιγίδα στην πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ήταν έτοιμα τα αεροσκάφη να συμμετάσχουν και σήμερα, αλλά δεν χρειάζεται κι έτσι θα μείνουν στις βάσεις τους».

Σε ότι αφορά στην καταστροφή, τόνισε πως «η δική μας εκτίμηση είναι ότι έχει καεί μια έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι το 90% δάσος, στον ορεινό όγκο της βόρειας πλευράς του Πενταδακτύλου».

Ο κ. Αλεξάνδρου ξεκαθάρισε επίσης πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από καδενοφόρο όχημα, το οποίο εκτελούσε εργασίες.

Σημειώνεται ότι από τα κατεχόμενα είχαν ανακοινώσει σε δύο περιπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες ότι κατάφεραν να κατασβέσουν την πυρκαγιά, ωστόσο υπήρξαν αναζωπυρώσεις, οι οποίες μετέτρεψαν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Σε δηλώσεις του στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο λεγόμενος διευθυντής του τμήματος Δασών Τζεμίλ Καρζάογλου, ανέφερε πως η φωτιά σβήστηκε σε μεγάλο βαθμό και υπέδειξε ότι καπνός υπάρχει μόνο σε ένα σημείο στα Άρδανα.

Όπως σημειώνει η YeniDuzen, την καταρρακτώδη βροχή υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά οι πολίτες, που εδώ και τέσσερις μέρες έδιναν μάχη με τη φωτιά στην περιοχή.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Ερσίν Τατάρ, η τ/κ πλευρά μεταβίβασε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστής Στίβεν Λίλι και στον Ε/κ Διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου τις ευχαριστίες της για αυτήν την υποστήριξη, και ο «πρόεδρος» Τατάρ, όπως αναφέρεται στον Τ/κ ηγέτη, «κάλεσε για να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη. Ωστόσο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό». 

Στην συνέχεια, η «προεδρία» αναφέρεται στο αίτημα βοήθειας προς το Ισραήλ, για το οποίο, όπως υποστηρίζει, διαμεσολάβησαν οι κ. Στιούαρτ και Λίλι.

Εκφράζονται ευχαριστίες προς το Ισραήλ ενώ αναφέρεται επίσης ότι «η επιθυμία μας είναι η συνεργασία με αυτή την επείγουσα ανάγκη στήριξης που μας παρέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά όσον αφορά την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς να είναι αμοιβαία και να μην αξιοποιείται για πολιτικούς σκοπούς». 

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, "εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ και όλους όσοι επηρεάστηκαν".

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ευχαριστεί για τα εναέρια μέσα, αλλά ζητά να μην τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης ο Τατάρ

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου