Μείωση θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων την τελευταία τετραετία-Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μείωση από 17 το 2018 σε 11 το 2021 σημειώθηκε στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία. Η Αστυνομία παραθέτει επίσης στοιχεία για τις καταγγελίες τροχαίων αδικημάτων που έγιναν την τελευταία εβδομάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι μοναδικός στόχος είναι η εμπέδωση της ορθής οδικής συνείδησης από όλους τους χρήστες των δρόμων και η πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.  

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, συνολικά 6.452 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα, προέκυψαν από τροχονομικούς οδικούς ελέγχους, από μέλη του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσυκλετιστών (Ε.Ο.Μ.Ο), των Ουλαμών Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων (Ο.Π.Ο.Δ) Αρχηγείου και Αυδήμου και μέλη της Τροχαίας, στους αυτοκινητόδρομους και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο παγκύπρια, την περασμένη εβδομάδα.

Οι παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι διεξήχθησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου, 2022 μέχρι νωρίς το πρωί σήμερα. 

Αναλυτικά, 4.486 καταγγελίες αφορούν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και 199 καταγγελίες οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου). Οι καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις σημάτων τροχαίας έφτασαν τις 636, ενώ οι καταγγελίες για οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος χωρίς άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ ανήλθαν στις 248.

Εξάλλου, οι καταγγελίες που αφορούν μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στάθμευση σε χώρους στάθμευσης αναπήρων και παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, ανήλθαν στις 315. Επίσης, προέκυψαν άλλες 69 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και άλλες 499 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα άλλα τροχαία αδικήματα.

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν από τα μέλη της Τροχαίας 37 πρόσωπα να οδηγούν μηχανοκίνητα οχήματα υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Μείωση θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και θανάτων από αλκοόλ και ναρκωτικά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βάσει των ετήσιων αναφορών της Αστυνομίας, παρατηρείται μείωση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων και των θανάτων από αλκοόλ και ναρκωτικά από το 2018 μέχρι και το 2021.

Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2018 σημειώθηκαν 17 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 44, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 19 νεκρούς από σύνολο 49, ως ακολούθως: 11 νεκροί από αλκοόλη, 4 νεκροί από αλκοόλη και ναρκωτικά, 4 νεκροί από ναρκωτικά.

Κατά το έτος 2019 σημειώθηκαν 12 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 52, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 12 νεκρούς από σύνολο 52, ως ακολούθως: 5 νεκροί από αλκοόλη, 1 νεκρός από αλκοόλη και ναρκωτικά, 6 νεκροί από ναρκωτικά.

Κατά το έτος 2020 (έτος έναρξης της πανδημίας) σημειώθηκαν 11 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 48, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 11 νεκρούς από σύνολο 48, ως ακολούθως: 7 νεκροί από αλκοόλη, 1 νεκρός από αλκοόλη και ναρκωτικά, 3 νεκροί από ναρκωτικά.

Κατά το έτος 2021 σημειώθηκαν 11 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 44, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 11 νεκρούς από σύνολο 45, ως ακολούθως: 7 νεκροί από αλκοόλη, 3 νεκροί από αλκοόλη και ναρκωτικά, 1 νεκρός από ναρκωτικά.

Μοναδικός στόχος είναι η εμπέδωση της ορθής οδικής συνείδησης από όλους τους χρήστες των δρόμων και η πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»