Τετάρτη 29 Ιουν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση για τον Κύπριο ναυτικό-«Καλά στην υγεία του»

  29/05/2022 11:49
Διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση για τον Κύπριο ναυτικό-«Καλά στην υγεία του»

Διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση για τον Κύπριο ναυτικό-«Καλά στην υγεία του»

  29/05/2022 11:49

Καλά στην υγεία του είναι ο Κύπριος υπήκοος που βρίσκεται σε ένα από τα δύο πετρελαιοφόρα πλοία με ελληνική σημαία τα οποία καταλήφθηκαν σε διεθνή ύδατα από ένοπλες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την οικογένειά του.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, «συνεχίζονται οι προσπάθειες και τα διαβήματα με στόχο να λήξει η ομηρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αυτό που βιώνει ο γιος μου, το έχω περάσει και εγώ»

Ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη από τα διαβήματα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι τα «διαβήματα γίνονται προς κάθε κατεύθυνση και από τον πρέσβη μας (στο Ιράν) και από το ΥΠΕΞ εδώ στο κέντρο προς την πρεσβεία του Ιράν αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορούμε να πούμε».

Αναφερόμενος στην κατάσταση του Κύπριου, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του».

Ανέφερε ότι ο ίδιος χθες βράδυ επικοινώνησε με την οικογένεια του Κύπριου οι οποίοι είναι σε ανοικτή επικοινωνία μαζί του. Ο κ. Δημητρίου τους ενημέρωσε για τις ενέργειες του υπουργείου και οι ίδιοι ενημερώνουν το υπουργείο για την υγεία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικός πυρετός για απελευθέρωση των ναυτικών-Αγωνία για τον Κύπριο

«Πόλεμος νεύρων» 

Σε «πόλεμο νεύρων» έχει εξελιχθεί το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, η επικοινωνία των πληρωμάτων των δύο τάνκερ με τις ιδιοκτήτριες εταιρείες τους έχει πλέον αποκατασταθεί, και βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί  «κάτω από το ραντάρ» για την αίσια κατάληξη της υπόθεσης «κρατικής πειρατείας» από το Ιράν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής, τα πληρώματα των δύο πλοίων είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι Ιρανοί φαίνεται να τους συμπεριφέρονται καλά και στις ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ως προς την ασφάλειά τους. Όσον αφορά τις ενέργειες της ιρανικής πλευράς, επικρατεί σιγή ισχύος και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος νεύρων που εικάζεται ότι μπορεί να εξελιχθεί και σε «θρίλερ» διαρκείας.

Υπενθυμίζεται ότι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν εχθές ότι το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμετάδωσε το Reuters. «Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος... είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγωνία για τον Κύπριο ναυτικό, κενό στην ενημέρωση-Συνεχίζονται τα διαβήματα

Τι τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές

Ελληνικές διπλωματικές αρχές μιλώντας στο protothema.gr, σημείωναν ότι η ασάφεια για το τι θα συμβεί παραμένει και εστιάζεται στο πότε οι Ιρανοί θα αφήσουν τα πλοία να φύγουν και εάν θα κατασχέσουν το φορτίο τους, στη λογική του «μία σου και μία μου», ως απάντηση-«μήνυμα» των Ιρανών για το περιστατικό με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συμπληρώνουν ότι οι κινήσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά στο πλοίο στην Κάρυστο, έγιναν καθ’ όλα νόμιμα γιατί αφενός είχαν λήξει ορισμένα πιστοποιητικά του πλοίου και στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει συνεργασία η Ελλάδα, ελήφθη η απόφαση να κρατηθεί το ρωσικό πλοίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβήματα Λευκωσίας για τον Κύπριο στο πλήρωμα των τάνκερ-Θρίλερ διαρκείας

Φήμες για μετακίνηση των πλοίων σε άλλη περιοχή

Τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν κάποιες φήμες περί πιθανής μετακίνησης του ενός ή και των δύο πλοίων από την περιοχή που βρίσκονται στο Μπαντάρ Αμπάς, την πόλη-λιμάνι και πρωτεύουσα της επαρχίας Χορμοζγκάν στη νότια ακτή του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στα Στενά του Ορμούζ και αποτελεί την κύρια βάση του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η πληροφορία περί ενδεχόμενης μετακίνησης των πλοίων δεν είναι επιβεβαιωμένη από κάποια επίσημη πηγή.

Τα δύο πλοία, το Delta Poseidon (που ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη) και το Prudent Warrior (που ανήκει στην εταιρία Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη) βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψής τους από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, από διπλωματικές πηγές, οι ιρανικές αρχές φέρονται να προτάσσουν ως αιτιολογία για την ένοπλη επιχείρηση την ανάγκη ελέγχου των πλοίων.

Το Poseidon είχε φύγει από τη Μπάσρα του Ιράκ με προορισμό την Φουτζέιρα, με τελικό στόχο τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Αντίστοιχα το Prudent Warrior, είχε φύγει και αυτό από το Μπάσρα για τη Φουτζέρια με τον τελικό προορισμό ωστόσο να μην είχε καθοριστεί ακόμη. Την αγωνία των συγγενών και των φίλων των Ελλήνων ναυτικών εντείνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η απόβαση στο πλοίο Delta Poseidon έγινε, κατά πληροφορίες, με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους και στο πλοίο Prudent Warrior.

Πηγή: ΚΥΠΕ / Πρώτο Θέμα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο-Εικασίες για αντίποινα

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας