Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Νομικών, η οποία συνήλθε την Τετάρτη, βρέθηκαν οι θεραπείες μεταστροφής με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου.

Στη συνεδρία της επιτροπής αναφέρθηκε ότι διεξήχθη έρευνα για θεραπείες μεταστροφής, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν αρκετές αναφορές στην Κύπρο που αφορούσαν ιερείς που μετέρχονταν μεθόδους όπως εξορκισμό, προσευχές και διαδικασίες μετάνοιας. Ακόμη, έγινε λόγος για πρακτικές που εφαρμόζονται όπως ορμονοθεραπείες και γάμους ομοφυλόφιλων ανδρών με γυναίκες που δεν γνωρίζουν τη σεξουαλική ταυτότητα των συζύγων τους. Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων συμφώνησαν με την πρόταση νόμου για τροποποίηση του ποινικού κώδικα με σκοπό την ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για τραυματικές εμπειρίες από ΛΟΑΤΚΙ άτομα-«Ιερείς κάνουν εξορκισμό»

Η Φωτεινή Τσιρίδου, Βουλευτής ΔΗΣΥ και Προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών, δήλωσε ότι είναι αποδεκτό από τον ιατρικό κόσμο πλέον ότι δεν μπορούν να υπάρχουν θεραπείες μεταστροφής, γιατί ένας άνθρωπος γεννιέται με τη δική του ταυτότητα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχουν επαγγελματίες υγείας ή εκπρόσωποι της Εκκλησίας που μπορεί να «μη χειρίζονται σωστά» αυτά τα θέματα. Ακόμη, διευκρίνισε ότι θα εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο όποιες θεραπείες γίνονται από επαγγελματίες, για να βοηθήσουν κάποιον που επιθυμεί να δει τα δικά του θέματα και σκέψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν, η κ. Τσιρίδου είπε ότι «στην πρόταση νόμου υπάρχει πρόνοια για τις ποινές, όμως το δικαστήριο, ανάλογα με τη σοβαρότητα, θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει την ποινή που θεωρεί αρμόζουσα στην κάθε περίπτωση».

Ο Γιώργος Κουκουμάς, Βουλευτής ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε ως «σημαντική» την έναρξη της συζήτησης για τις ψευδοεπιστημονικές θεραπείες μεταστροφής, τις οποίες χαρακτήρισε ως παράνομες και απάνθρωπες, ζητώντας παράλληλα να τερματιστεί ο τσαρλατανισμός. 

Ο κ. Κουκουμάς ήγειρε τρία σημεία προς συζήτηση, τα οποία είναι η ποινικοποίηση της μετάβασης γονέων με τα παιδιά σε χώρες όπου επιτρέπονται τέτοιες θεραπείες, η ποινικοποίηση της εφαρμογής αυτών των πρακτικών από επαγγελματίες υγείας και η ανάγκη διάκρισης των θεραπειών μεταστροφής από τις επιστημονικά αποδεκτές πρακτικές, όπως η συμβουλευτική.

Ο Σωτήρης Ιωάννου, Βουλευτής ΕΛΑΜ, δήλωσε ότι η θέση του κόμματός του είναι πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι φύλο. «Τα φύλα είναι δύο, είναι βιολογικά και καθορίζονται με τη γέννηση του ανθρώπου. Ούτε αλλάζουν, ούτε μεταστρέφονται», σημείωσε. 

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι θα θυματοποιηθεί κόσμος και θα ποινικοποιηθούν ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να καθοριστούν κώδικες δεοντολογίας και οδικοί χάρτες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς.

Ο Κώστας Γαβριηλίδης, Σύμβουλος του Προέδρου Δημοκρατίας για θέματα δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, τόνισε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν στη νομοθεσία οι ορισμοί του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Ακόμη, υπέδειξε ότι πρέπει να υπάρχει φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο για όσους διενεργούν τέτοιες θεραπείες, προσθέτοντας ότι υπάρχει τάση στην ΕΕ για ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ανέφερε ότι η Εκκλησία έχει τη δική της σαφή θέση και δεν θέλει να επιβάλει τη θέλησή της στους ανθρώπους. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως αναφαίρετο το δικαίωμα στην άποψη του καθενός, το οποίο δεν αναιρείται από την τροποποίηση του νόμου.

Ο Στέφανος Ευαγγελίδης, Γραμματέας της ΛΟΑΤΙ-Accept Κύπρου, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου έτυχε σχετικά καθολικής αποδοχής, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα λεπτό θέμα που αγγίζει τα όρια της κακοποίησης. «Δυστυχώς το θέμα είναι κρυμμένο στην κοινωνία μας και γι’ αυτόν τον λόγο η ποινικοποίηση είναι πολύ σημαντική», επεσήμανε, ευχαριστώντας τη Βουλή και όλους τους φορείς για την προσπάθεια που γίνεται.     

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν