Υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στα κατεχόμενα-Στη μάχη και τα Ισραηλινά αεροσκάφη

Άρχισαν γύρω στις δύο το μεσημέρι να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφτασαν από το Ισραήλ.  

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου «γύρω στις δύο το μεσημέρι τα ελικόπτερα από το Ισραήλ ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας και άρχισαν να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα».

Πρόσθεσε ότι «από τις πληροφορίες που έχουμε, η πυρκαγιά φαίνεται να είναι υπό μερικό έλεγχο. Από το πρωί φαίνεται πως οι προσπάθειες κατάσβεσης εστιάστηκαν στη βόρεια πλευρά της πυρκαγιάς, που βρίσκεται προς το μέρος της κατεχόμενης Κερύνειας, που ξεκινά από την Ακανθού και φτάνει μέχρι την κορυφογραμμή του Πενταδακτύλου».

Ανέφερε επίσης πως «ο άνεμος δεν βοηθά την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να καταφέρουν να σβήσουν το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς. Ωστόσο η βόρεια πλευρά της πυρκαγιάς είναι δύσβατη και βραχώδης και έτσι οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς επικεντρώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως «στις δύο το μεσημέρι τα ελικόπτερα από το Ισραήλ ξεκίνησαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας και άρχισαν να επιχειρούν για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της φωτιάς και γι’αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά».

Σημειώνεται ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη του Ισραήλ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας γύρω στις έντεκα σήμερα το πρωί, ενώ νωρίτερα είχε προσγειωθεί το μεταγωγικό που απέστειλε η ισραηλινή Κυβέρνηση. 

Νωρίτερα, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο ξέσπασε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, αναφέροντας μάλιστα ότι ξεκίνησε από εκσκαφέα. 

Στο βίντεο, φαίνεται ο εκσκαφέας να τυλίγεται στις φλόγες, για άγνωστο ακόμη λόγο και λόγω των σφοδρών ανέμων, να επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Κάηκαν 12.000 στρέμματα

Για τις τελευταίες εξελίξεις, σε ανακοίνωση προέβη και η «προεδρία» η οποία ανάφερε ότι «ο κ. Τατάρ, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός γεωργίας θα διενεργήσουν επιθεωρήσεις στη ζώνη πυρκαγιάς με ελικόπτερο».

Σύμφωνα με την «προεδρία», η πυρκαγιά έχει επηρεάσει μια περιοχή 18 χιλιομέτρων και θα χρειαστούν 600 χιλιάδες φυτά για την αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από τη φωτιά. 

«Δυστυχώς, λόγω του ισχυρού ανέμου, μια έκταση 12 χιλιάδων στρεμμάτων έχει καεί. Ωστόσο, μας παρηγορεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει απώλεια ζωής. Η πολιτεία μας είναι εδώ με όλες τις διευκολύνσεις της και γίνονται όλα τα απαραίτητα», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν. 

Εν τω μεταξύ, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού στρατού συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πύρινη κόλαση στα κατεχόμενα-Έτοιμη να στείλει και προσωπικό η Δημοκρατία

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών
Ένας τραυματίας από την κατάρρευση οροφής κτηρίου στη Λεμεσό-Ζημιές σε όχημα
Περιφέρονταν ύποπτα σε συγκρότημα κατοικιών και τους τσάκωσαν οι Αρχές-Χειροπέδες σε επτά
Καταγγέλλουν μαζική δηλητηρίαση ζώων στο Μαρώνι οι Οικολόγοι-Βολές σε Αστυνομία (pics)