Πέμπτη 11 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ζητά σύσκεψη με ΠτΔ ο Φαίδωνας μετά τα επεισόδια-«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

  21/05/2022 15:21
Ζητά σύσκεψη με ΠτΔ ο Φαίδωνας μετά τα επεισόδια-«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Ζητά σύσκεψη με ΠτΔ ο Φαίδωνας μετά τα επεισόδια-«Να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

  21/05/2022 15:21

Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστών στην Κύπρο με την συμμετοχή και των Τοπικών Αρχών, ζητά όπως συγκληθεί ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Άγρια επεισόδια στο χώρο διαμονής ασυνόδευτων-Πεδίο μάχης η περιοχή

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Φαίδωνος κάλεσε Κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές διαχείρισης αυτού του ζητήματος, σημειώνοντας πως το θέμα των μεταναστευτικών ροών και των χιλιάδων προσφύγων θα συνεχιστεί και θα είναι υπαρκτό για τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια.

Συνεπώς, συνέχισε, «πολιτικά κόμματα, κυβέρνηση, Υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» θα πρέπει να δουν το θέμα πολύ σοβαρά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θέτει θέμα ξενοφοβίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βίντεο ντοκουμέντο από τα επεισόδια με τους ανήλικους-Καρέκλες, ξύλα και μένος

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως όταν ρωτήθηκε προσωπικά εάν η πόλη της Πάφου είναι σε θέση να δεχτεί χωρίς διαμαρτυρία αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά – ανεξαρτήτως αν οι πληροφορίες φέρουν ότι ένα ποσοστό αυτών των παιδιών, δεν είναι ανήλικοι-, απάντησε θετικά. Επεσήμανε επίσης πως σκέφτηκε πως είναι παιδιά μικρά που βρέθηκαν σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο ίδιος ωστόσο ανέφερε ότι μετά την μεταφορά των παιδιών σε ξενοδοχείο στην Πάφο δεν φαίνεται να είναι υπό την ευθύνη κοινωνικών λειτουργών ή να τυγχάνουν εκπαίδευσης και ότι δεν φαίνεται να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια για εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα.   

Ακολούθως αναφέρθηκε στα συνεχόμενα παράπονα που δέχεται από τους περίοικους από την 8η ημέρα εγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο Δήμαρχος Πάφου σημείωσε πως οι αρμόδιοι Υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στην χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής της δεκαετίας ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως «με βάση στοιχεία του έτους 2021 το 38% του πληθυσμού της Επαρχίας Πάφου είναι μη Κύπριοι», προσθέτοντας πως «με βάση και αυτά που προκύπτουν τους τελευταίους έξι μήνες, το ποσοστό έχει ανέβει στο 40%».

Ενδεικτικά είπε πως αυτή την στιγμή στην Πάφο ζουν 60% Κύπριοι και 40% μη Κύπριοι, σημειώνοντας ωστόσο πως στο 40% περιλαμβάνονται ομογενείς Έλληνες Πόντιοι ή κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι ή και από τρίτες χώρες που ζούν στην Πάφο τριάντα με σαράντα χρόνια, έχουν μάθει την ελληνική γλώσσα και έχουν ενσωματωθεί.

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι η Πάφος δεν αντέχει τα τελευταία τριάντα χρόνια να απορροφεί και να ενσωματώνει αφού, όπως είπε, έχει φτάσει στα όρια της και ο μεγάλος ζημιωμένος είναι η παιδεία.

Είπε ακόμη πως σε κάποια θέματα έχει δώσει τα εύσημα στο Υπουργείο Παιδείας αλλά σ’ αυτό το θέμα είπε «το Υπουργείο Παιδείας απέτυχε».

Πρόσθεσε δε, πως «ο άκρατος συνδικαλισμός της ΠΟΕΔ που ότι προγράμματα προσπαθήσουν να φέρουν, θέτουν θέματα δικαιωμάτων, συνδικαλιστικά , ώρες και μέρες διδασκαλίας», με αποτέλεσμα, όπως είπε, «12% των μαθητών δεν ομιλούν την ελληνική, πλην όμως είναι μέσα στις τάξεις της Δ’, Στ Δημοτικού».  Ο κ. Φαίδωνος ενδεικτικά σημείωσε πως υπάρχουν τμήματα που το 70%- 80% των παιδιών που φοιτούν μέσα σε μια τάξη δεν μπορούν να μετρήσουν μέχρι το δέκα στην ελληνική.   

Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου για το θέμα των ποσοστών ως Πάφος, είπε, σημειώνοντας ότι «δεν αντέχουμε άλλες ροές και ότι πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός».  

Πέντε τραυματίες, δύο στο νοσοκομείο

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, όταν δύο ομάδες ανήλικων αλλοδαπών, για ασήμαντη αιτία, πιάστηκαν στα χέρια, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά η κατάσταση ξέφυγε, με την Αστυνομία να ειδοποιείται γύρω στις 6 και 30 το απόγευμα για να παρέμβει. 

Στο σημείο κλήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μέλη της ΜΜΑΔ, όπου κατάφεραν να δώσουν τέλος στις άγριες συμπλοκές, έπειτα από τις οποίες τραυματίστηκαν πέντε πρόσωπα, εκ των οποίων οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο έτυχαν των πρώτων βοηθειών και έλαβαν εξιτήριο. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και Υπεύθυνο του ΤΑΕ Πάφου, Μιχάλη Νικολάου, αιτία των επεισοδίων φέρεται να ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας