Συνεχίζεται η πύρινη κόλαση στα κατεχόμενα-Επανήρχισε η κατάσβεση από αέρος

Επανάρχισε η κατάσβεση από αέρος της μεγάλης πυρκαγιάς στα κατεχόμενα. Το βάρος, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, έχει δοθεί στο μέτωπο μεταξύ των χωριών Φλαμούδι και Άρδανα. Προς το παρόν επιχειρούν από αέρος ελικόπτερα και αργότερα θα συνδράμουν και αεροπλάνα πυρόσβεσης.

To βράδυ της Πέμπτης υπήρξε αναζωπύρωση σε δύο μέτωπα, στην Ακανθού και το Φλαμούδι, όταν σταμάτησαν τα πτητικά μέσα και οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση και έγιναν πιο δυνατοί. Για να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό Καντάρα, ο «έπαρχος» Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τοροσλού και ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ έκαναν έκκληση να συγκεντρωθούν όσο περισσότερα βυτιοφόρα με πίεση νερού υπάρχουν.

Χθες το βράδυ ο «πρωθυπουργός» και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έφυγαν από την Μόρφου όπου συμμετείχαν σε εκδήλωση στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου και μετέβησαν επιτόπου όπου βρίσκονταν και οι διοικητές των «δυνάμεων ασφαλείας» και των «ειρηνευτικών δυνάμεων», όπως αναφέρεται ο κατοχικός στρατός.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, η φωτιά δεν πέρασε στην Καντάρα ούτε και στο χωριό Ακανθού.

Στα τ/κ ΜΜΕ μεταδίδεται η δήλωση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών της Δημοκρατίας πως είναι έτοιμοι να αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης ενώ στα ΜΚΔ υπάρχουν μηνύματα Τ/κ που ζητούν από τον Ερσίν Τατάρ να το αποδεχθεί.

Ο Τ/κ ηγέτης χθες το βράδυ από το μέτωπο της αναζωπύρωσης, δήλωσε ότι δεν χρειάζονται οι «αχρείαστες κριτικές, κανείς δεν μπορεί να πει ότι όσοι εργάζονται στην κατάσβεση δεν είναι ικανοί» και πως «ό,τι βοήθεια χρειαζόταν να ληφθεί, λήφθηκε». «Πήραμε βοήθεια από την Τουρκία, τις Βάσεις, το Ισραήλ και το νότο. Πέντε ελικόπτερα και έξι αεροπλάνα συμμετείχαν στις εργασίες κατάσβεσης», πρόσθεσε.

Σαφώς καλύτερη είναι σήμερα η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στα κατεχόμενα, υπάρχει ωστόσο ένα σημείο στο βορειοανατολικό άκρο της πυρκαγιάς, προς την πλευρά που είναι το χωριό Φλαμούδι, το οποίο δημιουργεί ανησυχία και φόβο, δήλωσε το πρωί στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. 

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως "η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από ότι ήταν χθες. Χθες γύρω στις 7 το βράδυ υπήρξε μια πολύ σοβαρή αναζωπύρωση πάνω ψηλά στην κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου που αντιμετωπίστηκε ψες", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή "έχουμε ένα σημείο το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο, στο βορειοανατολικό άκρο της πυρκαγιάς, προς την πλευρά που είναι το χωριό Φλαμούδι. Το σημείο αυτό δημιουργεί ανησυχία και φόβο", επεσήμανε ο κ. Αλεξάνδρου, σημειώνοντας πως αν ξεφύγει αυτό το σημείο υπάρχει κίνδυνος για ολόκληρη την Καντάρα.

Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ με πτητικά μέσα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως "συνεχίζουμε με το ίδιο πλάνο, με δυο πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών, ένα της Αστυνομίας και τα δυο ισραηλινά".

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε, ακόμη, πως "αν δεν υπάρχει κάτι το πολύ αρνητικό ενδεχομένως οι Ισραηλινοί σήμερα να αποχωρήσουν", προσθέτοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Πρόσθεσε πως οι Ισραηλινοί εξυπηρετούνται από τη βάση του Τμήματος Δασών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, και οι επιχειρήσεις τους διεξάγονται από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»