Τους άφησε ελεύθερους για βιασμό γιατί ήταν «Κύπριοι» και τώρα... τους ψάχνουν

Τους άφησαν ελεύθερους για υπόθεση απαγωγής και βιασμού και τώρα ψάχνει τα ίχνη τους η Αστυνομία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των δύο καταζητούμενων, οι οποίοι μετά από απόφαση του Ανωτάτου, στις 31 Μαιου, θα έπρεπε να παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι χθες, οπότε θα έπρεπε να παρουσιαστούν ενώπιον Κακουργιοδικείου. Ωστόσο, όπως προκύπτει, δεν είχαν εντοπιστεί, ενώ χθες δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να τους δίνει ως καταζητούμενους, ζητώντας τη βοήθεια του κοινού. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η Αστυνομία ζητεί πληροφορίες για εντοπισμό των GURCIN KAPLAN 43 ετών και GOKHAN YENIGUN 46 ετών, φωτογραφίες των οποίων δημοσιεύονται, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση φυγοδικίας. Συγκεκριμένα, τα δύο καταζητούμενα πρόσωπα παρέλειψαν να παρουσιαστούν χθες 8/6/2022 ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου για υπόθεση που τους αφορά».

Σύμφωνα με τα γεγονότα, οι δύο καταζητούμενου παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα στις 8.6.2022, αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης, της απαγωγής και άσεμνης επίθεσης.

Όλα τα αδικήματα διαπράχθηκαν την πρώτη Μάϊου στην Αγία Νάπα, με την Κατηγορούσα Αρχή να ζητά την κράτηση τους, στη βάση του κινδύνου φυγοδικίας, με την υπεράσπιση τους να φέρει ένσταση.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο αφού ικανοποιήθηκε ότι συντρέχουν τα τρία αντικειμενικά κριτήρια που αναγνωρίζει η νομολογία και δημιουργούν τον κίνδυνο φυγοδικίας, ήτοι ότι πρόκειται για σοβαρά αδικήματα, υπάρχει πιθανότητα καταδίκης και επιβολής σοβαρών ποινών, προχώρησε και εξέτασε τους υποκειμενικούς παράγοντες, δηλαδή τις προσωπικές τους συνθήκες και τους δεσμούς που αυτοί έχουν με την Κυπριακή Δημοκρατία, κρίνοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας. 

Όπως ανέφερε στην απόφαση του το πρωτόδικο Δικαστήριο, «την υπό κρίση υπόθεση διαπιστώνω ότι οι Κατηγορούμενοι είναι Κύπριοι πολίτες αφού κατέχουν Δελτίο Ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαφαίνεται επίσης από τα όσα μου έχουν αναφερθεί ότι είναι γονείς ανηλίκων τέκνων. Προκύπτει συνεπώς ότι υπάρχει ουσιαστικός δεσμός με τα εδάφη τουλάχιστον της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημιουργούν δεσμούς γεωγραφικά τουλάχιστον. Τούτων λεχθέντων όμως δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι οι δεσμοί που υπάρχουν με την Δημοκρατία είναι ισχυρότεροι με τις περιοχές της Δημοκρατίας όπου η κυβέρνηση και οι Αρχές της χώρας δεν έχουν έλεγχο ένεκα της συνεχιζόμενης κατοχής. Τυχόν διαφυγή των Κατηγορουμένων στις κατεχόμενες περιοχές θα καθιστούσε τον εντοπισμό τους εξαιρετικά δύσκολο αν όχι παντελώς αδύνατο. Παραταύτα δεν μπορεί να παραγνωριστεί το ότι αυτοί είναι αναγνωρισμένοι Κύπριοι πολίτες. Σταθμίζοντας τούτα τα δεδομένα και έχοντας κατά νου ότι όπου μπορούν να τεθούν τέτοιοι όροι που μπορούν να εξασφαλίσουν την παρουσία των Κατηγορουμένων στην δίκη καθώς και ότι η αξίωση του Κατηγορουμένου να μένει ελεύθερος είναι συνυφασμένο με το δικαίωμα του για δίκαιη δίκη, καταλήγω όπως διατάξω οι Κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι νοουμένου ότι πληρωθούν οι ακόλουθοι όροι σωρευτικά.»

Το πρωτόδικο Δικαστήριο, άφησε ελεύθερους τους δύο κατηγορούμενους υπό περιοριστικούς όρους, εγγύηση και stop list κτλ, ενώ θα έπρεπε να υπογράφουν καθημερινώς σε αστυνομικό σταθμό, καθώς και όπως δηλώσουν μόνιμη κατοικία διαμονής εντός των ελεγχομένων από τη Δημοκρατία περιοχών. Περαιτέρω εκδόθηκε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται σε αυτούς να μεταβούν στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Η Νομική Υπηρεσία, άσκησε έφεση επί της απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου, αφού την έκρινε λανθασμένη, θεωρώντας πως είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης άσκησης της διακριτικής του ευχέρειας, προσδίδοντας υπέρμετρη βαρύτητα στις προσωπικές συνθήκες των κατηγορουμένων, ενώ εξέφρασε τη θέση πως δεν έλαβε υπόψη τις ευθυγραμμισμένες αρχές της νομολογίας, σύμφωνα με τις οποίες οι προσωπικές περιστάσεις ενός κατηγορούμενου δεν μπορούν να επενεργούν ως ασπίδα για αυτόν ώστε να υπερφαλαγγίζεται η σοβαρότητα των αδικημάτων στα οποία εμπλέκεται και το δημόσιο συμφέρον για την απονομή της δικαιοσύνης.

 «Περαιτέρω, ενώ το Δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο μόνιμος τόπος διαμονής και εργασίας των εφεσιβλήτων είναι οι κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκρινε ότι υπάρχουν «γεωγραφικοί δεσμοί» με τη Δημοκρατία οι οποίοι καθιστούν τον έλεγχο από τις Αρμόδιες Αρχές «εξαιρετικά δύσκολο, όχι όμως παντελώς αδύνατο», εύρημα που αντιστρατεύεται τη λογική και την αδυναμία τέλεσης συγκεκριμένων ενεργειών που αφορούν στις κατεχόμενες περιοχές. Με το δεύτερο λόγο έφεσης προβάλλεται ότι αντινομικά το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι τα έγγραφα του ψευδοκράτους αποτελούν ταξιδιωτικά έγγραφα, ικανά να χρησιμοποιηθούν ως τέτοια και αποδεχόμενο την παράδοση αυτών ως όρο για την εξασφάλιση της παρουσίας τους στη δίκη τους ενώπιον του Κακουργιοδικείου».

Το Ανώτατο έκρινε, πως σύμφωνα με τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, οι κατηγορούμενοι κατοικούν και εργάζονται στις κατεχόμενες περιοχές και πως οι δεσμοί τους είναι με τις κατεχόμενες περιοχές όπου οι αρχές της Δημοκρατίας, δεν διατηρούν οποιονδήποτε έλεγχο.

Ως εκ τούτου, έκρινε πως οι κατηγορούμενοι μπορούν να φυγοδικήσουν με το να μεταβούν στην οικία και τον τόπο εργασίας τους, ενώ οι αρχές της Δημοκρατίας δεν έχουν τη δυνατότητα να τους εντοπίσουν και να τους προσαγάγουν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Συνεπώς, το Ανώτατο διέταξε, στις 31 Μαΐου 2022 - οπότε εκδόθηκε η απόφαση - να τεθούν υπό κράτηση μέχρι τις 8 Ιουνίου όπου θα έπρεπε να οδηγηθούν εκ νέου ενώπιον Κακουργιοδικείου. Ωστόσο, φαίνεται να μην είχαν εντοπιστεί και χθες δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να δίνει τις φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα. 

Παρακαλείται οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των συγκεκριμένων προσώπων, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Αμμοχώστου στο τηλέφωνο 23-803040 ή με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό ή με τη Γραμμή του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
ΒΙΝΤΕΟ: Μάχη με τις φλόγες στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού-Σε ετοιμότητα για πιθανές εκκενώσεις