Ολοταχώς για αστυνομικούς στην Πράσινη Γραμμή-Τα κριτήρια και ο τρόπος πρόσληψης

Προσώ ολοταχώς για ψήφιση του νομοσχεδίου, για τους 300 συμβασιούχους αστυνομικούς, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ώστε να αναχαιτιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάζει η Βουλή, η οποία καλείται στην απογευματινή Ολομέλειά της, να αποφασίσει κατά πόσον θα ανάψει πράσινο φως στο μέτρο που αποφάσισε να λάβει η Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Kλείνουν το μάτι στους «300» τα κόμματα-Αναμονή ΥΠΕΣ για ψήφιση του νομοσχεδίου

Αφού η Επιτροπή Νομικών διεξήλθε του νομοσχεδίου με διαδικασίες express σε τέσσερις συνεδρίες της, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται σήμερα να το ψηφίσει, ώστε να προσληφθούν οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί.

Πάντως, τα κόμματα φαίνεται να έχουν σχηματίσει τις απόψεις τους, αναφορικά με την αναγκαιότητα να δοθεί το συγκεκριμένο εργαλείο στην Κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθεί με προσωπικό η Πράσινη Γραμμή και σε συνδυασμό με την τοποθέτηση καμερών αλλά και την τοποθέτηση φυσικών εμποδίων, να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τρίπτυχο για αναχαίτιση του προβλήματος.

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα αναμένεται να τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας, για το εάν θα υπερψηφίσουν ή εάν θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Παρόλα αυτά, υπέρ του νομοσχεδίου αναμένεται να ταχθεί δεδομένα το ΕΛΑΜ, το οποίο στηρίζει την πρόσληψη προσωπικού για ελέγχους στην Πράσινη Γραμμή. Aπ’ εκεί και πέρα, υπάρχει μια τριάδα κομμάτων που διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις ως προς το νομοσχέδιο, ωστόσο αναμένεται να τις υπερκεράσουν και να ταχθούν υπέρ της ψήφισής του. Πρόκειται για το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ.

Τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις εκφράζουν το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν θα χρειαστεί παρά μόνο ένα μικρό επεισόδιο, για να σημειωθεί σύρραξη στην Πράσινη Γραμμή. Μάλιστα, το κόμμα της αριστεράς διερωτήθηκε σε μια από τις συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών, εάν είναι ενήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για τις ενέργειες της Δημοκρατίας, ενώ οι Οικολόγοι εξέφρασαν φόβους για τον τρόπο που θα χειρίζονται τους μετανάστες οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί, αλλά και κατά πόσον θα τους χτυπούν ή θα τους σπρώχνουν, με απώτερο στόχο να τους κρατήσουν εκτός εδαφών ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, εάν τα πέντε από τα επτά κόμματα πουν τελικά το «ναι», τότε αυτόματα το νομοσχέδιο θα μετατραπεί σε νόμο, καθότι θα υπάρχει πλειοψηφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ριπή ερωτημάτων για τα όπλα στους 300 συμβασιούχους χωρίς ψυχομετρικά τεστ

Τα επόμενα βήματα

Εάν και εφόσον η Βουλή προχωρήσει με υπερψήφιση του νομοσχεδίου, τότε, ο Αρχηγός Αστυνομίας θα πάρει το πρόσταγμα για να προκηρύξει θέσεις στην επίσημη εφημερίδα του κράτους, για τις οποίες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι ενδιαφέρονται, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Αφού οι υποψήφιοι δώσουν αθλητικές δοκιμασίες, θα κληθούν να προσληφθούν οι 300 ικανότεροι, οι οποίοι στη συνέχεια θα περάσουν από εκπαίδευση έξι εβδομάδων, πριν αρχίσουν δουλειά. Κατά την εκπαίδευση, οι συμβασιούχοι θα περάσουν ειδική εκπαίδευση από την ΜΜΑΔ, ώστε να μάθουν να χειρίζονται τα όπλα, που θα κουβαλούν μαζί τους στην Πράσινη Γραμμή.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο τους θα είναι για δεκαοκτώ μήνες, με δικαίωμα στον Αρχηγό να το ανανεώσει για άλλους δέκα μήνες, κατόπιν αξιολόγησης που θα γίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες αντιδράσεις για τα γυναικολογικά συμβασιούχων-Παραδοξότητα και διάκριση

Τα κριτήρια για πρόσληψη

  • Τα κριτήρια για όσους ενδιαφέρονται για να προσληφθούν ως Συμβασιούχοι:
  • Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας
  • Να έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του και να μην έχει συμπληρώσει το τριακοστό όγδοο έτος, κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας για υποβολή των αιτήσεων
  • Να είναι απόφοιτος Δημόσιου Εξατάξιου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης ή Λυκείου Μέσης Εκπαίδευσης ή απόφοιτος εγγεγραμμένου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμούς Ιδιωτικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης εξαετούς τουλάχιστον φοίτησης
  • Να έχει καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας
  • Να έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία με ικανότητα πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από την υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία του
  • Να έχει λευκό Ποινικό Μητρώο
  • Να μην του/της έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα κατοχής όπλου από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή
  • Να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα σοβαρής μορφής που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα
  • Να μην έχει απολυθεί ή να μην έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του/της στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή οργανισμό δημοσίου δικαίου ή από τον στρατό της Δημοκρατίας ή την Εθνική Φρουρά
  • Να επιτύχει στην ακόλουθη αθλητική δοκιμασία που διεξάγεται από την Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας και απαρτίζεται από δύο ανώτερους αξιωματικούς και δύο πτυχιούχους γυμναστές μέλη της Αστυνομίας
  • Να έχει δείκτη μάζας σώματος λιγότερο του τριάντα
  • Να πιστοποιηθεί μετά από εξέταση προσωπικού ιατρού, η καλή κατάσταση της υγείας του, η άρτια σωματική διάπλαση του, η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα για να εκτελεί τα καθήκοντα στα οποία θα απασχολείται σε περίπτωση πρόσληψης του. Μεταξύ άλλων, πρέπει να διαπιστωθεί η καλή όραση του με ή χωρίς τη χρήση διορθωτικών φακών και η καλή ακοή του χωρίς τη χρήση ακουστικών, να διαπιστωθεί ότι δεν υποφέρει από αχρωματοψία, πλατυποδία ή οποιαδήποτε σωματική αναπηρία ή παραμόρφωση του σώματος του ή μέλος αυτού και να διαπιστωθεί γενικά η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα κριτήρια απαλείφθηκε η πρόνοια, για τις γυναίκες υποψήφιες, από τις οποίες αρχικά θα ζητούσαν να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο, ότι δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις… τα μαζεύουν-Απαλείφεται το κριτήριο για τα γυναικολογικά συμβασιούχων

Αντιδράσεις από αστυνομικούς

Πάντως, το νομοσχέδιο βρίσκει αντίθετες τις συντεχνίες των αστυνομικών, οι οποίες τάσσονται υπέρ των προσλήψεων αστυνομικών, αλλά όχι υπό το καθεστώς του συμβασιούχου, αλλά των ειδικών αστυνομικών, ώστε μετά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στην Πράσινη Γραμμή, να παραμείνουν στο σώμα, για να μειωθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης, αφού τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν πάνω από εξακόσιες κενές θέσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΚ, ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ και κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», διαφωνούν και με το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί μια νέα τάξη στους κόλπους της Αστυνομίας, η οποία θα αποτελεί την τρίτη ταχύτητα, κάτι το οποίο ενδεχομένως να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραθέτουν τους λόγους που διαφωνούν με την πρόσληψη των 300 συμβασιούχων οι αστυνομικοί

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ