Πύρινη κόλαση στα κατεχόμενα-Έτοιμη να στείλει και προσωπικό η Δημοκρατία

Γύρω στις 11:00 την Πέμπτη προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη της ισραηλινής Κυβέρνησης, τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση  της πυρκαγιάς, που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνδράμει και με επίγειες δυνάμεις, στην περίπτωση που της ζητηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχύσεις από το Ισραήλ για την πυρκαγιά στα κατεχόμενα-Στη μάχη άλλα τρία πτητικά

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι έχει ήδη προσγειωθεί το μεταγωγικό που απέστειλε η ισραηλινή Κυβέρνηση και γύρω στις 11:00 αναμένονται τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία θα συνδράμουν βοήθεια, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΚΥΠΕ η απόφαση της ισραηλινής Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ανθρωπιστική και τίθεται σε εφαρμογή αποκλειστικά σε συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι οι επιχειρήσεις κατάσβεσης θα γίνουν σε συντονισμό με τις αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς Ακανθού η πύρινη λαίλαπα στα κατεχόμενα-Σταμάτησαν τα πτητικά μέσα

Ομάδα 40 ατόμων θα αποστείλει η ΚΔ εάν της ζητηθεί

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών είπε πως η ΚΔ είναι έτοιμη να στείλει και επίγειες δυνάμεις, αν της ζητηθεί, λέγοντας ότι από χθες είχε εκφραστεί η ετοιμότητά της.

«Αν μας το ζητούσαν θα το πράτταμε. Όσο και να βοηθούν τα πτητικά μέσα χρειάζονται και οι επίγειες δυνάμεις. Αν δεν επιχειρήσουν επίγειες δυνάμεις δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η πυρκαγιά. Δεν σβήνει μόνο από τα πτητικά μέσα», είπε. 

Εξάλλου, ανέφερε ότι στην περίπτωση, που ζητηθεί δυναμικό από τα κατεχόμενα, είναι έτοιμοι να διαθέσουν γύρω στα 40 άτομα.

Εξήγησε πως η Ομάδα των 40 ατόμων θα συγκροτηθεί από κοινού με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Άμυνα. 

Στο μεταξύ, σημείωσε πως το Τμήμα Δασών εξασφαλίζει διαρκή πληροφόρηση από τα πτητικά μέσα, που έχει αποστείλει και από τοπικό παρατηρητή, που βρίσκεται επί τόπου.

Στην πυρόπληκτη περιοχή ο Οκτάι

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Τουρκοκυπρίων στο τουρκικό Προεδρικό. 

Τον κ. Οκτάι καλωσόρισε στα κατεχόμενα ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, στον παράνομο αερολιμένα της Τύμβου.

Μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα ο κ. Οκτάι, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον κ. Ουστέλ αναχώρησε με ελικόπτερο για το σημείο της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην Καντάρα. 

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Τατάρ προέβη σε νέες δηλώσεις στον τ/κ Τύπο. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του ανέμου επικράτησε μεγάλη ανησυχία για τα Άρδανα και τον Άγιο Αδρόνοικο. Τα τρακτέρ λειτουργούσαν (στην περιοχή) μέχρι τις 03.00 και (με μεγάλη προσπάθεια) εμποδίστηκε η εξάπλωση των φλογών σε αυτά τα δυο χωριά», ανέφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι του Φλαμουδιού, στεγάζονται προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο του κατεχόμενου Δαυλού.  

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ακόμη ότι την πυρκαγιά παρακολουθεί και καταγράφει μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη στην εξάπλωση της πυρκαγιάς συνέβαλλαν κυρίως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο «υπουργός υποδομών», Ορχάν Αρίκλι ανάφερε στο παράνομο «Μπαϊράκ» ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι που πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, θα επιθεωρήσει από τον αέρα την περιοχή της πυρκαγιάς.  

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «με τεράστια οδύνη παρακολουθούμε την εξέλιξη ακόμα μιας πυρκαγιάς, στην περιοχή Καντάρας, που καίει τη ψυχή μας. Δυστυχώς, εξελίσσεται μια οικολογική καταστροφή με τραγικά αποτελέσματα τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους που διαμένουν στην περιοχή».

Σημειώνει επίσης ότι «η συνδρομή στην πυρόσβεση με δύο αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τη σημασία της διακοινοτικής συνεργασίας για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τόσο το κοινό οικοσύστημα όσο και τις δύο κοινότητες του νησιού».

Από την πλευρά της, η ΔΗΠΑ αναφέρει πως «με πόνο ψυχής παρακολουθούμε να συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στην κατεχόμενη γη μας.  Φλαμούδι και Άρδανα εκκενώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, Άγιος Ανδρόνικος, Άγιος Ιάκωβος, Μάντρες -και από σήμερα τα ξημερώματα- Ακανθού και Λευκόνοικο είναι σε επιφυλακή για εκκένωση, με τις φλόγες να πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια».  

Σημειώνει εξάλλου ότι «η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια καθώς πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα.  Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία επικροτούμε την άμεση αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο να συμβάλει με πτητικά μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όσο και να ενισχύσει την όλη προσπάθεια με τη συνδρομή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία αποστέλλει τρία αεροσκάφη για να συντονιστούν με τις αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες».  

Δυστυχώς, συνεχίζει «ο εγκάθετος της Άγκυρας Τατάρ με την καθυστέρηση που επέδειξε να ζητήσει βοήθεια στις επιχειρήσεις κατάσβεσης μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι πρώτο μέλημα του δεν είναι το καλό αυτού του τόπου και η διαφύλαξη του μοναδικού περιβάλλοντος της Κύπρου και για τις επόμενες γενιές. Η ζημιά είναι ήδη ανυπολόγιστη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου