Έσπασε το συστημικό μοντέλο, κάποιοι δεν το αποδέχτηκαν ποτέ...

Το κεντρικό πρόσωπο των ημερών, δεν είναι άλλο από αυτό της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους. Η αποκάλυψη της υπόθεσης και οι καταγγελίες της ίδιας που ακολούθησαν για το σκάνδαλο διαφθοράς, με πρωταγωνιστή ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας που υπηρετεί σε καίριο πόστο, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, τόσο στην κοινωνία των φυλακών, όσο και στην κοινή γνώμη, που βλέπει ακόμα μια υπόθεση διαφθοράς να ξετυλίγεται μπροστά της.   

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, έχει μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την καθιστά, ενδεχομένως και μοναδική στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο υπηρεσίες, που υπάγονται στο ίδιο Υπουργείο, βρίσκονται σε ρήξη. Από τη μια το Τμήμα Φυλακών, το οποίο επί θητείας Αριστοτέλους, έχει να επιδείξει τεράστια βήματα προς τα εμπρός, τόσο σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων όσο και σε σχέση με το επίπεδο σωφρονισμού. Από την άλλη η Αστυνομία που συχνά πυκνά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για λανθασμένους χειρισμούς υποθέσεων και άλλα διάφορα.

Την ίδια ώρα, το χαμηλό προφίλ, τα λόγια εκεί που πρέπει και οι πολλές πράξεις μέσα από το έργο της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών και της ομάδας της, αλλά και η ουσία των καταγγελιών της, σύμφωνα με την οποία ο ανώτερος αξιωματικός ήθελε στοιχεία που θα την έπληττα ώστε να πετύχει την εξόντωση της, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, έφεραν όλο το υγιές κομμάτι της κοινωνίας στο πλευρό της.

Εξάλλου, ήδη η άποψη των πολιτών για την Άννα Αριστοτέλους, ήταν γνωστή. Το έργο που επιτέλεσε, η πλήρης αλλαγή του συστήματος, από τιμωρητικό μοντέλο σε ένα σωφρονιστικό σύστημα που στόχο έχει τον άνθρωπο και την παιδεία, η αναγνώριση τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό, με την Ευρώπη μάλιστα να καθιστά τις φυλακές της Κύπρου ως πρότυπο, είναι εκεί για όποιον σήμερα, στη σκιά του σκανδάλου επιχειρεί να την αποδομήσει.

Η ίδια με τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις της, απέδειξε, εκεί και όπου έπρεπε, πως δεν είναι απλά ένας ακόμα συστημικός διορισμός από τον Νίκο Αναστασιάδη επί υπουργίας του Ιωνά Νικολάου. Ένας διορισμός, που κακά τα ψέματα κρίνεται επιτυχημένος, αλλά μόνο και μόνο επειδή έγινε από τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά από υπόδειξη του συγκεκριμένου υπουργού, αποτέλεσε μη αποδεκτό πρόσωπο από την αντιπολίτευση. Μιας αντιπολίτευσης που περιπτώσεις όπως αυτή της κας. Αριστοτέλους, τους χάλασε το αφήγημα για τους διορισμούς του Προέδρου και σήμερα, αντί να επικεντρωθεί στην ουσία του σκανδάλου, ασχολείται με το αν και πώς φτάνουν τα κινητά στα χέρια των φυλακισμένων.

Σε κάποιους δεν αρέσει η εικόνα μιας διευθύντριας που κατάφερε να βάλει σε τάξη τον πλέον ανδροκρατούμενο χώρο στην Κύπρο, μιας γυναίκας που κατάφερε όλα εκείνα που κανένας από τους προκατόχους της ούτε καν διανοήθηκε και μιας διευθύντριας που αντί να την βρίζουν οι κρατούμενοι και να αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο, χαίρει σεβασμού και όταν αποφυλακιστούν, συνεχίζουν να την ψάχνουν. Μιας διευθύντριας που δεν φοβήθηκε ποτέ ότι βρίσκεται ανάμεσα σε κρατούμενους που διέπραξαν ακόμη και σοβαρά αδικήματα και μιας διευθύντριας που αρνήθηκε να έχει προσωπική φρουρά για λόγους ασφαλείας, θεωρώντας πως δεν κινδυνεύει από κανένα κρατούμενο. Η Άννα Αριστοτέλους, δεν υπήρξε του συστήματος και δεν ακολούθησε συστημικό μοντέλο για να γίνει αρεστή, σε αυτούς που το ακολουθούν. 

Ούτε από τη μια, ούτε από την άλλη πλευρά και για αυτό σήμερα, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η ίδια η κοινωνία να υψώσει ασπίδα προστασίας και να την προστατεύσει. Μόνο έτσι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη σε ακόμα ένα σκάνδαλο. Και ήδη τα σημάδια για κάτι τέτοιο είναι εκεί για να τα δει ο οποιοσδήποτε. Την κατηγορούν σήμερα, ότι πρώτα δημοσιοποιήθηκε το θέμα και μετά προέβη σε καταγγελία, αλλά δεν ασχολούνται πως η πλευρά της διαμηνύει πως ενημέρωσε σχετικά εδώ και ένα μήνα, αλλά κάποιοι φαίνεται να παρέμειναν σε αδράνεια, μπροστά σε ένα τέτοιο σκάνδαλο διαφθοράς.

Από που κι ως που ένα τέτοιο θέμα χρήζει ειδικού χειρισμού από τη στιγμή που τα στοιχεία φαίνεται να μιλούν από μόνα τους και αποδεικνύουν πως ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αστυνομίας επικοινωνούσε με βαρυποινίτη μέσω του προσωπικού του τηλεφώνου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας