Στο τραπέζι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η έκδοση εκζητουμένων προσώπων μεταξύ Αγγελίδη και Τσιάρα

Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η διαδικασία έκδοσης εκζητουμένων προσώπων απασχόλησαν τη συνάντηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσιάρα την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, σημειώνεται ότι οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και ο Έλληνας Υπουργός προέβησαν σε αλληλοενημέρωση για τις ψηφιακές πρακτικές που εφαρμόζονται στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σε Κύπρο και Ελλάδα, με τον Γενικό Εισαγγελέα να ενημερώνει για τις ενέργειες που μέχρι στιγμής έγιναν σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, αναφέρεται πως ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εφαρμογή του προγράμματος i-Justice στα κυπριακά Δικαστήρια, ως ενδιάμεσης λύση για αντιμετώπιση των συνεπειών που προέκυψαν στην ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας COVID-19, εν αναμονή του ολοκληρωμένου συστήματος e-Justice, το οποίο αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαββίδης ενημέρωσε επίσης για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στον τομέα της δικαιοσύνης με πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων, καθώς και για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Νομικής Υπηρεσίας για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της.

«Με τον διορισμό μας τον Ιούλιο 2020, προχωρήσαμε με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε σειρά αλλαγών για αύξηση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ταχύτητας διεκπεραίωσης του έργου μας. Δώσαμε έμφαση στην ενίσχυση της διοικητικής δομής και την πλήρωση όλων των κενών θέσεων, και επενδύσαμε στην εξειδίκευση των δικηγόρων και στη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού. Συν τω χρόνω, ‘τρέχουμε’ σειρά μεγάλων έργων που σκοπούν στην πλήρη ψηφιοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας, για παράδειγμα για την ηλεκτρονική διαχείριση των υποθέσεων και για την ηλεκτρονική διαχείριση της αλληλογραφίας. Για αρχή, προχωρούμε με ψηφιοποίηση περίπου 60.000 φακέλων της Νομικής Υπηρεσίας που περιλαμβάνουν 8 εκατομμύρια έγγραφα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Εισαγγελέας.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας αναφέρεται ότι εξήγησε τη δομή του δικαστικού συστήματος της  Ελλάδας, δίδοντας έμφαση στις αλλαγές που υιοθετήθηκαν για ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πρόκειται για έναν μεταρρυθμιστικό κύκλο που ξεκίνησε για να λύσει παθογένειες του ελληνικού δικαστικού συστήματος και δη, την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των υποθέσεων, είπε ο Έλληνας Υπουργός, για να προσθέσει πως, όλες οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος έγιναν με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και τις επιταγές του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαίτηση της κοινωνίας και όλες οι τομές που κάναμε στο δικαστικό σύστημα αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα φανούν άμεσα και θα έχουν επίδραση στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κ.κ. Αγγελίδης και Τσιάρας αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης και τις διαδικασίες έκδοσης εκζητουμένων προσώπων σε εθνικό επίπεδο και συζήτησαν τεχνικά νομικά προβλήματα που προέκυψαν από τις εμπειρίες τους, καθώς και τρόπους επίλυσής τους.

Σημειώνεται τέλος πως τον Έλληνα Υπουργό συνόδευσαν στη συνάντηση ο Έλληνας Πρέσβυς στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου και αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στη συνέχεια ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Έλληνα Υπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιάρας επισκέπτεται την Κύπρο ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)