Ακόμα ένα σκάνδαλο διαφθοράς, ακόμα ένας απροβίβαστος βαθμός για τα κόμματα

Κατώτερο των περιστάσεων για ακόμα μια φορά, το πολιτικό σύστημα αδυνατεί σε πρώτη φάση να κατανοήσει και σε δεύτερη να αντιδράσει στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την πρωτοφανή καταγγελία της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών, ότι ανώτατος αξιωματικός, επικοινωνούσε από το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο με βαρυποινίτη που εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές.  

Τα κόμματα παρακολουθούν από την περασμένη Παρασκευή, όταν οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς ωστόσο να αντιδράσουν μέχρι στιγμής. Αντίθετα περιορίστηκαν σε δηλώσεις με στόχο να κερδίσουν τις εντυπώσεις και σε καμία περίπτωση δεν ακούμπησαν την ουσία της υπόθεσης.

Και η ουσία της υπόθεσης, δεν είναι άλλη από αυτό που ξεχωρίζει και ο τελευταίο νομικός που τοποθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες επί του θέματος. Ότι αποτελεί παραδεκτό γεγονός πως η οποιαδήποτε επικοινωνία από αστυνομικό, με οποιοδήποτε κρατούμενο μέσω παράνομου κινητού, είναι ποινικό αδίκημα και αυτό που όφειλε να κάνει ο αξιωματικός, δεν είναι στοιχεία για να πλήξει τη Διεύθυνση, αλλά να συνεργαστεί με αυτή για να κατασχεθεί. 

Πηγαίνοντας πίσω στον ρόλο των κομμάτων σε αυτή την υπόθεση, προκαλούν αλγεινή εντύπωση κάποιες από τις τοποθετήσεις που έγιναν από εκπροσώπους τους τις τελευταίες ώρες. Από τη μια κάποιοι στην προσπάθεια τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις, όπως μας συνήθισαν εδώ και καιρό, θυμήθηκαν το ζήτημα με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών στις Κεντρικές Φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πάρε δώσε των Αρχών με τον υπόκοσμο και τελικά ποιος χρειάζεται ποιον;

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που σε κάποια στιγμή πρέπει να συζητηθεί και να δοθούν απαντήσεις γιατί δεν ανταποκρίνονταν εδώ και μήνες οι αρμόδιοι στις επιστολές της Διεύθυνσης, ωστόσο μέχρι τότε, προκύπτουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Μάλιστα άνοιξαν το θέμα για ύπαρξη κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για το πώς τα προμηθεύονται, παίζοντας το θέατρο του παραλόγου. 

Από την άλλη ακόμα και πολιτικός αρχηγός, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως εδώ και καιρό κάτι δεν πάει καλά με τις Κεντρικές Φυλακές και πως είναι πασιφανές ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος λειτουργεί μέσω οργανωμένων δικτύων εντός των φυλακών.

Τα κόμματα όμως και ειδικά οι πιο παλιοί πολιτικοί, θα πρέπει να θυμούνται πριν τοποθετηθούν πού βρίσκονταν πριν από δέκα-δεκαπέντε χρόνια και πού βρίσκονται σήμερα οι Κεντρικές Φυλακές. Πού βρίσκονταν όταν έκαναν κουμάντο στελέχη και μέλη τους, που είχαν διοριστεί καθ΄ υπόδειξη των κομμάτων τους. Αν και δεν είναι ώρα της παρελθοντολογίας, αναμφίβολα είναι τουλάχιστον άστοχο να συζητούνται, εν μέσω ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς, ζητήματα που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και εξυπηρετούν ηθελημένα ή άθελα, ξένες προς το καλός νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και του τόπου επιδιώξεις.

Άλλωστε, θα πρέπει να θυμούνται πως το θέμα συζήτησης είναι οι Κεντρικές Φυλακές. Το σημείο δηλαδή όπου είναι συγκεντρωμένοι άνθρωποι που παρανόμησαν και καταδικάστηκαν. Ούτε εκκλησία, ούτε μοναστήρι είναι για να εκμηδενιστούν εντελώς τα ποσοστά παραβατικής συμπεριφοράς, όπως σε όλες τις φυλακές του κόσμου. Αυτό που πρώτα θα έπρεπε να ερευνήσουν πριν δηλώσουν πως κάτι δεν πάει καλά στις Κεντρικές Φυλακές και να διερωτηθούν πώς μπαίνουν τα κινητά, είναι σε ποιο βαθμό αυτά τα φαινόμενα μειώθηκαν από τότε που η παρούσα διεύθυνση ανέλαβε, σε σχέση με τα ποσοστά παραβατικότητας στο παρελθόν, οι πρόσωπα που αποφυλακίστηκαν έλεγαν πως τα έπαιρναν με τα κασόνια. Ας αναλογιστούν τον αριθμό των καταγγελιών για βασανιστήρια, των αυτοκτονιών κ.ο.κ.. Επίσης καλό θα ήταν αν την εντόπιζαν, να υποδείκνυαν και στην κοινωνία εκείνη τη φυλακή στον πλανήτη που κατάφερε να εκμηδενίσει με ανθρώπινες πρακτικές την παραβατικότητα.

Το πιο σωστό που έχουν να κάνουν στην παρούσα φάση, είναι να καταδικάσουν οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς και ακολούθως να ανοίξουν τις κεραίες τους, επιζητώντας απονομή της Δικαιοσύνης και όχι ακόμα ένα κουκούλωμα ενός σκανδάλου διαφθοράς. Να διερευνήσουν και να ζητήσουν απαντήσεις ακόμα, στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι κάποιοι είχαν γνώση των γεγονότων εδώ και ενάμιση μήνα και δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήξεραν για τα στοιχεία, φαίνεται να μην ήθελαν την καταγγελία της Αριστοτέλους»

Αφενός τότε θα έχουν επιτελέσει το έργο τους και αφετέρου θα μπορέσουν να πάνε και ένα βήμα παρακάτω για να δουν πώς μπορούν να διορθώσουν μια σειρά από ζητήματα που κατά καιρούς απασχόλησαν την επικαιρότητα, αλλά δεν έλαβαν της απαιτούμενης προσοχής.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων της Αστυνομίας που για διάφορους λόγους τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Ένα πρόγραμμα, που σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σε προστατευόμενους μάρτυρες, εκτός από κινητά, πρόσφεραν ακόμα και αμπελοπούλια για να δειπνήσουν, συνοδευόμενα με ουίσκι. Κανένα όμως δεν ασχολήθηκε, δεν διερωτήθηκε και δεν ζήτησε εξηγήσεις για ένα πρόγραμμα που δεν κρατούνται 800 κρατούμενοι αλλά αριθμός που μπορεί να μην υπερβαίνει τους 10.

Αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι. Όπως αυτό υπάρχουν κι άλλα πολλά, που με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς του ανώτερου αξιωματικού, όταν αυτό πάρει τον δρόμο του, θα μπορούν τα κόμματα στη Βουλή να αγγίξουν και να δουν γιατί και με ποιου την ευθύνη δεν εκσυγχρονίστηκε η λειτουργία του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών στις Κεντρικές Φυλακές και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που τέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη για να βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας