Κορυφώνεται η αγωνία-Μεταφέρουν τα ελληνικά τάνκερ στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς

Τα υπό ελληνική σημαία Prudent Warrior και Delta Poseidon, που κατέλαβαν δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης την περασμένη Παρασκευή, έλαβαν την εντολή σήμερα να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς (Bandar Abbas) στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους.

Στο Prudent Warrior επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δηλώνει στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Prudent Warrior.

Το Delta Poseidon από την άλλη πλευρά, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Έλληνες ναυτικούς.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, που αποτελούν βραχίονα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν αναλάβει την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία.

Σύμφωνα με διευθύνοντες των δύο ελληνικών εταιρειών τους οποίους επικαλείται το TradeWinds, οι ιρανικές Aρχές δεν έχουν δώσει επισήμως αιτιολογήσει την κατάληψη των εν λόγω πλοίων. Αυτό που υποστήριξαν, αρχικά, είναι πως προχωρούν σε επιθεώρηση με σκοπό να ελέγξουν τα έγγραφα των πλοίων και την κατάστασή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση για τον Κύπριο ναυτικό-«Καλά στην υγεία του»

Καλά στην υγεία του ο Κύπριος ναυτικός

Καλά στην υγεία του είναι ο Κύπριος υπήκοος που βρίσκεται σε ένα από τα δύο πετρελαιοφόρα πλοία με ελληνική σημαία τα οποία καταλήφθηκαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την οικογένειά του.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, «συνεχίζονται οι προσπάθειες και τα διαβήματα με στόχο να λήξει η ομηρία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη από τα διαβήματα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τα «διαβήματα γίνονται προς κάθε κατεύθυνση και από τον πρέσβη μας (στο Ιράν) και από το ΥΠΕΞ εδώ στο κέντρο προς την πρεσβεία του Ιράν αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορούμε να πούμε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση του Κύπριου, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του».

Ανέφερε ότι ο ίδιος χθες βράδυ επικοινώνησε με την οικογένεια του Κύπριου οι οποίοι είναι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί του. Ο κ. Δημητρίου τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του υπουργείου και οι ίδιοι ενημερώνουν το υπουργείο για την υγεία του.

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή στο Twitter,Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι τα διαβήματα από το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών για τον Κύπριο υπήκοο είναι «έντονα και συνεχή».

«Υπάρχει επικοινωνία της οικογένειας μαζί του & φαίνεται να είναι καλά στην υγεία. Τα διαβήματα από @CyprusMFA είναι έντονα & συνεχή», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβήματα Λευκωσίας για τον Κύπριο στο πλήρωμα των τάνκερ-Θρίλερ διαρκείας

Τι τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές

Πάντως οι ελληνικές διπλωματικές αρχές μιλώντας σε ελλαδικό μέσο, σημείωναν ότι η ασάφεια για το τι θα συμβεί παραμένει και εστιάζεται στο πότε οι Ιρανοί θα αφήσουν τα πλοία να φύγουν και εάν θα κατασχέσουν το φορτίο τους, στη λογική του «μία σου και μία μου», ως απάντηση-«μήνυμα» των Ιρανών για το περιστατικό με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συμπληρώνουν ότι οι κινήσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά στο πλοίο στην Κάρυστο, έγιναν καθ’ όλα νόμιμα γιατί αφενός είχαν λήξει ορισμένα πιστοποιητικά του πλοίου και στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει συνεργασία η Ελλάδα, ελήφθη η απόφαση να κρατηθεί το ρωσικό πλοίο.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας, Γιάννης Πλακιωτάκης, είχε προχωρήσει στην εξής δήλωση: «Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία.»

Πληροφορίες από In.gr/ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο-Εικασίες για αντίποινα

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας