Έφραξαν το δρόμο για πρόσληψη των «46»-Εισηγήσεις Επ. Νομικών, επιφύλαξη Αρχηγού

Δεν βρέθηκε λύση για τους «46» που ενώ πέτυχαν στην προηγούμενη διαδικασία ψυχομετρικών, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου και τελικά έμειναν εκτός, καθώς απέτυχαν στις νέες εξετάσεις της Αστυνομίας, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε το θέμα με τη μορφή του κατεπείγοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη συνεδρία στη Νομικών για τους «46»-Μπαίνουν στα βαθιά για συμβασιούχους

Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αρχηγός Αστυνομίας υποστήριξαν ενώπιον της Επιτροπής ότι όλα έγιναν με βάση το νόμο και ακολουθήθηκαν όλες οι οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να πέσουν οι ψυχομετρικές εξετάσεις ενώπιον Δικαστηρίου, όπως συνέβη πριν από κάποιους μήνες, με τους 100 αστυνομικούς.

Θέση του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, ήταν ότι το 2020 μετά την προσφυγή του κ. Καραπατάκη, σήμερα δικηγόρου των «46», αποφασίστηκε ότι οι ψυχομετρικές είχαν γίνει από αναρμόδιο όργανο. Ακολούθως, αφού μελέτησαν την απόφαση, κατέληξαν ότι θα έπρεπε να υποβάλουν εκ νέου όλους τους υποψήφιους μόνο σε τεστ προσωπικότητας και ως εκ τούτου προσλήφθηκαν δεκαοκτώ πρόσωπα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης, ο Αρχηγός εξήγησε ότι όταν εκδόθηκε η απόφαση ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η συγκεκριμένη που αφορά τους «46». Μετά από πολλές συσκέψεις με την Νομική Υπηρεσία, είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, «δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την ανάκληση των ψυχομετρικών και στάλθηκε σε όλους ενημέρωση. Είπαμε ότι θα γίνονταν ξανά και τα δύο τεστ και γνωρίζαμε ότι μπορεί να μεταβάλλονταν τα αποτελέσματα».

Διερωτήθηκε εξάλλου εάν ο οποιοσδήποτε ζητά από τον Αρχηγό να κάνει αλχημείες και να περνούν όποιοι θέλουν τις εξετάσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε λίγες μέρες θα προκηρύξουμε νέες θέσεις για αστυνομικούς». Υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Αστυνομίας, διερωτώμενος εάν γίνει οτιδήποτε λάθος τώρα, με τη νέα διαδικασία που θα προκηρυχθεί, εάν θα βρεθούν και πάλι ενώπιον της Επιτροπής σε έξι μήνες, για να συζητούν προβλήματα με τα ψυχομετρικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι διαμαρτυρόμενοι για τα ψυχομετρικά στην Αστυνομία (pics)

«Εισηγηθήκαμε τη μόνη διαδικασία που μπορούσε να σταθεί στο Δικαστήριο»

Την ίδια άποψη, ότι δηλαδή οι ενέργειες που έγιναν ήταν απόλυτα σωστές, εξέφρασε και η Νομική Υπηρεσία, η οποία διαμήνυσε ότι εισηγήθηκαν στην Αστυνομία την μόνη διαδικασία που μπορούσε να σταθεί στο Δικαστήριο, που δεν ήταν άλλη από την επανάληψη των ψυχομετρικών τεστ για όλους τους υποψήφιους που πέρασαν τις γραπτές εξετάσεις.

«Το 2021 βγήκε η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Σε εκείνη τη διαδικασία προβλεπόταν η διενέργεια τεστ προσωπικότητας ή και γνωστικών ικανοτήτων. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεπε και τις δύο εξετάσεις», εξήγησε ο Θάσος Χατζηλούκα εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας και συνέχισε λέγοντας ότι είχαν δύο επιλογές.

Η πρώτη ήταν να ακυρώσουν εντελώς τις εξετάσεις και η δεύτερη να σώσουν ότι σώζεται, όπως τόνισε εμφατικά, που αυτό ήταν οι γραπτές εξετάσεις. Ως εκ τούτου επέλεξαν την δεύτερη λύση, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή σε Αρχηγό για ψυχομετρικά-Ζητούν επανεξέταση οι υποψήφιοι

Βράζουν οι «46» και οι συντεχνίες

Έντονοι ήταν στις τοποθετήσεις τους οι «46» που δεν πέτυχαν στις επαναληπτικές ψυχομετρικές, με τον δικηγόρο τους, Γεώργιο Καραπατάκη να εξηγεί στη Βουλή ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα προσφύγουν στο Δικαστήριο.

Με τη σειρά του, ο Ευάγγελος Δράκος, εκ των εκπροσώπων των «46», ζήτησε να βρεθεί άμεσα μια λύση, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι είναι εγκληματολόγος με ειδικότητα στο οργανωμένο έγκλημα και διατριβή, για την οποία πήρε έπαινο, αλλά δεν πέρασε τις ψυχομετρικές.

Δεύτερη εκπρόσωπος τους, η Ορθοδοξία Αλεξάνδρου, κατήγγειλε στην Επιτροπή ότι όταν τους στάλθηκε ενημέρωση για την επαναληπτική εξέταση δεν τους ενημέρωνε ότι θα διεξάγονταν και τα τεστ προσωπικότητας και τα τεστ γνωστικών ικανοτήτων.

«Ο κύριος της εταιρείας μας μιλούσε από το μικρόφωνο και μας ειρωνευόταν όταν τον ρωτούσαμε τι είναι αυτά που εξεταζόμαστε, αφού δεν τα είχαμε δει ξανά. Μας είπε μάλιστα “τι αστυνομικοί είσαστε εσείς; Βάλτε τη φαντασία σας”» και έστειλε το μήνυμα ότι η διαδικασία παρουσιάζει κενά.

Εκ μέρους των συντεχνιών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, ζήτησε να βρεθεί μια λύση για αυτούς τους νέους, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι λες και έγραψαν νέα ελληνικά, έκανε λάθος ο εξεταστής κι αντί να τους πιστώσουν τις μονάδες τους έβαλαν να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, ότι εάν δεν βρεθεί λύση, το 2022 θα πέσουν όλες οι προσλήψεις. «Να ελεγχθεί η εταιρεία που διενεργεί τα ψυχομετρικά γιατί άκουσα παράπονα», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γεφύρι της Άρτας οι ψυχομετρικές-«Κόστισαν πάνω από 500.000, πληρώνει ο πολίτης»

«Υπάρχει τεράστιο νομικό κενό»

Αφού άκουσε όλες τις πλευρές, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα τεράστιο νομικό κενό και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει νομική λύση.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των «46», είπε πως αν ακυρώσουμε τη διαδικασία θα αδικήσουμε 400 κι αν πούμε πάρτε κι αυτούς, θα προσφύγουν οι άλλοι που κόπηκαν. Ίσως, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, «να παραδειγματιστούμε για την επόμενη διαδικασία και να την κάνουμε διαφανή.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, απευθυνόμενος στη Νομική Υπηρεσία κούνησε το δάκτυλο αναφερόμενος σε προηγούμενη συνεδρία του 2019, όταν τους διαμήνυαν οι βουλευτές, όπως είπε, ότι τους τα έλεγαν για τις ψυχομετρικές εξετάσεις.

«Δεν μας αρέσει να έχουμε δίκαιο εκ των υστέρων. Είπε κάτι πολύ σωστό η Ορθοδοξία και αφορά το όριο ηλικίας που πρέπει να δούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις… τα μαζεύουν-Απαλείφεται το κριτήριο για τα γυναικολογικά συμβασιούχων

Δύο εισηγήσεις από Τορναρίτη

Ο Νίκος Τορναρίτης έλαβε το λόγο μετά τις αναφορές του κ. Πασιουρτίδη και έδωσε εισηγήσεις ως προς το όριο ηλικίας των υποψηφίων, ζητώντας από τον Αρχηγό Αστυνομίας να αυξηθεί κατά τρία έτη, από τα 35 στα 38, ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον να παρακαθίσουν εκ νέου σε εξετάσεις κάποιοι που ήταν η τελευταία τους ευκαιρία.

Εισηγήθηκε επίσης να δημιουργηθεί δευτεροβάθμια επιτροπή που θα ελέγχει τα ψυχομετρικά, ώστε να μην συμβούν παρόμοια λάθη στο μέλλον.

Πάντως, ο Αρχηγός Αστυνομίας επιφυλάχθηκε να μελετήσει την εισήγηση του κ. Τορναρίτη και να απαντήσει, ωστόσο εκ πρώτης είπε ότι είναι δύσκολο να προσλαμβάνονται μέχρι και 38άρηδες, αφού θα χρειάζονται και τρία χρόνια εκπαίδευση, άρα θα μπαίνουν στο σώμα ενώ είναι άνω των 40 ετών.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών, Αρχηγού και Καραπατάκη 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής, ότι προσπάθησαν να βρουν λύσεις και ότι η Νομική Υπηρεσία τους είπε ότι δεν υπάρχει νομική λύση. Είπε ακόμα ότι το όριο για να παρακαθήσει κάποιος στην εξέταση είναι τα 35 έτη και ζήτησε να επεκταθεί στα 38 για να μην αδικηθεί κανένας που θέλει να παρακαθίσει στις εξετάσεις που θα προκηρύξει άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια δευτεροβάθμια κατάσταση πραγμάτων, ώστε να μην είναι θέσφατο το αποτέλεσμα της πολύπλοκης εξέταση της εταιρείας που έχει οριστεί να κάνει τα ψυχομετρικά τεστ και όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες που ακούστηκαν από την Επιτροπή, αποδεικνύεται ότι η δεύτερη διαδικασία ήταν περίπλοκη, αντί να είναι πιο απλή από τη στιγμή που η πρώτη διαδικασία ακυρώθηκε.

Πρόσθεσε ότι από τα 46 άτομα που έχουν απορριφθεί, ένας είναι εγκληματολόγος με μεταπτυχιακό και διατριβή, και διερωτήθηκε τι είδους ψυχομετρικά τεστ κάνει η εταιρεία, για την οποία ακούστηκαν και σοβαρότατες καταγγελίες σε σχέση με τη συμπεριφορά υπαλλήλων προς τους υποψηφίους. Είπε, ακόμα, ότι ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας να μελετήσει το θέμα κι αν υπήρξε κάτι ανάλογο να μην ανατεθεί ξανά στην εταιρεία το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, έκανε λόγο για φιάσκο, σημειώνοντας ότι ενός λάθους μύρια έπονται, αναφερόμενος στο λάθος που δημιουργήθηκε από την πρώτη διαδικασία η οποία και "έπεσε" στο δικαστήριο. «Μπροστά μας», ανέφερε, «έχουμε μια εξόφθαλμη αδικία» για 46 παιδιά τα οποία στερήθηκαν πολλά μετά από κόπους, οικονομικά βάρη, θυσίες των οικογενειών τους, ενώ κάποιοι παράτησαν τις δουλειές τους και κάποιοι έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Είπε, παράλληλα, ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι έχουν συμπληρώσει πλέον το όριο ηλικίας και δεν μπορούν να παρακαθίσουν ξανά σε εξετάσεις, στερούμενοι το μέλλον τους στην Αστυνομία το οποίο δικαίως θεωρούν ότι έχουν με το που πέρασαν την πρώτη φορά στις εξετάσεις. Πρόσθεσε ότι βρίσκονται στη διάθεση όλων για να βρεθεί μια λύση μέσα στα νομικά πλαίσια που επιτρέπονται.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι ζήτησαν να βρεθεί μια λύση ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις, όπως ανέφερε, που υπάρχουν στο αστυνομικό σώμα, υπάρχουν 46 άτομα που θέλουν να ενταχθούν στα σώματα ασφαλείας, έχοντας περάσει τις σχετικές εξετάσεις και αντιμετωπίζουν μια τεράστια αδικία, που πιθανόν να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για το μέλλον όλων των προσλήψεων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για δικαίωση αυτών των 46 νέων πτυχιούχων, νομικών, εγκληματολόγων κ.α. οι οποίο εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται με τεράστια έξοδα και προσπάθεια για να μπουν στα σώματα ασφαλείας. Έστειλε το μήνυμα στις αρμόδιες αρχές ότι οφείλουν να βρουν τους νομικούς τρόπους ώστε αυτοί οι 46 υποψήφιοι να μπορέσουν να πάνε στην τελική διαδικασία των αθλητικών εξετάσεων για να μπουν αν επιτύχουν στη σχολή της αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι δεν δέχονται να ακούνε ότι δεν υπάρχει λύση και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκύψει στο θέμα για να βρεθεί η λύση για δικαίωσή τους.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είπε ότι όσον αφορά τους 46 υποψηφίους αστυνομικούς θα μελετήσουν τις εισηγήσεις και θα επανέλθουν, προσθέτοντας ότι δεν έχει οτιδήποτε κατά νου ώστε οι αποτυχόντες να θεωρηθούν επιτυχόντες. Όσον αφορά την εταιρεία που διενεργεί τα ψυχομετρικά τεστ, ανέφερε ότι δεν τους έχει υποβληθεί οποιοδήποτε παράπονο για στάση ή συμπεριφορά μελών της εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους, κάλεσε την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να εξεύρουν λύσεις, ώστε οι υποψήφιοι να περάσουν στο επόμενο στάδιο των αθλητικών δοκιμασιών.

Ο Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικών "Ισότητα", Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση με τους 46 υποψηφίους, «θα έχουμε την δικαίωση τους στο προσεχές μέλλον, στο Διοικητικό Δικαστήριο και την ίδια επαναλαμβανόμενη ακύρωση προσλήψεων για το 2022». Είπε ότι θα πρέπει να τερματιστούν τα ψυχομετρικά τεστ από ιδιωτική εταιρεία, γιατί προσλαμβάνονται άνθρωποι με γενικό λυκείου 14/20 και μένουν έξω εγκληματολόγοι με πτυχία πανεπιστημίων.

Ο δικηγόρος των 40 εκ των 46 υποψηφίων, Γεώργιος Καραπατάκης, είπε ότι δεν δέχονται σε καμιά περίπτωση σε ένα κράτος δικαίου να διαπιστώνεται μια αδικία που έγινε εις βάρος 46 ατόμων και να λένε ότι πράγματι αδικήθηκαν αλλά δεν υπάρχει λύση. Εξέφρασε τη θέση ότι υπάρχει λύση φτάνει να υπάρχει κι η ανάλογη βούληση. Είπε ότι την ερχόμενη Τετάρτη η ώρα 10.30 θα κάνουν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει στο ζήτημα, γιατί όπως είπε υπάρχει κατάφορη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Δειτε Επισης

Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου