Τέλος του μήνα έρχονται άλλα δύο αεροσκάφη για τις φωτιές-Αναμονή για ελικόπτερα

Με πλήρη δύναμη μπαίνουν στη μάχη των πυρκαγιών την καλοκαιρινή περίοδο το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίες θα κληθούν να ανταποκριθούν, όπως κάθε χρόνο σε εκατοντάδες περιστατικά. Μέχρι το τέλος του μήνα, τα άκρως σημαντικά για περιπτώσεις πυρκαγιών, πτητικά μέσα, θα βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών και θα είναι έτοιμα να συνδράμουν σε κατασβέσεις φωτιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα κατεχόμενα μετά από πολύωρες μάχες

Ήδη, η φωτιά που έκαιγε για τέσσερις σχεδόν μέρες το κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, αλλά και η περσινή φονική πυρκαγιά που ξεκίνησε από την ορεινή Λεμεσό και ανακόπηκε στην ορεινή Λάρνακα, επιβεβαιώνουν την ανάγκη οι υπηρεσίες του κράτους να βρίσκονται σε συναγερμό καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε να μην χαθεί οποιοσδήποτε άλλος πνεύμονας οξυγόνου από την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής δύο ισπανικά αεροσκάφη, έφθασαν στο νησί και επιχειρούν για κατασβέσεις πυρκαγιών, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται άλλα τέσσερα πτητικά μέσα και πιο συγκεκριμένα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, εξήγησε πως σε ότι αφορά τα δύο αεροσκάφη που αναμένονται, θα έρθουν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ για τα ελικόπτερα, παρότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουν και θα φθάσουν στο νησί περί τα τέλη του Ιούνη με αρχές Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ελλείψεις υπάρχουν, όπως και σε όλες τις υπηρεσίες, ωστόσο σε ότι αφορά στο Τμήμα Δασών έγιναν προσλήψεις, τόσο σε ωρομίσθιο προσωπικό, όσο και σε πλήρωση θέσεων δασικών λειτουργών.

«Προσλήφθηκαν γύρω στους 110 ωρομίσθιους και επιπρόσθετα άλλοι 26 δασικοί λειτουργοί. Επίσης, βρίσκεται ενώπιον Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας το ζήτημα για πρόσληψη άλλων 28 δασικών λειτουργών, που ήταν μια διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη πριν από ένα περίπου χρόνο και πλησιάζει η ολοκλήρωσή της. Υπάρχει ακόμα εξαγγελία για κάποιες θέσεις που αντιλαμβάνομαι ότι θα συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι, «σίγουρα για όσους θα προσληφθούν πραγματοποιούμε κάποια μαθήματα στο δασικό κολλέγιο, για να μπουν κι εκείνοι στη μάχη, ωστόσο μεταξύ αυτών μπορεί κάποιοι να είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και είναι έτοιμοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Έτσι ξέσπασε η τεράστια πυρκαγιά-Κάηκαν πάνω από 12 χιλιάδες στρέμματα

Ελλείψεις και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Προβλήματα ελλείψεων προσωπικού αντιμετωπίζει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όμως υπάρχει η βεβαιότητα από την ηγεσία ότι θα ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Το μήνυμα της Πυροσβεστικής, όπως και αρκετών άλλων υπηρεσιών είναι ότι υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης, ωστόσο γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη, ενόψει των περιστατικών που θα τεθούν ενώπιόν τους το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, υπάρχουν ελλείψεις σε 87 θέσεις. «Τα τελευταία χρόνια προλάβαμε 100 άτομα, εκ των οποίων οι πρώτοι 47 έχουν εκπαιδευτεί και μπήκαν στην πρώτη γραμμή».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε ο κ. Κεττής, ότι πλέον υπάρχει ο τριετής κύκλος ακαδημαϊκών σπουδών. «Τους αξιοποιούμε κι αυτούς όσο το δυνατό καλύτερα μπορούμε. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αλλά προσπαθούμε να τους αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα μπορούμε».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισε συμφωνία, φθάνουν στην Κύπρο δύο ελικόπτερα-Αναμένονται και δύο αεροπλάνα

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα