Αγωνία για τον Κύπριο ναυτικό, κενό στην ενημέρωση-Συνεχίζονται τα διαβήματα

Συνεχίζεται το θρίλερ, αναφορικά με τον Κύπριο ναυτικό που βρισκόταν στο πλήρωμα ενός εκ των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, στο Ιράν. Αν και οι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το πλήρωμα δεν τελεί υπό κράτηση, συνεχίζει να υπάρχει κενό στην ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβήματα Λευκωσίας για τον Κύπριο στο πλήρωμα των τάνκερ-Θρίλερ διαρκείας

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News, το πλήρωμα βρίσκεται στα πλοία και είναι καλά στη υγεία του. Πάντως, σε δηλώσεις του στον άλφα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πώς, υπήρξε επικοινωνία με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού. «Φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο δεν έχουμε οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση από τις ιρανικές Αρχές. Φαίνεται να υπάρχει ένα κενό στην ενημέρωση και είναι αυτό που προσπαθούμε να καλύψουμε με τις συνεχείς επαφές και σε επίπεδο Υπουργείο Εξωτερικών στο Ιράν και σε επίπεδο της εδώ Πρεσβείας του Ιράν στην Κύπρο».

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται από την αρχή σε εγρήγορση και προβαίνει σε διαβήματα αναφορικά με τον Κύπριο πολίτη. Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα,  το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό που έλαβε χώρα χθες, 27 Μαΐου στον Κόλπο. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, περιλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης. Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα έχουμε επικοινωνήσει με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουμε σε ανοικτή επικοινωνία, ανέφερε στην ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγωνία για τα ελληνικά πληρώματα μετά την πειρατεία στον Περσικό Κόλπο-Εικασίες για αντίποινα

Παίρνει θέση το Φόρειν 'Οφις-  «Απαράδεκτη» η κατάληψη των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ»

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ». Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

Το χρονικό της κατάληψης των πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε χωρίς να κατονομαστεί και τη δήλωση του οποίου επικαλείται το Associated Press, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τάνκερ είχαν απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

 

Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Κομάντος κατέβηκαν από ελικόπτερα για να καταλάβουν τα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους.

Οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία το απόγευμα της Παρασκευής, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία, που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι «Financial Times». Εκπρόσωπος ενός εκ των διαχειριστών των τάνκερ είπε στο AFP ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με το πλοίο.

 

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι ναυτικές δυνάμεις τους κατέλαβαν σήμερα τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στα ύδατα του Κόλπου λόγω παραβιάσεων [των ναυτικών κανόνων]».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι κατέλαβαν οι κομάντος τα ελληνικά τάνκερ-Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Οργισμένη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Αμεση ήταν η απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως η βίαιη κατάληψη των δυο πλοίων στον Περσικό Κόλπο ισοδυναμεί με πειρατεία. Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι