Καταγγελία στην Επιτροπή Βασανιστηρίων του ΣτΕ κατά Αστυνομίας από Ζαβράντωνα

Σε καταγγελία στην Επιτροπή για την Αποτροπή των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με την κράτηση του ως υπόδικος στα κρατητήρια της Λακατάμιας, προχώρησε ο Γιώργος Ζαβράντωνας, παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε πίσω στις Κεντρικές Φυλακές μια ημέρα πριν την εξέταση της αίτησης του από το Δικαστήριο, μετά από προσφυγή για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus. 

Ο δικηγόρος του Ζαβράντωνα, Αλέξανδρος Κληρίδης, είχε αρχικά αποστείλει ηλεκτρονική μήνυμα στην Επιτροπή, η οποία όπως ανέφερε ενώπιον Δικαστηρίου, υπέδειξε ενδιαφέρον, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία, τα οποία απέστειλε, προβαίνοντας σε επίσημη καταγγελία, με την οποία επισύναψε όλα τα γεγονότα αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προέβη. 

Ο Ζαβράντωνας, είχε συλληφθεί και μεταφερθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2022 εκτός φυλακών για άλλη υπό διερευνώμενη υπόθεση, χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετηθούν σε βάρος του οποιαδήποτε αδικήματα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος για την εν λόγω υπόθεση. 

Ωστόσο, η Αστυνομία ζήτησε όπως παραμείνει στα κρατητήρια μέχρι να ολοκληρωθούν οι δύο δίκες που εκκρεμούν εναντίον του για υποθέσεις ναρκωτικών, μια ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας και μία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, με το πρώτο τελικά να τον αθωώνει και να κρίνει αναξιόπιστο τον υπό προστασία μάρτυρα κατηγορίας της ΥΚΑΝ.  

Ο κ. Κληρίδης στην καταγγελία του, αναφέρει πως ο πελάτης του δεν έτυχε ενημέρωσης ως προς του λόγους που κρατείτο σε αστυνομικά κρατητήρια, δεδομένου πως αφέθηκε ελεύθερος σε σχέση με την υπόθεση που είχε συλληφθεί και μεταφέρθηκε εκτός φυλακών, κάνοντας λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων του και δείχνοντας κατάχρηση εξουσίας από την Αστυνομία, χωρίς να δικαιολογήσει τις ενέργειες της και χωρίς να του δώσει δικαίωμα να τοποθετηθεί. 

Είναι η θέση του δικηγόρου του Ζαβράντωνα, πως τα αστυνομικά κρατητήρια «σε καμία περίπτωση δεν έχουν μεταμορφωθεί με οποιοδήποτε τρόπο για να συνάδουν με τις απαιτήσεις της διαβίωσης ενός ατόμου που παραμένει υπό κράτηση ως υπόδικος και πάνω από όλα, δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό του Τμήματος των Κεντρικών Φυλακών που να προσέχουν το εν λόγω άτομο. Αντιθέτως και κατά παράβαση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών Φυλακών, το άτομο παρακολουθείτο ολοήμερα από την Αστυνομία».

Ο δικηγόρος, αναφέρεται και στις συνθήκες κράτησης του, υποδεικνύοντας πως δεν πληρούν τα κριτήρια, αφού μεταξύ άλλων δεν υπάρχει απόλυτος και πολύωρος εγκλεισμός πέραν των 20 ωρών την κάθε μέρα, δεν υπάρχει χώρος να κινηθεί το άτομο εκτός του κελιού του, το κελί του είναι εξαιρετικά μικρό και συμπεριλαμβάνει και την τουαλέτα και το κρεβάτι, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό για την ιατρική περίθαλψη του ατόμου, δεν υπάρχει κανένας σεβασμός ως προς την σεβασμός της οποιασδήποτε συνομιλίας ούτε καν με τον δικηγόρο του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα να συναναστρέφονται με αλλά κρατούμενα άτομα. 

«Πέραν όμως των πιο πάνω ουσιαστικών στοιχείων όπως φαίνεται από το άρθρο 4 του περί Φυλακών Νόμο, τέτοια κράτηση ενός ατόμου, υπόδικου, μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν επιθυμίας του ιδίου του ατόμου και κατόπιν αποφάσεως του Δικαστηρίου και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε μέρες. Συνεπώς, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι η κράτηση του εν λόγω ατόμου στην συγκεκριμένη τοποθεσία, ύπαρχε κατά παράβαση της νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα του αμέσως πιο πάνω άρθρου του σχετικού νόμου. Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, ο Αιτητής ποτέ δεν αιτήθηκε ο ίδιος τέτοια μεταφορά, δεν υπάρχει κάποια διαταγή ή απόφαση Δικαστηρίου που να επιτρέπει την κράτηση του στη συγκεκριμένη τοποθεσία».

Ο κ. Κληρίδις, έκανε λόγο ακόμα και για καταπάτηση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, καθώς «η Αστυνομία παρακολουθεί όλες τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, χωρίς τη συγκατάθεση του, ακόμα και μεταξύ των δικηγόρων του, ενώ όλες οι επισκέψεις του είναι υπό παρακολούθηση και όλες αυτές οι ενέργειες καταγράφονται ως δεδομένα αλλά και ως προς το περιεχόμενο τους, τις οποίες πληροφορίες η Αστυνομία αμέσως εκμεταλλεύεται εναντίον του αλλά και των ατόμων γύρω του». 

Στην καταγγελία του ο κ. Κληρίδης, επισυνάπτει τις σχετικές επιστολές που απέστειλε στην Αστυνομία και την Επίτροπο Διοικήσεως για το ζήτημα της κράτησης του πελάτη του, παραπέμποντας σε σχετική νομολογία, υποστηρίζοντας πως η κράτηση του εκτός φυλακών για μεγάλο διάστημα είναι παράνομη, ενώ επισυνάπτει και την απόφαση του Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η Νομική Υπηρεσία κλήθηκε να καλύψει τα νομικά έξοδα του Ζαβράντωνα, αφού τον επέστρεψε στις φυλακές και η αίτηση για έκδοση σχετικού διατάγματος αποσύρθηκε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκαναν πίσω με την κράτηση Ζαβράντωνα, πληρώνει τα νομικά του έξοδα η Δημοκρατία

 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί