Παρασκευή 19 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα κατεχόμενα-Υπάρχουν αναζωπυρώσεις

  24/06/2022 16:51
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα κατεχόμενα-Υπάρχουν αναζωπυρώσεις

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα κατεχόμενα-Υπάρχουν αναζωπυρώσεις

  24/06/2022 16:51

Υπάρχει μια αναζωπύρωση από το μεσημέρι στις Μάντρες, η φωτιά πηγαίνει προς τον Πενταδάκτυλο, δήλωσε ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ ανακοινώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί 16.300 στρέμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα κατεχόμενα μετά από πολύωρες μάχες

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρία της «βουλής», όπου πήγε από τα μέτωπα της φωτιάς, ο κ. Ογούζ ανέφερε ότι η φωτιά προχωρά και βόρεια της Ακανθού, αλλά και προς τη θάλασσα στο μέτωπο που βρίσκεται κοντά στο Φλαμούδι.

Σύμφωνα με τον κ. Ογούζ στην αναζωπύρωση στις Μάντρες επενέβησαν άμεσα πτητικά μέσα και οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται.

Είναι λάθος να λέμε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ανέφερε στην Γενί Ντουζέν ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση προηγουμένως από τον «διευθυντή» της «πυροσβεστικής» πως η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα η κατάσταση σε σχέση με χθες είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο υπάρχουν αρκετά σημεία όπου οι φλόγες συνεχίζουν. Εκεί, είπε, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης ενώ σε άλλες περιοχές οι προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει πιθανότητα κι απόψε να αυξηθεί η ένταση των ανέμων. «Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει».

4253214427337536 image

Ο «δήμαρχος» Τρικώμου απηύθυνε έκκληση για βοήθεια καθώς οι φλόγες κοντά στο Μοναστήρι της Παναγιάς του Τοχνιού στις Μάντρες αναζωπυρώθηκαν. Σε πρώτη φάση, ανέφερε, έσπευσαν για βοήθεια δύο βυτιοφόρα του «δήμου» και δύο «πυροσβεστικά» αλλά χρειάζονται άμεσα κι άλλα βυτιοφόρα.

Ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού δήλωσε ότι έχει καταστραφεί πλήρως το οικοσύστημα στην περιοχή της πυρκαγιάς. Σημειώνοντας ότι υπήρξε μια ανεπανάληπτη αλληλεγγύη στις προσπάθειες για την κατάσβεση, ανέφερε «είδαμε την ελπίδα μέσα από την καταστροφή», Όπως είπε, οι Τ/κ έγιναν ένα  κι από κάθε γωνιά πήγαν στην περιοχή για να βοηθήσουν όπως μπορούσαν.

Είναι ευτύχημα, πρόσθεσε, που δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές αλλά «ακούγαμε τις κραυγές των πλασμάτων που ζουν στο δάσος. Το οικοσύστημα καταστράφηκε πλήρως. Αυτό προκαλεί απίστευτο πόνο».

Ο «δήμαρχος» Ακανθού, Χαϊρί Ορτσιάν ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο μέτωπο ανατολικά έχει τεθεί υπό έλεγχο, όχι όμως και βόρεια.

Αντιδράσεις

Με σύνθημα «Διαδηλώνουμε ενάντια στους υπεύθυνους που έμειναν θεατές στο μέλλον μας που χάνεται», τα μέλη του συνδέσμου Τ/κ βιολόγων πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το «προεδρικό». Βρισκόμαστε στο σημείο όπου το πράσινο νησί, όπως λέγαμε, έχει γίνει στάχτη, αναφέρθηκε στην διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος του συνδέσμου, Γκιζέμ Μουλά έκανε λόγο για παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Αντέδρασαν κυρίως γιατί ο Τ/κ ηγέτης, είπε, έδωσε προτεραιότητα στο να μην χαθούν ζωές αλλά «είναι ξεκάθαρο ότι επειδή τα ζώα και τα φυτά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, δεν τα υπολογίζει». Η κ. Μουλά είπε ότι εδώ και 4 μέρες, όσα ζώα και φυτά βρίσκονταν στην περιοχή Φλαμούδι – Καντάρα έχουν πεθάνει, θεωρώντας ότι κι αυτό είναι εξίσου σοβαρό θέμα με την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Κατήγγειλε δε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο «τμήμα δασών» και επέκρινε το γεγονός ότι ενώ δεν μπορούν να αποκτήσουν ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο θα ξοδευτούν τόσα εκ ΤΛ για να κατασκευαστεί καινούργιο «προεδρικό μέγαρο».

4253214522653536 image

«Είδαμε με έκπληξη ότι ζητήσαμε βοήθεια μετά από 24 ώρες, όταν ήταν ήδη πολύ αργά. Δεν μας δίδαξαν τίποτε οι φωτιές που ζήσαμε, ειδικά στο πρόσφατο παρελθόν;», διερωτήθηκε.

Η κ. Μουλά ανέφερε επίσης ότι «αφήνουμε μια ντροπή στις νέες γενιές. Εμείς ντρεπόμαστε, ελπίζουμε να ντρέπεστε κι εσείς», μιλώντας έξω από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη.

Εξάλλου ο γγ της κίνησης «Πράσινη Ειρήνη», Ντογάν Σαχίρ ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εάν ζητούνταν από τις πρώτες ώρες, από την πρώτη ημέρα, βοήθεια από την ε/κ πλευρά και τις Βάσεις, δεν θα συνέβαινε όλο αυτό.

Ανέφερε ότι η κίνηση από τις πρώτες ώρες ήρθαν σε επαφή με τις Βάσεις που είχαν δηλώσει ετοιμότητα να βοηθήσουν αλλά και με περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ε/κ πλευρά, που τους είπαν ότι υπήρχαν διαθέσιμα δύο αεροπλάνα. «Αλλά οι δικοί μας μάς είπαν δεν χρειάζεται. Μας είπαν (η βοήθεια) θα έρθει από την Τουρκία». Την βοήθεια, ανέφερε, απέρριψε ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών», προσθέτοντας ότι εάν υπήρχε παρέμβαση από αέρος από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, όλο αυτό δεν θα το είχαμε ζήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας