Χειροπέδες σε άλλες δύο για τον ξυλοδαρμό νοσηλεύτριας-Υπέστη κάκωση στο κεφάλι

Στη σύλληψη τριών γυναικών, ηλικίας 22, 20 και 22 ετών, προχώρησε η Αστυνομία Πάφου σχετικά με το επεισόδιο στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Πάφου. Αρχικά, η Αστυνομία σχετικά με τη διερευνώμενη υπόθεση μέθης, πρόκλησης ανησυχίας στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου, δημόσια εξύβριση, επίθεση εναντίον αστυνομικού, επίθεση και πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης σε νοσηλεύτρια, καθώς και απόδραση από νόμιμη κράτηση, προχώρησε στην σύλληψη 22χρονης, ενώ ακολούθως συνελήφθησαν άλλες δύο γυναίκες, ηλικίας 20 και 22 ετών.

Η 22χρονη παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου το οποίο εξέδωσε εναντίον της διάταγμα κράτησης δύο ημερών.  

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και Υπεύθυνο του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλη Νικολάου, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Πάφου τρεις γυναίκες από τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες φέρονται να βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου, ενώ οι τρεις βρίσκονταν στον Θάλαμο των Πρώτων Βοηθειών φέρονται να προκάλεσαν ανησυχία και να φώναζαν, ύβριζαν, ενώ ακολούθως φέρονται να επιτέθηκαν σε νοσηλεύτρια και να της προκάλεσαν κάκωση στο κεφάλι.

«Άμεσα επενέβη ο επί καθήκοντι αστυνομικός και τις πληροφόρησε ότι είναι υπό σύλληψη», δήλωσε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι διέφυγαν από το Νοσοκομείο. Εναντίον τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης βάσει του οποίου συνελήφθηκε η μία εκ των τριών, ηλικίας 22 ετών και ακολούθως οι  άλλες δύο γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήγαν μεθυσμένοι στις Πρώτες Βοήθειες και ξυλοφόρτωσαν νοσηλεύτρια

Ζήτησε διερεύνηση του περιστατικού ο υπ. Υγείας

Επικοινωνία με τον Αρχηγό Aστυνομίας είχε ο υπουργός Υγείας, αναφορικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού νοσηλεύτριας στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου από άτομα σε κατάσταση μέθης που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής 5 Ιουνίου, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα επικοινώνησε άμεσα με τον Αρχηγό Αστυνομίας για διερεύνηση του περιστατικού.

Ο κ. Χατζηπαντέλα μίλησε επίσης με τον Πρόεδρο του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. κ. Πρόδρομο Αργυρίδη, ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει με την νοσηλεύτρια που έπεσε θύμα βίας και της ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται στο πλευρό της.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως τέτοιες ενέργειες και οποιεσδήποτε πράξεις βίας εναντίον επαγγελματιών υγείας εν ώρα καθήκοντος καταδικάζονται απερίφραστα. Τα θέματα ασφάλειας και προστασίας της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού των νοσηλευτηρίων θα συζητηθούν σε αυριανή σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ και τις συντεχνίες των νοσηλευτών.

Καταδικάζει το περιστατικό ο ΟΚΥπΥ

Παράλληλα, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το περιστατικό ξυλοδαρμού νοσηλεύτριας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του «οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Τέτοιες συμπεριφορές σε καμιά περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτές από τον Οργανισμό».

Επιπρόσθετα ο ΟΚΥπΥ σημειώνει πως «εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας προς την νοσηλεύτρια που έπεσε θύμα βίας εν ώρα καθήκοντος. Ως Οργανισμός θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στο προσωπικό μας και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο το έργο του».

«Οι νοσηλευτές δεν είναι σάκοι του μποξ για να εκτονώνεται κάθε απερίσκεπτος»

Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών με ανακοίνωσή της καταδικάζει τον ξυλοδαρμό νοσηλεύτριας στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και καλεί «όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί αυτή η αήθης συμπεριφορά από κάθε άτομο που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών ή ακόμη και … ανυπομονεί να τύχει περίθαλψης».

«Η συντεχνία μας δεν θα ανεχθεί πλέον τέτοιες συμπεριφορές εναντίον του νοσηλευτικού κλάδου από επισκέπτες στα ΤΑΕΠ ή σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες και καλούμε την Πολιτεία να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά. Δεν θα ανεχθούμε οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες μας, αυτούς που επαινέσαμε κατά την πανδημία και τους αποκαλούσαμε ήρωες και ηρωίδες να θυματοποιούνται την ώρα της εργασίας τους, επειδή κάθε ανεγκέφαλος θέλει να εκτονωθεί. Δεν θα ανεχθούμε να χρησιμοποιούνται ως σάκοι τού μποξ είτε για να βγάλει ο καθένας τα απωθημένα του ή για να δείξει την ισχύ και τη δύναμή του ή ακόμη και επειδή είναι σε κατάσταση που δεν καταλαβαίνει τι κάνει», αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Η συντεχνία τονίζει πως «η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που, άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκονται με τη διαχείριση των αυτόνομων νοσηλευτηρίων δεν έχουν λάβει τα κατ’ επανάληψη μηνύματά μας και δεν μας έχουν προστατέψει από τον κάθε λογής ασυνείδητο πολίτη. Ζητούμε προστασία και ασφάλεια για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο καθήκον. Διαφορετικά, να τα κλείσουμε και να πάμε στα σπίτια μας για να είμαστε ασφαλείς!».

Η συντεχνία καλεί την Αστυνομία να εκτελέσει το καθήκον της και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη για παραδειγματισμό. «Δεν θα δεχθούμε να θυματοποιούνται νοσηλευτές στο καθήκον και δεν θα επιτρέψουμε ξανά να αγγίξουν έστω και μια τρίχα νοσηλευτή ή νοσηλεύτριας. Θα μας βρείτε μπροστά σας, όπως εμείς πάντοτε ξέρουμε να ενεργούμε» καταλήγει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.

Καταγγελία για το περιστατικό 

Το περιστατικό είχε καταγγέλλει ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., με ανακοίνωσή του, καταδικάζοντας απερίφραστα τον "ξυλοδαρμό νοσηλεύτριας στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, από άτομα που βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης", το βράδυ της Κυριακής.

"Για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων θλιβερών γεγονότων όπου συνάδελφοι κατά την ώρα εκτέλεσης των καθηκόντων τους δέχονται βίαιη συμπεριφορά και ξυλοδαρμό από ασθενείς", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ο Κλάδος αναφέρει ότι για άλλη μια φορά «διαπιστώνεται η αδυναμία της πολιτείας να προστατέψει τους επαγγελματίες υγείας, γι’ αυτό καλούμε εκ νέου τόσο την πολιτεία όσο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού και τη διασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας των Νοσοκομείων -ΤΑΕΠ", σημειώνει.  

Προσθέτει ότι θεωρούν δεδομένο ότι  οι αστυνομικές αρχές θα δράσουν άμεσα και οι δράστες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, ενώ αναφέρουν ότι θα θέσουν θέμα στο Υπουργείο Υγείας και στους συναρμόδιους φορείς (Ο.Κ.Υπ.Υ. και Υπηρεσία Ασθενοφόρων) κατά πόσο θα πρέπει άτομα σε κατάσταση μέθης να μεταφέρονται στα ΤΑΕΠ.

"Τέλος εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και ευχόμαστε στη συνάδελφο ταχεία ανάρρωση και να επιστρέψει γερή και δυνατή πίσω στα καθήκοντα της", καταλήγει η ανακοίνωση.

Να κατοχυρωθεί η ασφάλεια

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), με αφορμή την επίθεση σε νοσηλεύτρια στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Πάφου, εξέφρασε την έντονη απαρέσκεια του και τις έντονες ανησυχίες του για τις δυσμενείς προεκτάσεις και επιπτώσεις του συμβάντος και καλεί την Πολιτεία να προστατεύσει τους επαγγελματίες υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει, θα καταγγείλει την Κυπριακή Πολιτεία σε διεθνή σώματα.

Σε ανοικτή επιστολή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι το γεγονός αυτό εγείρει τεράστια ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εργασίας, στην Αστυνομία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επειδή, σημειώνεται, για το σχετικό θέμα επανερχόμαστε για πολλοστή φορά μέσα από επιστολές/ανακοινώσεις μας από το 2013, «θέλουμε να τονίσουμε ότι είναι καιρός η πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προστατεύσει τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις έναντι των πολιτών, των ασθενών και των οικογενειών τους αλλά έχουν και δικαιώματα ως άτομα και ως εργαζόμενοι».

«Πιστώνουμε, την πολιτεία για κάποια αρχικά μέτρα που έχει λάβει στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όμως αυτά, όπως φαίνεται, δεν αρκούν αφού είναι συχνά τα φαινόμενα βίας στους χώρους παροχής φροντίδας υγείας που περιλαμβάνουν σωματική, ψυχολογική και λεκτική βία από τους ασθενείς και τον περίγυρο τους. Κανένα παράπονο και καμία απαίτηση δεν δικαιολογούν τέτοιες συμπεριφορές», προστίθεται.

Ο ΠΑ.Σ.Υ.Ν.Μ ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) μαζί με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) έχουν ετοιμάσει από το 2002 κοινό έγγραφο το οποίο αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν τόσο από τις κυβερνήσεις νομοθετικά όσο και από τους εργοδότες με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων.

Επισημαίνει ότι η Κυπριακή πολιτεία χρειάζεται να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το θέμα και να κατοχυρώσει νομοθετικά και πρακτικά την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνεται, οφείλουμε ως επαγγελματικός Σύνδεσμος των Νοσηλευτών και Μαιών να καταγγείλουμε, αυτή τη στάση της πολιτείας σε όλα τα Διεθνή Σώματα (International Labour Office, International Council of Nursing, International Confederation of Midwives) καθώς και τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Σώματα με επιφύλαξη όλων των νόμιμων δικαιωμάτων για προσφυγή και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου καταδίκασε με τη σειρά της το περιστατικό βίας. Σε ανακοίνωση της ΟΣΑΚ αναφέρεται ότι σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε μορφή βίας, σωματική ή λεκτική δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Δυστυχώς, σημειώνεται, δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία παρόμοια περιστατικά βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την ανάγκη άμεσης λήψης των απαιτούμενων μέτρων ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές.

Η πολιτεία όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, επισημαίνεται, οφείλουν να πράξουν τα δέοντα, διασφαλίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια όλων των επαγγελματιών υγείας εν ώρα καθήκοντος. Ταυτόχρονα, προστίθεται, πρέπει να δημιουργηθούν οι σωστές συνθήκες ώστε να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.

Τέλος η ΟΣΑΚ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς τη νοσηλεύτρια, η οποία υπέστη σωματική βία και της εύχεται ταχεία ανάρρωση.

Δειτε Επισης

«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο