Ενισχύσεις από το Ισραήλ για την πυρκαγιά στα κατεχόμενα-Στη μάχη άλλα τρία πτητικά

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα μεταγωγικό στέλνει την Πέμπτη η ισραηλινή Κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές. Την απόφαση έλαβαν από κοινού ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Όμερ Μπαρ-Λεβ, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς Ακανθού η πύρινη λαίλαπα στα κατεχόμενα-Σταμάτησαν τα πτητικά μέσα

Τα αεροσκάφη θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στη συνέχεια, σε συντονισμό με την αρχές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα προβούν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης. Όπως τόνισαν στο ΚΥΠΕ καλά πληροφορημένες ισραηλινές διπλωματικές πηγές, η απόφαση της ισραηλινής Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ανθρωπιστική και τίθεται σε εφαρμογή αποκλειστικά σε συνεργασία με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια για τον έλεγχο της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην κατεχόμενη Καντάρα το απόγευμα της Τετάρτης, συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνδράμει στην προσπάθεια με δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα του Τμήματος Δασών που επιχειρούν στην περιοχή. 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τα κατεχόμενα, το πρωί της Πέμπτης στην μεγάλη πυρκαγιά επενέβησαν μαζί με τα δυο αεροσκάφη της Δημοκρατίας, δυο ελικόπτερα των Βρετανικών βάσεων και ένα ελικόπτερο της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον «υπουργό αγροτική ανάπτυξης και φυσικών πόρων», Ντουρσούν Ογούς, τις επόμενες ώρες στα κατεχόμενα θα φτάσουν αεροσκάφη από το Ισραήλ και την Τουρκία. Η τελευταία, η οποία δίνει την δική της, ξεχωριστή μάχη με μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας, θα στείλει στα κατεχόμενα ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, ύστερα από συνεννόηση του κ. Τατάρ με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχύει τα πτητικά μέσα η Κυπριακή Δημοκρατία στα κατεχόμενα-Συνεχίζεται η μάχη

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Τατάρ προέβη σε νέες δηλώσεις στον τ/κ Τύπο. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω του ανέμου επικράτησε μεγάλη ανησυχία για τα Άρδανα και τον Άγιο Αδρόνοικο. Τα τρακτέρ λειτουργούσαν (στην περιοχή) μέχρι τις 03.00 και (με μεγάλη προσπάθεια) εμποδίστηκε η εξάπλωση των φλογών σε αυτά τα δυο χωριά», ανέφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι του Φλαμουδιού, στεγάζονται προσωρινά σε ένα ξενοδοχείο του κατεχόμενου Δαυλού. 

Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ακόμη ότι την πυρκαγιά παρακολουθεί και καταγράφει μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη στην εξάπλωση της πυρκαγιάς συνέβαλλαν κυρίως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο «υπουργός υποδομών», Ορχάν Αρίκλι ανάφερε στο παράνομο «Μπαϊράκ» ότι ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι που πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, θα επιθεωρήσει από τον αέρα την περιοχή της πυρκαγιάς. 

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της «κυβέρνησης» και η «αστυνομία» επιμένουν στο γεγονός ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε ως αποτέλεσμα βραχυκυκλώματος ενός οχήματος εργασίας». Με βάση αυτήν την θεωρία, χθες, η «αστυνομία» είχε συλλάβει δυο άτομα. 

Από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί. Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι την Ακανθού και το Λευκόνοικο, όπως μετέδωσαν τ/κ ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις είτε του «έπαρχου» Τρικώμου, είτε των «κοινοταρχών». Τουρκικό ΙΗΑ παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδει πληροφορίες και φωτογραφίες στις αρμόδιες «αρχές» του ψευδοκράτους.

Δυστυχώς το μέτωπο έχει επεκταθεί, ανέφερε ο κ. Ογούζ λέγοντας πως δεν γνωρίζουν ακριβώς την έκταση που έχει η πυρκαγιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται η πυρκαγιά στην Καντάρα, εκκενώθηκε το κατεχόμενο Φλαμούδι

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών