Ριπή ερωτημάτων για τα όπλα στους 300 συμβασιούχους χωρίς ψυχομετρικά τεστ

Mε ριπή ερωτημάτων από βουλευτές προς τα αρμόδια Υπουργεία και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για πρόσληψη των 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα επιτηρούν την Πράσινη Γραμμή, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές. 

Αφού έγινε μια πρώτη ανάγνωση μέρους του νομοσχεδίου, δόθηκε ο λόγος στους βουλευτές, οι οποίοι έθεσαν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το ερώτημα γιατί οι συμβασιούχοι, από την στιγμή που θα οπλοφορούν, δεν θα υποβληθούν σε ψυχομετρικά τεστ, ως επίσης και το ερώτημα το εάν κατά πόσον η UNFICYP είναι ενήμερη για τις επικείμενες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι βουλευτές έθεσαν ζήτημα, ως προς το κατά πόσον η πρόσληψη των αστυνομικών θα φέρει απτά αποτελέσματα ή κατά πόσον αυτό που θα αλλάξει είναι η παροχή συνοδείας στους μετανάστες που θα φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω κατεχομένων.

Ιδιαίτερα έντονος ήταν στις τοποθετήσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος έθεσε στην προηγούμενη συνεδρία το ερώτημα γιατί τα συγκεκριμένα πρόσωπα που θα προσληφθούν δεν θα υποβληθούν σε ψυχομετρικά και η απάντηση που έλαβε γραπτώς, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίας, ήταν ότι από τη στιγμή που δεν προβλέπεται στην Εθνική Φρουρά, δεν προβλέπεται ούτε σε αυτή την περίπτωση. Επίσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, διερωτήθηκε γιατί κάποιος που απαλλάχτηκε από την Εθνική Φρουρά, «ίσως κληθεί να υπηρετήσει στην Πράσινη Γραμμή. Υπάρχει επίσης ζήτημα με το καθεστώς εργοδότησης, για τους ανθρώπους που θα προσληφθούν», είπε και συνέχισε εκφράζοντας την ανησυχία του ότι «δεν χρειάζεται πάνω από μια ριπή για να δημιουργηθεί σύρραξη στην Πράσινη Γραμμή».

Στο κατά πόσον οι προσλήψεις συμβασιούχων θα δημιουργήσουν αποτελέσματα, στάθηκε από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία διερωτήθηκε εάν «ένας μετανάστης που θα μπει στην Πράσινη Γραμμή και ζητήσει άσυλο, θα μπορεί να τον διώξει η Αστυνομία», ενώ εξέφρασε τη θέση πως με τους συμβασιούχους θα διευκολύνουν την συνοδεία. Παράλληλα, η βουλευτής του ΔΗΚΟ επισήμανε ότι έπρεπε να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, όχι για αναχαίτιση, αλλά για ενίσχυση των απελάσεων.

Ιδιαίτερα ανήσυχος παρουσιάστηκε και ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος αφού επισήμανε ότι και σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία επιτηρεί την Πράσινη Γραμμή, διερωτήθηκε αν τα άτομα που θα προσληφθούν θα εμποδίζουν την είσοδο στους μετανάστες και με ποιο τρόπο θα το κάνουν. «Έν να τους δέρνουν; Έν να τους σπρώχνουν προς τα πίσω; Εγώ πάντως ανησυχώ».

Σε καταγγελία για όσα συμβαίνουν εντός της Πράσινης Γραμμής, προέβη ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος ανέφερε ότι πέρασε πριν κάποιες μέρες, μαζί με άτομο που είχε πάσο από την περιοχή του Αστρομερίτη και έμεινε στο χώρο για τρεις ώρες, χωρίς να τους ελέγξει ο οποιοσδήποτε, τονίζοντας ότι, «είδαμε υποστατικά που γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και τσιγάρων. Περνούσαν τα Ηνωμένα Έθνη και μας χαιρέτησαν».

Την ίδια ώρα, ο Κωστής Ευσταθίου, βουλευτής της ΕΔΕΚ, επέλεξε να παραθέσει απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ισπανία, η οποία εκδόθηκε το 2020 και η οποία όπως ανέφερε, «όποιος προσπαθούσε να περάσει με βία στη χώρα, δεν του επέτρεπαν να ζητήσει άσυλο κι αμέσως απελαυνόταν».

Διαφορετική γραμμή κράτησε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος απάντησε με ερώτηση προς τους βουλευτές και όχι τους παρευρισκόμενους που εξέφρασαν ανησυχία για την οπλοφορία προσώπων που θα τοποθετηθούν στην Πράσινη Γραμμή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει 18χρονους στην Πράσινη Γραμμή, να κυκλοφορούν με τυφέκια;» Αδυνατώ να αντιληφθώ αυτό το επιχείρημα», είπε. 

Διάσταση απόψεων για ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών

Αφότου οι βουλευτές κατέθεσαν απόψεις και επιχειρήματα, ο λόγος δόθηκε στις υπηρεσίες, οι οποίες επιχείρησαν να απαντήσουν σε όσα περισσότερα ερωτήματα μπορούσαν, ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που υπάρχουν, ενώ υπήρξαν και στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι.

Στη δική του τοποθέτηση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, επανέλαβε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ενώ παρέθεσε εκ νέου τους αριθμούς των αιτήσεων ασύλου, από την αρχή του έτους, καθώς και τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται στο κέντρο πρώτης υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντίνου στάθηκε στο κατά πόσον είναι ενήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για τις ενέργειες της Δημοκρατίας, σημειώνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών τηρεί επαφές με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

«Υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Έχουν ευθύνη και ρόλο να επιτελέσουν τα Ηνωμένα Έθνη. Τα μέτρα που λαμβάνει η Δημοκρατία, δεν αφορούν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως για παράδειγμα τα εμπόδια που τοποθετήθηκαν στην Πράσινη Γραμμή», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Τότε, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού ζήτησε το λόγο και ανέφερε ότι δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημά του, για το κατά πόσον συμφωνούν ή όχι τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει μονολεκτικά για το θέμα, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι θέμα να διευκρινιστεί εάν παραβιάζουμε οτιδήποτε, γιατί είναι εκτός της νεκρής ζώνης. Δεν τίθεται θέμα έγκρισης από τα Ηνωμένα Έθνη», υπέδειξε.

«Δεν προσλαμβάνουμε μόνιμους»

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας το λόγο απάντησε για το γεγονός ότι δεν θα υποβληθούν οι συμβασιούχοι σε ψυχομετρικά τεστ, ως επίσης και για όσους απαλλάχτηκαν από τον στρατό, αλλά έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση.

Σε ότι αφορά στα ψυχομετρικά, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε πως «δεν θα υποβληθούν οι υποψήφιοι, αφού δεν πρόκειται για μόνιμους, αλλά για περιορισμένου χρόνου και θα υπάρχει πρόνοια να τους απομακρύνουμε αν κρίνουμε ότι χρειάζεται για οποιαδήποτε λόγο.

Αναφερόμενος εξάλλου σε όσους έλαβαν απαλλαγή από το στρατό, διευκρίνισε ότι αυτό αφορά όσους την έλαβαν νόμιμα.

«Έχουμε φωτογραφίες με σκάφη που έρχονται από την Τουρκία»

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, θέλοντας να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, αναφέρθηκε σε φωτογραφίες που συνέλεξαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δείχνουν σκάφη από την Τουρκία να φθάνουν στα κατεχόμενα κι απ’ εκεί τα ίδια πρόσωπα να περνούν το ίδιο βράδυ στις ελεύθερες περιοχές.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ο αριθμός των συμβασιούχων που θα προσληφθούν, θα είναι αρκετός για να αναχαιτιστεί το πρόβλημα.

Τόνισε εξάλλου ότι στα συγκεκριμένα πρόσωπα θα δοθούν αστυνομικές εξουσίες, ενώ εξήγησε ότι δεν προσλαμβάνουν μόνιμους, γιατί πέραν του χρόνου που χρειάζεται, στην τελευταία διαδικασία χρειάζονταν 100 άτομα, έκαναν αίτηση 200 και μετά τα ψυχομετρικά έμειναν 75.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών και αρμοδίων

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, έκανε έκκληση στα κόμματα να ψηφίσουν το συντομότερον δυνατόν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε, οι 300 συμβασιούχοι θα είναι και ένοπλοι και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες επιτήρησης της πράσινης γραμμής, ως μέτρο αντιμετώπισης του σοβαρότατου προβλήματος που αφορά την παράτυπη μετανάστευση και την εμπλοκή της ίδιας της Τουρκίας σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο. Ευχήθηκε όλα τα κόμματα να συναισθανθούν το συντομότερον δυνατόν το βάρος του θέματος και να προχωρήσουν σύντομα στην ψήφιση του συγκεκριμένου πολύ σοβαρού νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ότι το κόστος που θα ανέλθει περίπου στα 10 εκ. ευρώ θα το καλύψει η ΕΕ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε ότι κάποια από τα ερωτήματά τους δεν έχουν ακόμα απαντηθεί και εγείρονται σοβαρά ζητήματα τα οποία αγγίζουν, όπως είπε, και την πολιτική πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι εγείρονται ζητήματα κατά πόσον εκείνοι οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με  αυτά τα καθήκοντα θα έχουν δραστικές εξουσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένης μορφής εκπαίδευση, την οποία δεν θα λάβουν λόγω του σύντομου της διαδικασίας πρόσληψης. Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα πριν τοποθετηθούν στην ολότητα του ζητήματος.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η πράσινη γραμμή και ο κανονισμός της είναι ένα καθεστώς το οποίο έχει δημιουργηθεί για συγκεκριμένους λόγους και δεν μπορούν να δεχτούν είτε νομοθετικά, είτε εκ των πραγμάτων τη θεσμοθέτηση ενός σκληρού συνόρου, και ότι ανεκπαίδευτοι πολίτες από τη μια μέρα στην άλλη θα οπλοφορούν και θα έχουν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα περιστατικά, που μπορεί και να καταλήξουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι αναγνωρίζουν ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές χρήζουν διαχείρισης και είναι έτοιμοι να συμβάλουν εποικοδομητικά.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι βάζουν προσκόμματα στην προώθηση της σύστασης ειδικού αστυνομικού σώματος για τη φύλαξη της πράσινης γραμμής για να αντιμετωπιστεί ο υβριδικός πόλεμος από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ΕΛΑΜ, πρόσθεσε, στηρίζει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, και είναι παραγωγικό σε αυτό το ζήτημα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής για μείωση εισδοχής μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησαν διευκρινίσεις για τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τη δραστηριότητα που θα έχουν οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί και δόθηκαν εξηγήσεις για το πλάνο που υπάρχει. Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν σοβαρότατες ανησυχίες για το τι συμβαίνει στη νεκρή ζώνη όπου γίνεται η λαθρομετανάστευση, η εμπορία τσιγάρων και ναρκωτικών με μετανάστες που μένουν σε παράγκες στη νεκρή ζώνη. Πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι αυτοί οι αστυνομικοί να συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος.

Σε δηλώσεις του ο  Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέφερε ότι η προσπάθεια  πρόσληψης συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος με τις μεταναστευτικές ροές, δια μέσου των κατεχομένων. Απαντώντας στις ανησυχίες των βουλευτών, είπε ότι αν περάσει το νομοσχέδιο, η Αστυνομία έχει ήδη ετοιμάσει πλάνο εκπαίδευσής,  το οποίο θα είναι διάρκειας πέντε εβδομάδων, συν η απόκτηση του πιστοποιητικού κατοχής οπλισμού όπως γίνεται και στα υπόλοιπα μέλη, καθώς και για αστυνομική άδεια οδήγησης. Ανέφερε ότι υπολογίζουν πως σε ενάμιση μήνα θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους με την κατάλληλη εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους, αλλά υπό την επίβλεψη βαθμοφόρων και άλλων μελών της Αστυνομίας.  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η θέση του Συνδέσμου όσον αφορά του συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς παραμένει η ίδια, ότι για μόνιμες ανάγκες πρέπει να συμπληρωθούν μόνιμες θέσεις. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόσληψη των 300 ειδικών συμβασιούχων αστυνομικών, αναφέροντας ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι 780 κενές οργανικές θέσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Ο Πρόεδρος Κλάδου Αστυνομικών "Ισότητα", Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι κατέθεσαν στην Επιτροπή 11 σημεία γιατί θεωρούν ότι αυτό το εγχείρημα είναι πάρα πολύ ριψοκίνδυνο. Σε αυτά τα 11 σημεία επισημαίνεται, όπως είπε, ότι αφού δεν περνούν ψυχομετρικά τεστ δεν θα πρέπει να οπλοφορούν και δεν θα πρέπει να γίνεται μετάθεσή τους σε κανένα άλλο τμήμα εκτός από αυτά που θα οριστούν στο νόμο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν γίνει το σωστό φιλτράρισμα να μπουν στην αστυνομία τα λάθος άτομα, ακόμα και εγκληματικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθετη η ΙΣΟΤΗΤΑ για τις προσλήψεις Συμβασιούχων-Βάζουν στο τραπέζι έντεκα κριτήρια

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»