Κάθειρξη δέκα ετών το 2020 για 83kg ναρκωτικά, ανέστειλαν την ποινή του το… 2022

Αναστάλθηκε η ποινή σε άλλο ένα υπό προστασία μάρτυρα της Αστυνομίας που καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλακή για σχεδόν 84 κιλά ναρκωτικά, μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις των τελευταίων ετών, ο οποίος όπως καταγράφηκε στις αποφάσεις του Δικαστηρίου, είχε ενεργή εμπλοκή στην εισαγωγή του φορτίου.    

Σύμφωνα με τα γεγονότα, όπως αυτά αναγράφονται στις αποφάσεις του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Μαρτίου 2019, ο καταδικασθείς συνωμότησε με άλλα πρόσωπα, να διαπράξουν κακούργημα, δηλαδή να εισαγάγουν στην Κύπρο ποσότητα ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β', ενώ για την εν λόγω εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών, είχε συστηθεί μια καλά οργανωμένη επιχείρηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, όπου ο καθένας ανέλαβε από ένα ρόλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από «εγκέφαλος» 10 κιλών MDMA, κατηγορούμενος για… 15 γρ.-Εκτεθειμένη η ΥΚΑΝ

Για την εισαγωγή ναρκωτικών, είχε συμφωνηθεί από τον καταδικασθέντα και άλλα πρόσωπα, μεταξύ άλλων, η σύσταση μιας εταιρείας, στο όνομα της οποίας θα εισαγάγετο στην Δημοκρατία το εμπορευματοκιβώτιο με τα ναρκωτικά, το οποίο θα έφθανε από τον Καναδά. Το εμπορευματοκιβώτιο με τα ναρκωτικά, θα είχε μέσα ψευδοτάβανα και ως εκ τούτου αποφασίστηκε συγκεκριμένο όνομα για την σύσταση της εταιρείας, ώστε να μην εγερθούν υποψίες, ως προς το περιεχόμενο του εμπορευματοκιβωτίου.

Ο καταδικασθείς, ο οποίος, όπως υποδείχθηκε από το Κακουργιοδικείο, «είχε αναλάβει ως μέρος του ρόλου του στην άρτια αυτή οργανωμένη επιχείρηση τη σύσταση της εν λόγω εταιρείας», συμφώνησε με άλλο κατηγορούμενο, όπως αυτή εγγραφεί στο όνομα και για λογαριασμό του, δηλαδή να είναι ο διευθυντής της εταιρείας, ενώ είχε δηλώσει τη διεύθυνση του. Περαιτέρω, προέβη και στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα της εν λόγω εταιρείας, αφού αυτό ήταν αναγκαίο για την εισαγωγή των ναρκωτικών στην Δημοκρατία. Παράλληλα, θα έπρεπε ο εν λόγω λογαριασμός να δείχνει κινήσεις στο λογαριασμό, έτσι ώστε να μην εγερθούν υποψίες. Ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός, ανοίχθηκε σε υποκατάστημα όπου εργαζόταν ένα από τα τρίτα πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στην οργανωμένη επιχείρηση εισαγωγής των ναρκωτικών.

Επιπρόσθετα, τον Μάρτιο του 2019, ο καταδικασθείς μαζί με άλλο πρόσωπο, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε φυλάκιση, μετέβησαν στο Τμήμα Τελωνείου στη Λεμεσό για την εγγραφή της υπό αναφορά εταιρείας στο τελωνειακό μητρώο του Τελωνείου, με σκοπό παράλληλα να εξουσιοδοτήσει τελωνειακό πράκτορα για να μπορεί να εκτελωνιστεί το εμπορευματοκιβώτιο με τα ναρκωτικά, το οποίο θα έφθανε στην Κύπρο. Κατά την παραμονή τους στο Τμήμα Τελωνείου, οι δύο παρουσιάστηκαν ψευδώς στον εν λόγω τελωνειακό λειτουργό, ως συνέταιροι στην εν λόγω εταιρεία, ενώ ο καταδικασθείς, συμπλήρωσε αυτός τα έγγραφα της εταιρείας επειδή, όπως ανέφεραν στον Τελωνειακό Λειτουργό, δήθεν ο άλλος κατηγορούμενος ήταν για χρόνια στην Αγγλία και δεν γνώριζε καλά ελληνικά. πιστοποιήθηκαν από τον Τελωνειακό Λειτουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστολή ποινής σε άλλον ένα μάρτυρα προστασίας, δεν ολοκληρώθηκε καν η δίκη

Του έστησαν καρτέρι, άνοιξε τον χορό των συλλήψεων 

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στις αποφάσεις του Κακουργιοδικείου, την 14η Μαρτίου 2019, λήφθηκε πληροφορία στην ΥΚΑΝ, ότι επρόκειτο να εισαχθούν ατμοπλοϊκώς στην Κύπρο, μέσα σε εμπορευματοκιβώτια, μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και ως εκ τούτου, ο καταδικασθείς τέθηκε υπό παρακολούθηση, αφού θεωρείτο ύποπτος. 

Την επόμενη μέρα, λήφθηκε νέα ενημέρωση ότι ο καταδικασθείς συνωμότησε με άλλα πρόσωπα και ότι στις 12 Μαρτίου 2019 εισήγαγαν ατμοπλοϊκώς στην Δημοκρατία και συγκεκριμένα μέσω του λιμανιού Λεμεσού, από τον Καναδά, εμπορευματοκιβώτιο με  ναρκωτικά, τα οποία εντοπίστηκε και τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση.

Στις 16 Μαρτίου 2019 το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο εξήχθη από το Νέο Λιμάνι Λεμεσού και μεταφέρθηκε σε αποθηκευτικό χώρο εταιρείας μεταφορών, ενώ δύο μέρες μετά μεταφέρθηκε από οδηγό αρθρωτού μεταφορικής εταιρείας στον Ύψωνα, όπου εκεί τον ανέμενε ο καταδικασθείς, όπου και τον καθοδήγησε σε συγκεκριμένο περιφραγμένο χωράφι στην περιοχή του Ύψωνα, όπου θα εκφορτώνετο το εμπορευματοκιβώτιο.

Ο οδηγός του αρθρωτού μετά από υπόδειξη του, στάθμευσε το εμπορευματοκιβώτιο σε συγκεκριμένο σημείο και ακολούθως και οι δύο εγκατέλειψαν το μέρος και συνεχίστηκε η διακριτική παρακολούθηση του εμπορευματοκιβωτίου από μέλη της  Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων σε συνεργασία με μέλη της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περί τις 14:00, ο καταδικασθείς έγινε αντιληπτός να προσεγγίζει με όχημα που οδηγούσε, το εν λόγω εμπορευματοκιβώτιο, ενώ ακολούθως, αφού κατέβηκε από το όχημα, μαζί με άλλα πρόσωπα, αποσφράγισαν τις πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου και ξεκίνησαν να ξεφορτώνουν το περιεχόμενο του.  

Τότε, επενέβη η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων σε συνεργασία με τα μέλη της ΥΚΑΝ, όπου και συνέλαβαν τον καταδικασθέντα.  

Από μεταγενέστερο επιστημονικό έλεγχο που έγινε στο περιεχόμενο του εν λόγω εμπορευματοκιβωτίου, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μεγάλη ποσότητα ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Β', δηλαδή κάνναβη συνολικού βάρους 83 κιλών και 627 γραμμαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απίστευτο φιάσκο-Αναστολή ποινής του μάρτυρα προστασίας που κρίθηκε αναξιόπιστος

Ο καταδικασθέντας παραδέχθηκε τις κατηγορίες και ενέπλεξε και άλλα πρόσωπα, ενώ όπως αναφέρεται στην απόφαση, είπε πως συμφώνησε να λάβει αμοιβή για τη δουλειά του, 40 χιλιάδες ευρώ, ενώ τον διαβεβαίωσαν πως σε περίπτωση που συλληφθεί θα του πληρώσουν τα δικηγορικά του έξοδα και θα στήριζαν οικονομικά την οικογένεια του. 

Για την εν λόγω υπόθεση, στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγήθηκαν συνολικά επτά πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας, όπως καταγράφεται στην απόφαση, έδειξε τον καταδικασθέντα ως το πρόσωπο που μαζί με τρίτους, συνωμότησαν για την εισαγωγή των ναρκωτικών. Όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος στον οποίο ενεγράφη η εταιρεία, από την επόμενη ημέρα εγγραφής της εταιρείας, άρχιζε να προβληματίζεται για το αληθές των ισχυρισμών του και εν τέλει, μετά από ερωτήσεις του, ο καταδικασθέντας του ανέφερε ότι μαζί με τα υλικά που θα εισήγαγαν, θα εισήγαγαν και ναρκωτικά.

Στον εν λόγω κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή δυόμιση έτη, ενώ στο δεύτερο πρόσωπο - καταδικασθέντα -, επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές δέκα ετών στις κατηγορίες της εισαγωγής και κατοχής με σκοπό την προμήθεια 83 κιλών και 627 γραμμάρια κάνναβης, ενώ λήφθηκε υπόψη που θα χρησιμοποιείτο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον των άλλων.  

Επιπρόσθετα, στον κατηγορούμενο ένα, που όπως αναφέρθηκε είχε ηγετικό ρόλο, επιβλήθηκε ποινή δώδεκα έτη, εντούτοις και ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας, ωστόσο το Κακουργιοδικείο υπέδειξε πως δεν αποδέχθηκε την προσφορά του η Κατηγορούσα Αρχή, «χωρίς να έχει τεθεί ενώπιον του, οτιδήποτε που να εξηγεί ή να δικαιολογεί μια τέτοια μη αποδοχή. Το στοιχείο αυτό καθορίζει τη στάση που το Δικαστήριο θα πρέπει να τηρήσει στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης». 

Επίσης, σε άλλα τρία πρόσωπα επιβλήθηκαν ποινές 3,5, τέσσερα και οκτώ χρόνια χρόνια φυλάκιση, ενώ σε ότι αφορά τον καταδιασκθέντα που μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας, μετά την παραδοχή του, εντάχθηκε στο πρόγραμμα υπό προστασία μαρτύρων της Αστυνομίας και ως εκ τούτου, μεταφέρθηκε εκτός φυλακών, στο χώρο όπου κρατούνται οι μάρτυρες.

Το εν λόγω πρόσωπο καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, ωστόσο κατόπιν συμφωνίας που είχε προηγηθεί με τις Αρχές, η Νομική Υπηρεσία προχώρησε στην αναστολή της ποινής του και ως εκ τούτου αποφυλακίστηκε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deal με μάρτυρες, αναστολές ποινών και ανεξιχνίαστοι φόνοι-Η τρίλιζα... αστοχιών

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη