Απάτη εκατομμυρίων στο τρίγωνο Λουξεμβούργο-Τελ Αβίβ-Λεμεσός σε βάρος ολιγάρχη

Μια περίεργη υπόθεση απάτης και κλοπής πάνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, τα πλοκάμια εκτείνονται στο τρίγωνο Λουξεμβούργο-Τελ Αβίβ-Λεμεσός, καταγγέλθηκε την Τετάρτη στο ΤΑΕ Αρχηγείου από Ισραηλινό δικηγόρο Nir Yaslovitzh εκ μέρους του πελάτη του Arcadi Gaydamak.

Στην πραγματικότητα ο παραπονούμενος είναι διάσημος Ρώσο-Ισραηλινός ολιγάρχης, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, εξαπατήθηκε από τρεις συνεργάτες του, εκ των οποίων ο ένας είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας, την οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δικηγόρου, ενδεχομένως να απέκτησε αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία με μέρος των κλοπιμαίων, ώστε να πληροί τα κριτήρια του προγράμματος διαβατηρίων.

Σε δηλώσεις που έκανε έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας, ο δικηγόρος ανέφερε πως «υπέβαλα παράπονο στο όνομα του πελάτη μου κυρίου Arcadi Gaydamak. Ο πελάτης κατηγορεί τρεις υπόπτους που του έκλεψαν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Ένας από αυτούς είναι Κύπριος. Έχω εμπιστοσύνη στις Αρχές της Κύπρου ότι θα προβούν σε μια πολύ σοβαρή έρευνα και θα βρουν την αλήθεια ενάντια και στους τρεις υπόπτους». 

Το ποσό που ισχυρίζεται ο ολιγάρχης ότι κλάπηκε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του στο Λουξεμβούργο είναι άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων και ένα μέρος αυτού φαίνεται να κατέληξε σε λογαριασμό σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λεμεσό, όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER ο κ. Yaslovitzh.

Την αρχή αυτής της παράξενης ιστορίας είχε ξεδιπλώσει πρόσφατα δημοσίευμα των Luxemburg Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ολιγάρχης ζούσε στο Παρίσι, ωστόσο έφυγε το 2000, όταν τον έθεσαν οι γαλλικές Αρχές στο μικροσκόπιο. Τα περιουσιακά του στοιχεία τα είχε τοποθετήσει σε διάφορες οικονομικές δομές στο Λουξεμβούργο, τα οποία με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκαν, καθώς συσσωρευόταν αξία. Έπειτα από αίτημα των ισραηλινών Αρχών, έγινε πάγωμα των κεφαλαίων από το Λουξεμβούργο το 2003, μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση.

Ο Gaudamak κατηγόρησε ένα ζευγάρι, τη Joelle Mamane, υπήκοο του Λουξεμβούργου, και τον Gad Boukobza από το Ισραήλ, ότι πήραν τα κεφάλαια που τους εμπιστεύτηκε ως διαχειριστές ενόσω κρυβόταν, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε μία σειρά δομών και στην Sella Bank, σύμφωνα με τις καταθέσεις σε δικαστήριο του Τελ Αβίβ το 2014. Το ζεύγος φέρεται να του απέκρυψε ότι το Λουξεμβούργο απελευθέρωσε τα χρήματα, όταν δεν αποτελούσε πλέον αντικείμενο έρευνας στο Ισραήλ, περίπου δύο χρόνια μετά.

«Σύμφωνα με τον Gaydamak, δεν γνώριζε τότε ότι του δίνονταν λάθος αναφορές και ότι οι διαχειριστές του του έκρυβαν ότι από τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2005, οι Αρχές του Λουξεμβούργου αποφάσισαν ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα και δεν είχαν κάποια ένσταση στην απελευθέρωσή τους», σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο.

Ο Boukobza και η Mamane κατηγορήθηκαν στο Λουξεμβούργο για πλαστογραφία το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Προέκυψε και μία τρίτη κατηγορία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εναντίον του Zeev Zacharin, το όνομα του οποίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην έρευνα το 2009. Μια έκθεση της δικαστικής Αστυνομίας του Λουξεμβούργου το 2011, την οποία έχουν διαβάσει οι Luxembourg Times, τον περιγράφει να παραποιεί πρακτικά από διευθυντικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις, ώστε να ισχυριστεί πως ο ίδιος μαζί με τον Boubokza είχαν τη δύναμη να λαμβάνουν αποφάσεις για τα χρήματα.

Η πλευρά του παραπονούμενου ζητά από τις κυπριακές Αρχές να διερευνήσουν πώς κατέληξε στην Κύπρο μέρος του κλοπιμαίου κεφαλαίου, εάν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος και αν τα χρήματα που κλάπηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση «χρυσού διαβατηρίου».  Ο δικηγόρος εξέφρασε στον REPORTER την πεποίθηση πως οι κυπριακή Αστυνομία θα κάνει μια καλή έρευνα, καθώς έδειξε ενδιαφέρον στην υπόθεση του πελάτη του.

Πάντως, αρμόδια πηγή επιβεβαιώνει την καταγγελία, ενώ η πλευρά του επιχειρηματία εξέφρασε την ετοιμότητα της να έρθει στην Κύπρο ο ολιγάρχης ώστε να καταθέσει ενώπιον των Κυπριακών Αρχών. Επίσης, έθεσαν στη διάθεση της Αστυνομίας μαρτυρικό υλικό προς εξέταση.  

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)