Πέμπτη 18 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αναβολή στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους «300»-«Αυτό σημαίνει άφιξη 1000 μεταναστών»

  16/06/2022 16:52
Αναβολή στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους «300»-«Αυτό σημαίνει άφιξη 1000 μεταναστών»

Αναβολή στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τους «300»-«Αυτό σημαίνει άφιξη 1000 μεταναστών»

  16/06/2022 16:52

Παράταση μίας εβδομάδας παίρνει τελικά η ψήφιση του νομοσχεδίου για πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα που μήνα παρά μήνα κορυφώνεται, με τις συνέπειες να είναι ανεξέλεγκτες.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, έγινε αποδεκτή πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή μιας εβδομάδας, ωστόσο τόνισε «να είμαστε όλοι έτοιμοι να ψηφίσουμε γιατί πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό νομοσχέδιο».

Τη διαφωνία του με την αναβολή, εξέφρασε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι η αναβολή μιας εβδομάδας, σημαίνει την άφιξη άλλων χίλιων μεταναστών.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγιάννης «διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση που πήρατε. Αν χρειαστεί μια εβδομάδα αναβολής, σημαίνει ότι θα έχουμε άλλους χίλιους παράνομους μετανάστες, χίλιους αιτητές ασύλου. Να θυμίσω ότι στις βασικές διατάξεις της νομοθεσίας αναφέρεται ο κατ' επείγον χαρακτήρας. Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατί έχουμε αναβολή».

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απευθυνόμενη στον κ. Παπαγιάννη, τόνισε πως με αυτή την εξέλιξη «συμφωνεί και ο υπουργός, για να απαντηθούν τα ερωτήματα και να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αλίμονο αν δεν έκανε αυτό που έπρεπε η Βουλή των αντιπροσώπων».

Σημειώνεται ότι «μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Αρχηγός Αστυνομίας θα λάβει το πρόσταγμα για να προκηρύξει θέσεις στην επίσημη εφημερίδα του κράτους, για τις οποίες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι ενδιαφέρονται, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Αφού οι υποψήφιοι δώσουν αθλητικές δοκιμασίες, θα κληθούν να προσληφθούν οι 300 ικανότεροι, οι οποίοι στη συνέχεια θα περάσουν από εκπαίδευση έξι εβδομάδων, πριν αρχίσουν δουλειά. Κατά την εκπαίδευση, οι συμβασιούχοι θα περάσουν ειδική εκπαίδευση από την ΜΜΑΔ, ώστε να μάθουν να χειρίζονται τα όπλα, που θα κουβαλούν μαζί τους στην Πράσινη Γραμμή.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο τους θα είναι για δεκαοκτώ μήνες, με δικαίωμα στον Αρχηγό να το ανανεώσει για άλλους δέκα μήνες, κατόπιν αξιολόγησης που θα γίνεται.

Τα κριτήρια για πρόσληψη

 • Τα κριτήρια για όσους ενδιαφέρονται για να προσληφθούν ως Συμβασιούχοι:
 • Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας
 • Να έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του και να μην έχει συμπληρώσει το τριακοστό όγδοο έτος, κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας για υποβολή των αιτήσεων
 • Να είναι απόφοιτος Δημόσιου Εξατάξιου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης ή Λυκείου Μέσης Εκπαίδευσης ή απόφοιτος εγγεγραμμένου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμούς Ιδιωτικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης εξαετούς τουλάχιστον φοίτησης
 • Να έχει καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας
 • Να έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία με ικανότητα πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από την υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία του
 • Να έχει λευκό Ποινικό Μητρώο
 • Να μην του/της έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα κατοχής όπλου από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή
 • Να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα σοβαρής μορφής που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα
 • Να μην έχει απολυθεί ή να μην έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του/της στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή οργανισμό δημοσίου δικαίου ή από τον στρατό της Δημοκρατίας ή την Εθνική Φρουρά
 • Να επιτύχει στην ακόλουθη αθλητική δοκιμασία που διεξάγεται από την Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας και απαρτίζεται από δύο ανώτερους αξιωματικούς και δύο πτυχιούχους γυμναστές μέλη της Αστυνομίας
 • Να έχει δείκτη μάζας σώματος λιγότερο του τριάντα
 • Να πιστοποιηθεί μετά από εξέταση προσωπικού ιατρού, η καλή κατάσταση της υγείας του, η άρτια σωματική διάπλαση του, η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα για να εκτελεί τα καθήκοντα στα οποία θα απασχολείται σε περίπτωση πρόσληψης του. Μεταξύ άλλων, πρέπει να διαπιστωθεί η καλή όραση του με ή χωρίς τη χρήση διορθωτικών φακών και η καλή ακοή του χωρίς τη χρήση ακουστικών, να διαπιστωθεί ότι δεν υποφέρει από αχρωματοψία, πλατυποδία ή οποιαδήποτε σωματική αναπηρία ή παραμόρφωση του σώματος του ή μέλος αυτού και να διαπιστωθεί γενικά η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα κριτήρια απαλείφθηκε η πρόνοια, για τις γυναίκες υποψήφιες, από τις οποίες αρχικά θα ζητούσαν να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο, ότι δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας