Στα βαθιά η πρώτη δίκη για χρυσά διαβατήρια-Το βαρύ κατηγορητήριο κατά δικηγόρων

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου, συνεχίζει να εκδικάζεται η πρώτη ποινική υπόθεση που αφορά στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος της Έκθεσης που ετοίμασε η Ad Hoc Τριμελής Επιτροπή Καλογήρου, για την οποία κατηγορούνται εννέα πρόσωπα, πέντε φυσικά και τέσσερα νομικά, ανάμεσα στους οποίους δικηγόρος της Λάρνακας και τέσσερις υπάλληλοι του γραφείου του.  

Η υπόθεση αφορά πολιτογράφηση ατόμου από το Ιράν, που έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος, αλλάζοντας τα στοιχεία του για να μην αποκαλυφθεί ότι ήταν καταζητούμενος στο εξωτερικό. Μαζί με το συγκεκριμένο άτομο είχαν λάβει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι γονείς του.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 36 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων είναι αδικήματα που αφορούν πλαστογραφία κυβερνητικών εγγράφων, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δικηγόροι φέρονται σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Νοεμβρίου 2016 έως Ιουνίου 2017, μαζί με τον Ιρανό, να συνωμότησαν μεταξύ τους να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας δολίως Κυπριακή υπηκοότητα προς όφελος του, δηλαδή κατά τη διαδικασία της αίτησης πολιτογράφησης στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος δήλωσαν ψευδή στοιχεία και πληροφορίες για τον αιτητή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, δήλωσαν ως αιτητή ψευδές όνομα, ψευδή ημερομηνία γεννήσεως και τόπο γεννήσεως, ενώ αυτοί φέρονται να γνώριζαν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Επίσης, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι: 

-Οι κατηγορούμενοι σε άγνωστη ημερομηνία, συνωμότησαν μεταξύ τους να καταδολιεύσουν την τράπεζα, να εξασφαλίσουν δολίως το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην εν λόγω τράπεζα, προς όφελος του αιτητή για διαβατήριο και της εταιρείας του, δηλώνοντας ψευδώς ως δικαιούχο των λογαριασμών το όνομα χχχ, ενώ αυτοί γνώριζαν το πραγματικό του.

-Ενέγραψαν δολίως στον Έφορο Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εταιρεία του πελάτη του, δηλώνοντας επίσης ψευδή στοιχεία και πληροφορίες για τον μοναδικό μέτοχο, διευθυντή και γραμματέα της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κατηγορίες που αφορούν κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, με τις λεπτομέρειες να αναφέρουν πως «δολίως έθεσαν σε κυκλοφορία τα πλαστά έγγραφα ενώ γνώριζαν πως είναι πλαστά», ενώ φέρονται να κατάρτισαν πλαστά έγγραφα με σκοπό την καταδολίευση τράπεζας, δηλαδή κατά τη διαδικασία της αίτησης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών προς όφελος της εταιρείας στην εν λόγω τράπεζα, συμπλήρωσαν την αίτηση ανοίγματος λογαριασμού με ψευδή στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με τον δικαιούχο των λογαριασμών.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, εσκεμμένα εξασφάλισαν εγγραφή προς όφελος του με ψευδείς παραστάσεις, δηλαδή δήλωσαν ψευδώς στην αίτηση πολιτογράφησης του άλλο όνομα, ψευδή ημερομηνία γέννησης, τόπο γέννησης και ονόματα των γονέων του, ενώ αυτοί φέρονται να γνώριζαν πως αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Επίσης, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι, «ενώ ήταν εξουσιοδοτημένοι να ενεργούν εκ μέρους του πελάτη τους, εν γνώσει τους παρείχαν σε υπόχρεη οντότητα ψευδή στοιχεία και πληροφορίες για την ταυτότητα του πελάτη τους, στο πλαίσιο εκτέλεσης των διαδικασιών προσδιορισμού ταυτότητα και μέτρων δέουσας επιμέλειας που θα διενεργούσε η υπόχρεη οντότητα αναφορικά με τον πελάτη. Δηλαδή, ενώ οι κατηγορούμενοι ενεργούσαν ως νομικοί σύμβουλοι και ως εταιρείες παροχής υπηρεσιών για λογαριασμό του και των εταιρειών του, κατά την διαδικασία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών προς όφελος των εταιρειών του, παρουσίασαν εν γνώσει τους ψευδή στοιχεία και πληροφορίες, με απώτερο σκοπό ο λογαριασμός να ανοιχθεί με δικαιούχο σε άλλο όνομα, που δεν ήταν δικό του».

Επίσης, στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται αδικήματα που αφορούν συγκάλυψη περιουσίας που αποκτήθηκε με παράνομο τρόπο, με τις λεπτομέρειες να αναφέρουν πως:

-Οι κατηγορούμενοι κατά το 2017, ενώ γνώριζαν ότι τα ποσά 723.541,99 ευρώ και 199,184,24 USD αποτελούσαν έσοδα από την διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, βοήθησαν τον πελάτη τους να συγκαλύψει την παράνομη προέλευση τους, βοηθώντας τον να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζα προς όφελος του με άλλο όνομα, δίδοντας ψευδή στοιχεία και πληροφορίες.

-Ενώ γνώριζαν ότι το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ αποτελούσε έσοδο από την διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, τον βοήθησαν να συγκαλύψει την παράνομη προέλευση του, βοηθώντας τον να αγοράσει με το ποσό αυτό, μετοχές εταιρείας προς όφελος του, μέσω άλλης εταιρείας, δίδοντας ψευδή στοιχεία και πληροφορίες.

-Ενώ γνώριζαν ότι το ποσό των 2,200,00 ευρώ αποτελούσε έσοδα από την διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, τον βοήθησαν να συγκαλύψει την παράνομη προέλευση του, βοηθώντας τον με το ποσό αυτό να αγοράσει μετοχές εταιρείας. 

-Ενώ όφειλαν να γνωρίζουν ότι το ποσό των 2,500,000 ευρώ αποτελούσε έσοδο από την διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος βοήθησαν τον χχ ή άλλως χχχ, να συγκαλύψει την παράνομη προέλευση του, συνδράμοντας στην αγορά Κυπριακών ομολόγων αντίστοιχης αξίας και στη συνέχεια τον βοήθησαν να μετακινήσει δίδοντας οδηγίες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για την ρευστοποίηση τους.

-Κατά την διαδικασία της αίτησης πολιτογράφησης στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος προς όφελος του, η οποία υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, βεβαίωσαν στην τέταρτη σελίδα της αίτησης, ότι γνώριζαν προσωπικά τον αιτητή, ότι διατηρούσαν στενές σχέσεις για το διάστημα των 2 χρόνων και βεβαίωσαν για τον καλό του χαρακτήρα ενώ γνώριζαν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Τελευταία κατηγορία στη λίστα είναι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τις λεπτομέρειες του αδικήματος να αναφέρουν πως οι κατηγορούμενοι μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Δεκεμβρίου 2019 απέκτησαν το χρηματικό ποσό ύψους 73,560,83 ενώ γνώριζαν ότι αυτό αποτελούσε έσοδο από τη διάπραξη των γενεσιουργών αδικημάτων των κατηγοριών.

Η εκδίκαση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με συνεχόμενες ακροάσεις όπου καταθέτουν διάφοροι μάρτυρες, ενώ δεν αποκλείεται με βάση τα δεδομένα, η δίκη να ολοκληρωθεί ακόμη και εντός του καλοκαιριού. 

Δειτε Επισης

Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα