Πολιτικές προεκτάσεις για σκάνδαλο διαφθοράς-Ζητούν εις βάθος έρευνα τα κόμματα

Διαστάσεις που δεν περιορίζονται μόνο στην Αστυνομία και το Τμήμα Φυλακών, λαμβάνει το σκάνδαλο μεγατόνων που αποκαλύφθηκε, και αφορά υψηλόβαθμο στελέχος της Αστυνομίας που στρατολόγησε βαρυποινίτη, ζητώντας του βίντεο  που να πλήττει τη διεύθυνση των φυλακών και ειδικότερα την Άννα Αριστοτέλους. Το θέμα πλέον λαμβάνει και πολιτικές προεκτάσεις, καθιστώντας την παρέμβαση της αρμόδιας υπουργού, αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα, επιτακτική.    

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως ο εν λόγω υψηλόβαθμος αστυνομικός, υπηρετεί σε καίριο πόστο, έχοντας ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που αποτελεί στοίχημα, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά γενικότερα για την Αστυνομία. 

Από την άλλη πλευρά είναι η Άννα Αριστοτέλους και η υπόλοιπη διεύθυνση των Φυλακών. Είναι κοινός παραδεκτό και αποδεκτό από όλους, είτε πολιτικούς, είτε αστυνομικούς, είτε δικαστικούς και δικηγορικούς κύκλους, ότι ο διορισμός της κας. Αριστοτέλους στις Κεντρικές Φυλακές, ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές που έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης, επί υπουργίας του Ιωνα Νικολάου. Η κα. Αριστοτέλους αναμόρφωσε το σύστημα και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, κατάφερε να μετατρέψει έναν πιο ανθρωποκεντρικό χώρο φυλακών, αφήνοντας στο παρελθόν, τις αυτοκτονίες και όλα τα υπόλοιπα αρνητικά που κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας από το στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκάνδαλο βόμβα με στέλεχος Αστυνομίας-Συνωμοτούσε με βαρυποινίτη για εξόντωση Αριστοτέλους

Με δεδομένο ότι η κα. Αριστοτέλους δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της εάν δεν απομακρυνθεί ο εν λόγω αξιωματικός, ο οποίος διατηρεί ένα πόστο με σημαντική εξουσία, τότε πλέον είναι ξεκάθαρο πως μόνο με πολιτική απόφαση από την αρμόδια υπουργό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος, ώστε, πρώτον, ο εν λόγω αξιωματικός να τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεύτερον να ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα από ανακριτές για να διερευνηθεί εις βάθος και να διαπιστωθεί μέχρι που φτάνει το συγκεκριμένο σκάνδαλο. 

Σημειώνεται ότι η νομική ομάδα που ανέλαβε την υπόθεση θα προχωρήσει εντός ημερών με επίσημη καταγγελία κατά του Αστυνομικού, ενώ σε περίπτωση που δεν τεθεί σε διαθεσιμότητα, η διευθύντρια παρουσιάζεται έτοιμη να αποστείλει επιστολή στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ζητώντας να αποχωρήσει από τις Κεντρικές Φυλακές, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει τα καθήκοντά της, ενόσω ο αξιωματικός παραμένει στη θέση του. Μάλιστα σε δηλώσεις της ανέφερε πως δεν μπορεί να συμβιβαστεί με φαινόμενα διαφθοράς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Βγαίνει στις τηλεοράσεις, μιλά για πάταξη εγκλήματος, αλλά συνδράμει σε αυτό»

Σύσσωμη αντίδραση από κόμματα

Για το θέμα τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι ζήτησαν επιτακτικά τη διεξαγωγή έρευνας, είτε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, είτε από Ανεξάρτητη Επιτροπή, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω υπόθεση, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε από νομικούς κύκλους, ότι προκύπτουν νομικά αδικήματα, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας. Εξάλλου η εν λόγω αρχή αποτελείται από πρώην αστυνομικούς, συνεπώς ο διορισμός ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα μοιάζει μονόδρομος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, χαρακτήρισε τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους πολύ σοβαρές, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να αιωρούνται για καιρό. «Θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Υπάρχει η επιτροπή παραπόνων κατά της Αστυνομίας και μπορεί και ο Γενικός Εισαγγελέας να διατάξει άλλη έρευνα. Από μόνη της η καταγγελία είναι άγνωστη προς τα κυπριακά δεδομένα προσομοιάζει περισσότερο με αμερικανική σειρά», ανέφερε στο κρατικό κανάλι ο κ. Δημητρίου.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδής, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει άμεσα να γίνει η απαιτούμενη έρευνα σε βάθος, έτσι ώστε να τεθούν ενώπιον της κοινής γνώμης τα πραγματικά δεδομένα. «Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ενεργήσουν για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης.

Άφωνος, με το σκάνδαλο που είδε από το πρωί το φως της δημοσιότητας, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης. «Αναμένουμε», είπε, «να γίνει η καταγγελία και να διερευνηθεί. Αναμένουμε τη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας και να γίνει διερεύνηση. Όταν η κοινή γνώμη ακούει τέτοιες καταγγελίες εναντίον ανώτερου αξιωματικού και έκπληξη προκαλεί και ανασφάλεια», κατέληξε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ.

To Δημοκρατικό Κόμμα, εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει πως «οι καταγγελίες που αφορούν υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας που φέρεται να συνωμότησε με βαρυποινίτη ζητώντας του βίντεο που να πλήττει την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών με ανταλλάγματα ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, είναι εξαιρετικά σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν άμεσα και εις βάθος».

Αναμένουμε, σημειώνει το κόμμα ότι «τη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας έναντι του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου το οποίο, εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας στην κυπριακή κοινωνία. Ταυτόχρονα, εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας στην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, κ. Άννα Αριστοτέλους».

Με τη σειρά της, πολύ σοβαρές τις καταγγελίες, χαρακτήρισε και η βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου. «Η κ. Αριστοτέλους», είπε, «είναι από τους πιο σοβαρούς δημόσιους λειτουργούς που έχει το κράτους. Οι φυλακές ήταν στη μαύρη λίστα της Ευρώπης, ενώ από τέτοιες που ανέλαβε η Αριστοτέλους, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνει τα δικαιώματα που πρέπει στους κρατούμενους. Ο Γενικός  Εισαγγελέας έπρεπε να διατάξει έρευνα μέχρι σήμερα αν έγινε έτσι πράγμα, πρέπει να δοθεί προστασία στην κα. Άννα γιατί η θέση της είναι λεπτή». Σε ανάρτηση της στο Twitter η κ. Ατταλίδου έγραψε, «δίπλα από την Άννα που τιμά την Κύπρο. Απαιτούμε από τον Γιώργο Σαββίδη άμεση διερεύνηση και από τον Στέλιο Παπαθεοδώρου, να θέσετε σε διαθεσιμότητα τον αξιωματικό μέχρι τη διερεύνηση του συμβάντος. Δεν θα ανεχθούμε στοχοποίηση και εκβιασμό λειτουργών που με αυτοθυσία εκτελούν καθήκον».

Σε δική του ανάρτηση, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, έγραψε στο Twitter, αθλιότητες… Η προσπάθεια του βαθέως κράτους να υπονομεύσει ένα άνθρωπο που κάνει σωστά την δουλειά του και να τεθεί στο περιθώριο. Μόνο ντροπή μας προκαλούν τέτοιες πράξεις».

Με τη σειρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος, Μάριος Ηλιάδης, στην ανάρτησή του, ανέφερε ότι, «οι καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών να διερευνηθούν εις βάθος & εάν επιβεβαιωθούν τότε ο πέλεκυς να πέσει βαρύς. Η σημερινή διακυβέρνηση με την ανοχή ή συνενοχή της σε σκάνδαλα διαφθοράς, έστειλε το μήνυμα ότι η διαπλοκή είναι μέρος της κανονικότητάς».

Αντίδραση για το θέμα είχε και ο γνωστός νομικών, Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πρωτοσέλιδο του Πολίτη για την Διευθύντρια των Φυλακών είναι παρά πολύ σοβαρό». Ο κ. Τριανταφυλλίδης πρόσθεσε πως «οφείλει να διερευνηθούν τα γεγονότα σε βάθος και οι ευθύνες να αποδοθούν όσο ψηλά και να φτάνουν. Αναδύεται έντονη βρώμα πλέον στον τόπο και η πηγή πρέπει να εκλείψει. Οποία και να είναι. ΤΕΡΜΑ».

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα