Κόμματα καλούν Υπουργό, Αρχηγό και Εισαγγελέα-Ζητούν άμεσες ενέργειες

Διαστάσεις που δεν περιορίζονται μόνο στην Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών, λαμβάνει το σκάνδαλο μεγατόνων που αποκαλύφθηκε, και αφορά υψηλόβαθμο στελέχος της Αστυνομίας που στρατολόγησε βαρυποινίτη, ζητώντας του βίντεο  που να πλήττει τη διεύθυνση των φυλακών και ειδικότερα την Άννα Αριστοτέλους. Το θέμα πλέον λαμβάνει και πολιτικές προεκτάσεις, καθιστώντας την παρέμβαση της αρμόδιας Υπουργού, του Αρχηγού, αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα, επιτακτική.    

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως ο εν λόγω υψηλόβαθμος αστυνομικός, υπηρετεί σε καίριο πόστο, έχοντας ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που αποτελεί στοίχημα, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά γενικότερα για την Αστυνομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκάνδαλο βόμβα με στέλεχος Αστυνομίας-Συνωμοτούσε με βαρυποινίτη για εξόντωση Αριστοτέλους

Ζητούν ενέργειες από τους αρμόδιους τα κόμματα

Για το θέμα τοποθετήθηκαν τα κόμματα με ανακοινώσεις και δηλώσεις εκπροσώπων τους, που ζήτησαν επιτακτικά τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά και ανάλογων ενεργειών από τους πλέον αρμόδιοους που στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο Αρχηγός Αστυνομίας, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω υπόθεση, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε από νομικούς κύκλους, ότι προκύπτουν νομικά αδικήματα, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Εξάλλου η εν λόγω αρχή αποτελείται από πρώην αστυνομικούς, συνεπώς ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα μοιάζει μονόδρομος.  

Σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι οι καταγελίες της Άννας Αριστοτέλους  πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και ενδελεχώς. «Δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζονται τέτοιες υποθέσεις, ειδικότερα από ανθρώπους στους οποίους η πολιτεία ανέθεσε σοβαρότατα καθήκοντα», υποδεικνύει η Πινδάρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, χαρακτήρισε τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους πολύ σοβαρές, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αιωρούνται για καιρό. «Θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Υπάρχει η επιτροπή παραπόνων κατά της Αστυνομίας και μπορεί και ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει άλλη έρευνα. Από μόνη της η καταγγελία είναι άγνωστη προς τα κυπριακά δεδομένα προσομοιάζει περισσότερο με αμερικανική σειρά», ανέφερε στο κρατικό κανάλι ο κ. Δημητρίου.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδής, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει άμεσα να γίνει η απαιτούμενη έρευνα σε βάθος, έτσι ώστε να τεθούν ενώπιον της κοινής γνώμης τα πραγματικά δεδομένα. «Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ενεργήσουν για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Βγαίνει στις τηλεοράσεις, μιλά για πάταξη εγκλήματος, αλλά συνδράμει σε αυτό»

To Δημοκρατικό Κόμμα, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει πως «οι καταγγελίες που αφορούν υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας που φέρεται να συνωμότησε με βαρυποινίτη ζητώντας του βίντεο που να πλήττει την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών με ανταλλάγματα ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, είναι εξαιρετικά σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και εις βάθος».

Αναμένουμε, σημειώνει το κόμμα ότι «τη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας έναντι του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου το οποίο, εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα, εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας στην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, κ. Άννα Αριστοτέλους».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή χωρίς καμία χρονοτριβή, μόλις υποβληθεί και επίσημα η καταγγελία. «Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε την εξέλιξη της πρωτοφανούς υπόθεσης – καταγγελίας στην οποία προβαίνει η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, κ. Άννα Αριστοτέλους, κατά ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ. 

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πολίτης» και της ιστοσελίδας «Ρεπόρτερ», ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας φέρεται να είχε επικοινωνία με βαρυποινίτη, με στόχο να εξασφαλίσει βίντεο από την προσωπική ζωή της κ. Αριστοτέλους και να τη στιγματίσει σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία τονίζει ότι, «η Πολιτεία έχει καθήκον και μεγίστη υποχρέωση να κινηθεί τάχιστα για την πλήρη διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής καταγγελίας, από την οποία πιθανόν να προκύψουν σωρεία αδικημάτων. Η υποχρέωση εκτείνεται στην προστασία της αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας και του χαρακτήρα κάθε δημόσιου λειτουργού, άνδρα ή γυναίκας». 

«Η υπόθεση όχι μόνο πλήττει σοβαρότατα την εικόνα της ηγεσίας της Κυπριακής Αστυνομίας, αλλά προκαλεί και πραγματικά προβλήματα στη λειτουργία των Κεντρικών Φυλακών, μετά τη δημόσια δήλωση της κ. Αριστοτέλους ότι θα αποταθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας ζητώντας να εγκαταλείψει το πόστο της», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ. 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης σημείωσε πως, «παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την καταγγελια. Για μας είναι απολυτα καταδιακστεο αυτό το περιστατικο. Συμπαραστεκομαστε στην κ. Αριστοτελους και στους συνεργατες. Θεωρουμε ότι επιτελει ένα σημαντικο εργο σε αυτές τις δυκολες συνθηκες στις Κεντρικές Φυλακες. Εχουν γινει αρκετα βηματα προόδου και τα επικροτούμε. Ζητούμε άμεσα να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές», υπογράμμισε ο κ. Τρυφωνίδης. 

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορει να αιωρείται αυτη η κατάσταση οπως εχει καταγγελθει και δεν μπορει να υπαρχει αυτη η πετρα του σκανδαλου στην Αστυνοιμια. Εαν υπαρχει καποιος ή καποιοι που αμαυρωνουν το ονομα της Αστυνομιας θα πρπεπει να πεσουν κεφαλια», κατέληξε ο κ. Τρυφωνίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φόβοι για τη ζωή της Αριστοτέλους, έτοιμη να παραιτηθεί για λόγους ασφαλείας

Σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ καταδικάζει κάθε εισβολή στην προσωπική ζωή οποιουδήποτε, την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων, όπως και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) «απαιτεί πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους, καθώς και την διαλεύκανση της υπόθεσης με τιμωρίες, εάν και εφόσον επαληθευτούν».

Παράλληλα, σημειώνει πως «ένα ευρωπαϊκό και συνάμα δημοκρατικό κράτος, τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές».

Το Κίνημα Οικολόγων, χαρακτηρίζει ακρως καταδικαστέα τη στοχοποίηση και ο εκβιασμός προς την Άννα Αριστοτέλους από ανώτερο αξιωματικό. «Η καταγγελία της Διευθύντριας των Φυλακών κυρίας Άννας Αριστοτέλους κατά ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση, «είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από ανεξάρτητο ανακριτή. Σύμφωνα με την καταγγελία, αξιωματικός της Αστυνομίας είχε επικοινωνία με βαρυποινίτη ώστε να εξασφαλίσει βίντεο από την προσωπική ζωή της διευθύντριας των φυλακών».

Και προσθέτει: «Το γεγονός ότι η κυρία Αριστοτέλους θα ζητήσει από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας απαλλαγή από τα καθήκοντα της λόγω της ανασφάλειας που της δημιουργεί η συνέχιση της παρουσίας του αξιωματικού στο σώμα, μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο και απαιτούμε άμεσο χειρισμό του θέματος για να μην απομακρυνθεί από το νευραλγικό πόστο των φυλακών».

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος κα. Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε με απέχθεια οποιαδήποτε μορφή βίας κατά των γυναικών, στεκόμαστε στο πλάι της Άννας Αριστοτέλους και τιμούμε το αξιόλογο έργο της στις φυλακές, που έβγαλε την Κύπρο από τη μαύρη λίστα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Θεωρούμε άκρως σοβαρές τις καταγγελίες, ειδικά όσον αφορά σχέσεις του υπόκοσμου με αξιωματούχο της αστυνομίας, και ζητούμε την προστασία της κυρίας Αριστοτέλους. Απαιτούμε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να θέσει σε διαθεσιμότητα τον αξιωματικό μέχρι το συμβάν να διερευνηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και την Υπουργό Δικαιοσύνης. Το κράτος δικαίου, η διαφάνεια, και η λογοδοσία πρέπει να είναι οι αρχές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους στο οποίο πράξεις όπως αυτή διώκονται με μεγάλη αυστηρότητα».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος για την Προεδριά της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ότι, «η σοβαρή καταγγελία της διευθύντριας των Κεντρικών φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, για διαπλοκή υψηλόβαθμων μελών της αστυνομικής δύναμης με καταδίκους πρέπει να τύχει άμεσης διερεύνησης. Αναμένουμε από τις διωκτικές αρχές να προχωρήσουν τάχιστα στην πλήρη εξιχνίαση της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης και αν υπάρχει αντικείμενο, να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία».

«Καμιά ανοχή σε φαινόμενα που θολώνουν τις γραμμές της Δικαιοσύνης, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές και ευδιάκριτες. Κανένας δεν είναι υπεράνω του Κράτους Δικαίου», καταλήγει ο κ. Κολοκασίδης.

Σε δική του ανάρτηση, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, έγραψε στο Twitter, αθλιότητες… Η προσπάθεια του βαθέως κράτους να υπονομεύσει ένα άνθρωπο που κάνει σωστά την δουλειά του και να τεθεί στο περιθώριο. Μόνο ντροπή μας προκαλούν τέτοιες πράξεις».

Με τη σειρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος, Μάριος Ηλιάδης, στην ανάρτησή του, ανέφερε ότι, «οι καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών να διερευνηθούν εις βάθος & εάν επιβεβαιωθούν τότε ο πέλεκυς να πέσει βαρύς. Η σημερινή διακυβέρνηση με την ανοχή ή συνενοχή της σε σκάνδαλα διαφθοράς, έστειλε το μήνυμα ότι η διαπλοκή είναι μέρος της κανονικότητάς».

Αντίδραση για το θέμα είχε και ο γνωστός νομικών, Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτοσέλιδο του Πολίτη για την Διευθύντρια των Φυλακών είναι παρά πολύ σοβαρό». Ο κ. Τριανταφυλλίδης πρόσθεσε πως «οφείλει να διερευνηθούν τα γεγονότα σε βάθος και οι ευθύνες να αποδοθούν όσο ψηλά και να φτάνουν. Αναδύεται έντονη βρώμα πλέον στον τόπο και η πηγή πρέπει να εκλείψει. Οποία και να είναι. ΤΕΡΜΑ».

Η Πρωτοβουλία "Αμμόχωστος - Για την Κύπρο" με δελτίο Τύπου δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και απαιτεί άμεση διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών της.

"Σήμερα που η κυρία Άννα Αριστοτέλους δέχεται μια βρώμικη, αήθη επίθεση θα πρέπει όλοι εμείς να κτίσουμε μια ασπίδα προστασίας γύρω της. Καλούμε τον Αρχηγό Αστυνομίας να θέσει σε άμεση διαθεσιμότητα τον εν λόγω αξιωματικό", προσθέτει.

Επίσης καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα και την Υπουργό Δικαιοσύνης να διατάξουν άμεση έρευνα για να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου