Τα πάνω κάτω με σκύβαλα-Φεύγουν τέλη, έρχονται ποινές για όσους δεν ανακυκλώνουν

Τα πάνω κάτω θα έρθουν μέχρι το 2023 σε ότι αφορά τα οικιακά απόβλητα όλων ανεξαιρέτως τον πολιτών. Η πρώτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα βγει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό ένα σημαντικό κονδύλι που αφορά τα σκύβαλα και η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, είναι ότι πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε ανακύκλωση όλων των σκουπιδιών που παράγονται στην οικία τους.    

Το θέμα αυτή την περίοδο συζητείται στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και φαίνεται πως Υπουργείο και Βουλή τα βρίσκουν επί του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, το οποίο εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές. Εξάλλου, η ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου, αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των Βρυξελλών, έτσι ώστε να αντληθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, πλέον η ανακύκλωση θα είναι νομική υποχρέωση για κάθε πολίτη, ο οποίος δεν θα χρεώνεται κάθε τέλος του χρόνου με το τέλος σκυβάλων από τους δήμους παρά μόνο για ένα πολύ μικρότερο ποσό που θα έχει να κάνει με το ειδικό τέλος από τους δήμους για τον καθαρισμό των οικοπέδων και των δρόμων του δήμου ή της κοινότητας.

Η ανακύκλωση υλικών προβλέπεται ότι θα γίνεται με τον τρόπο που ήδη γίνεται στους δήμους, με τους πολίτες ανάλογα με το υλικό που πετούν να τοποθετούν τα σκουπίδια τους σε ειδικές σακούλες συγκεκριμένου χρώματος.

Η σημαντική καινοτομία αφορά, αφενός στα αποφάγια τα οποία αφού συλλέγονται θα τυγχάνουν επεξεργασίας από την οποία θα παράγεται βιοαέριο και λίπασμα καθώς επίσης και αφετέρου στα κλαδέματα ή οτιδήποτε άλλο πράσινο από τον κήπο της κάθε οικίας. Κάθε οικία, αφού κάνει την ανακύκλωση όλων των υλικών, θα έχει το δικαίωμα να πετάξει σε άλλο ειδικό σακούλι, το οποίο θα προμηθεύεται από τους δήμους ή και τις υπεραγορές, οποιοδήποτε άλλο υλικό δεν μπόρεσε να ανακυκλώσει.

Τα συγκεκριμένα σακούλια, θα πωλούνται σε ειδική τιμή, η οποία θα είναι αρκετά υψηλή, η οποία θα καθοριστεί από τον δήμο. Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, η τιμή του σακουλιού θα αντικατοπτρίζει το κόστος του δήμου να μαζέψει τα απόβλητα και υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μέχρι τα πενήντα σεντ.

Πάντως υπολογίζεται στη βάση ερευνών που έχουν γίνει πως αν τα κυπριακά νοικοκυριά, προχωρήσουν σε μια ορθή ανακύκλωση των σκουπιδιών τους, τότε το ετήσιο κόστος για την αποκομιδή θα μειωθεί δραματικά, ενώ την ίδια ώρα θα αυξηθεί κατακόρυφα το επίπεδο ανακύκλωσης της χώρας. Σημειώνεται πως με βάση τον Νόμο εάν εντοπιστεί κάποιος πολίτης ο οποίος δεν προβαίνει σε ανακύκλωση των σκουπιδιών του, τότε θα του επιβάλλεται και ένα ιδιαίτερα ψηλό πρόστιμο.

Το μεγάλο στοίχημα και η σημαντική καινοτομία του εν λόγω Νομοσχεδίου δεν είναι άλλη από την συλλογή των αποφαγιών κάθε νοικοκυριού. Κάθε σπίτι, είτε σε δήμους, είτε σε κοινότητες θα προμηθευτεί δωρεάν ένα ειδικό κάδο, ο οποίος δεν θα ανοίγει σε περίπτωση που τον ρίξουν κάτω σκύλοι ή γάτοι, στον οποίο θα πετά όποιοδήποτε φαγώσιμο είναι για πέταμα. Το περιεχόμενο του κάδου θα το περισυλλέγουν ειδικά συνεργία των δήμων και θα το μεταφέρουν σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, ακολούθως θα ρίχνουν το περιεχόμενο σε ειδικά ντεπόζιτα και αφού τοποθετήσουν από πάνω μια μεμβράνη θα τα ζεσταίνουν σε θερμοκρασία 32 βαθμών κελσίου. Ακολούθως θα αρχίσει να παράγεται ένα αέριο το οποίο θα συλλέγεται και θα  μεταφέρεται σε γεννήτριες, όπου θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η διαδικασία αυτή είναι η γνωστή μας παραγωγή ενέργειας μέσω βιοαερίου.

Ακολούθως όταν τα αποφάγια σταματήσουν να παράγουν βιοαέριο, αφού στεγνώσουν, θα αλέθονται και θα συσκευάζονται για να πωλούνται στα φυτώρια ως βιόχωμα. Συνεπώς το 100% των υλικών που θα μαζεύονται στους συγκεκριμένους κάδους για τα αποφάγια θα τυγχάνει ανακύκλωσής και δεν θα καταλήγει σε χωματερές.

Το ζήτημα ωστόσο που προκύπτει, είναι πως, τόσο η επαρχία Πάφου όσο και η περιοχή του Τροόδους δεν διαθέτουν τέτοιες μονάδες για παραγωγή βιοαερίου, συνεπώς η Κυβέρνηση ζήτησε μια παράταση για εφαρμογή του Νόμου μέχρι το 2023, έτσι ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με κατασκευή νέων μονάδων.

Δειτε Επισης

Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Σαρανταενάχρονος οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσε τροχαίο