Κρίσιμη συνεδρία στη Νομικών για τους «46»-Μπαίνουν στα βαθιά για συμβασιούχους

Mετά την αποστολή επιστολής στον Αρχηγό Αστυνομίας, με την οποία ζητούν επανεξέταση των ψυχομετρικών εξετάσεων, αλλά και τις προειδοποιήσεις για προσφυγή ενώπιον της Δικαιοσύνης, το ζήτημα των «46» που ενώ πέτυχαν στην προηγούμενη διαδικασία ψυχομετρικών, η οποία ακυρώθηκε με απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου, και τελικά έμειναν εκτός, καθώς απέτυχαν στις νέες εξετάσεις της Αστυνομίας, τίθεται ενώπιον της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από το Προεδρικό οι διαμαρτυρόμενοι για τα ψυχομετρικά στην Αστυνομία (pics)

Η Επιτροπή Νομικών ενέγραψε αυτεπάγγελτα το θέμα, για να το συζητήσει στη σημερινή συνεδρία, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και των συντεχνιών των αστυνομικών.

Οι παραπονούμενοι, έχουν την ισχυρή άποψη ότι οι ψυχομετρικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στις 9 Απριλίου και τα αποτελέσματα τους ανακοινώθηκαν στις 6 Μαΐου, είναι πλήρως αναξιόπιστες, αφού όπως τονίζουν δεν είναι λογικό οι 46 επηρεαζόμενοι να πέρασαν με επιτυχία την πρώτη εξέταση στις ψυχομετρικές εξετάσεις καταλαμβάνοντας μάλιστα τις πρώτες θέσεις κατά σειρά επιτυχίας και στη δεύτερη εξέταση στις ψυχομετρικές εξετάσεις να κόπηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με τις εν λόγω εξετάσεις.

Όπως υποστηρίζουν οι «46» υποψήφιοι για πρόσληψη στην Αστυνομία, μέσω του δικηγόρου τους, Γεώργιου Καραπατάκη, έχει παραβιαστεί η Αρχή της Ισότητας, αφού όπως αναφέρουν υπήρξαν δύο παράλληλες διαδικασίες πλήρωσης κενών θέσεων στην Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή σε Αρχηγό για ψυχομετρικά-Ζητούν επανεξέταση οι υποψήφιοι

Στην πρώτη διαδικασία, αποφασίστηκε ο διορισμός 100 αστυνομικών, απόφαση η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, καθότι είχε κριθεί πως οι εν λόγω εξετάσεις από ιδιωτική εταιρεία ήσαν παράνομες.

Η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, υπέβαλε όλους τους υποψήφιους μόνο σε τεστ προσωπικότητας, παρόλο που η αρχική απόφαση ήταν να υποβληθούν και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, την οποία δεν ακύρωσε το Διοικητικό Δικαστήριο και καλυπτόταν πλήρως από το δεδικασμένο.

Στη δεύτερη διαδικασία, που αφορά τους «46», όλοι οι υποψήφιοι πέρασαν από ψυχομετρικές εξετάσεις από την ίδια εταιρεία, ωστόσο λόγω της ακυρωτικής απόφασης για την πρώτη διαδικασία, ανακλήθηκαν και οι συγκεκριμένες ψυχομετρικές.

Είναι η θέση των «46», ότι η Επιτροπή Ψυχομετρικών κατά την επανεξέταση, ενεργώντας κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης, δεν μεταχειρίστηκε σωστά τους υποψήφιους, όπως έπραξε με εκείνους της πρώτης διαδικασίας.  Δηλαδή, τους υπέβαλε πέραν του τεστ προσωπικότητας και σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «46» να κοπούν στη δεύτερη εξέταση και να τεθούν εκτός της υπόλοιπης διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Νομικών θα καλέσει την Αστυνομία να ενημερώσει για τις ενέργειές της τόσο στην μία όσο και στην άλλη διαδικασία, ενώ θα κληθεί να απαντήσει για το τι πήγε λάθος με τις ψυχομετρικές εξετάσεις, αλλά και ποια θα είναι τα επόμενη βήματα της ηγεσίας.

Μέσα από τις απαντήσεις που θα λάβουν οι επηρεαζόμενοι, αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γεφύρι της Άρτας οι ψυχομετρικές-«Κόστισαν πάνω από 500.000, πληρώνει ο πολίτης»

Μπαίνουν στα βαθιά για το νομοσχέδιο για τους συμβασιούχους

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας της ίδιας Επιτροπής, θα συνεχιστεί η συζήτηση και για την πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυνομικών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στους ελέγχους στην Πράσινη Γραμμή, ώστε να μειωθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα που παρατηρείται τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο.

Μετά την πρώτη ενημέρωση που έτυχαν τα κόμματα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, θα αρχίσει η επισταμένη εξέτασή του, στον απόηχο της απαλοιφής του κριτηρίου ότι γυναίκες με γυναικολογικά προβλήματα, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόσληψη.

Για τις προσλήψεις προέκυψαν αντιδράσεις και ως προς το γεγονός ότι όσοι προσληφθούν δεν θα υποβληθούν σε ψυχομετρικές εξετάσεις, παρότι θα χειρίζονται οπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις αντιδράσεις… τα μαζεύουν-Απαλείφεται το κριτήριο για τα γυναικολογικά συμβασιούχων

Τα κριτήρια για προσλήψεις

  • Να είναι πολίτης της Δημοκρατίας
  • Να έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του και να μην έχει συμπληρώσει το τριακοστό όγδοο έτος, κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας για υποβολή των αιτήσεων
  • Να είναι απόφοιτος Δημόσιου Εξατάξιου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης ή Λυκείου Μέσης Εκπαίδευσης ή απόφοιτος εγγεγραμμένου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμούς Ιδιωτικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης εξαετούς τουλάχιστον φοίτησης
  • Να έχει καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας
  • Να έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική θητεία με ικανότητα πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας ή να έχει νόμιμα απαλλαγεί από την υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία του
  • Να έχει λευκό Ποινικό Μητρώο
  • Να μην του/της έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα κατοχής όπλου από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή
  • Να μην έχει καταδικαστεί για αδίκημα σοβαρής μορφής που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα
  • Να μην έχει απολυθεί ή να μην έχουν τερματιστεί οι υπηρεσίες του/της στο παρελθόν από τη δημόσια υπηρεσία ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή οργανισμό δημοσίου δικαίου ή από τον στρατό της Δημοκρατίας ή την Εθνική Φρουρά
  • Να επιτύχει στην ακόλουθη αθλητική δοκιμασία που διεξάγεται από την Επιτροπή που συγκροτείται για τον σκοπό αυτό από τον Αρχηγό Αστυνομίας και απαρτίζεται από δύο ανώτερους αξιωματικούς και δύο πτυχιούχους γυμναστές μέλη της Αστυνομίας
  • Να έχει δείκτη μάζας σώματος λιγότερο του τριάντα
  • Να πιστοποιηθεί μετά από εξέταση προσωπικού ιατρού, η καλή κατάσταση της υγείας του, η άρτια σωματική διάπλαση του, η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα για να εκτελεί τα καθήκοντα στα οποία θα απασχολείται σε περίπτωση πρόσληψης του. Μεταξύ άλλων, πρέπει να διαπιστωθεί η καλή όραση του με ή χωρίς τη χρήση διορθωτικών φακών και η καλή ακοή του χωρίς τη χρήση ακουστικών, να διαπιστωθεί ότι δεν υποφέρει από αχρωματοψία, πλατυποδία ή οποιαδήποτε σωματική αναπηρία ή παραμόρφωση του σώματος του ή μέλος αυτού και να διαπιστωθεί γενικά η σωματική και πνευματική του καταλληλότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες αντιδράσεις για τα γυναικολογικά συμβασιούχων-Παραδοξότητα και διάκριση

Η διαδικασία πρόσληψης

Σύμφωνα με την Νομοθεσία, ο Αρχηγός Αστυνομίας προκηρύσσει τις κενές θέσεις συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, ανάλογα με τις ανάγκες της Αστυνομίας, ενώ στον ίδιο υποβάλλονται και οι αιτήσεις, μέσα στην καθορισμένη προθεσμία. Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά και ιατρικές βεβαιώσεις.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων, ο Αρχηγός διαβιβάζει στην Επιτροπή Αξιολόγησης τις αιτήσεις, η οποία απαρτίζεται από τρεις ανώτερους αξιωματικούς που διορίζει ο Αρχηγός, άλλους από αυτούς που διορίζονται στην Αθλητική Επιτροπή.

Ακολούθως, η Επιτροπή ετοιμάζει και υποβάλει στον Αρχηγό, προκαταρκτικό πίνακα, στον οποίο αναγράφονται οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας για πρόσληψη με σύμβαση, ανάλογα με τη μοριοδότηση που λαμβάνουν, ανάλογα με τα προσόντα τους.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός με την έγκριση του Υπουργικού, προβαίνει στην πλήρωση των κενών θέσεων συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, με την προσφορά στους υποψήφιους σύμβασης πρόσληψης, με βάση τη σειρά κατάταξης τους στον τελικό πίνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες αντιδράσεις για τα γυναικολογικά συμβασιούχων-Παραδοξότητα και διάκριση

Σημειώνεται πως η αρχική σύμβαση πρόσληψης, που είναι 18 μήνες, με απόφαση Αρχηγού και έγκριση του Υπουργικού, μπορεί να ανανεωθεί για ακόμα μία φορά για χρονική περίοδο δέκα μηνών, εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, με ανώτερη συνολική διάρκεια της σύμβασης, τους 28 μήνες.

Με την πρόσληψη τους οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί υποβάλλονται σε εκπαίδευση, η διάρκεια της οποίας καθορίζεται από τον Αρχηγό, ο οποίος επίσης έχει το δικαίωμα να τερματίσει τη σύμβαση, λόγω παράβασης της από τον συμβασιούχο, νοουμένου πως υπάρξει γραπτή ειδοποίηση ενός μηνός.

Θέση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών είναι πως έπρεπε να γίνουν προσλήψεις, αλλά όχι συμβασιούχων, αλλά μόνιμων αστυνομικών, αφού η δύναμη είναι υποστελεχωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ακούστηκε σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, από το υπουργό Εσωτερικών, το κόστος θα ανέλθει στα δέκα εκατομμύρια ευρώ

Συγκεκριμένα, το μισθολόγιο θα ανέρχεται στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, 1 εκατομμύριο για εξοπλισμό και 1,2 εκατομμύρια για οχήματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση για χορήγηση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα κριτήρια για τους 300 συμβασιούχους-Έξω ψυχομετρικά, μέσα γυναικολογικά

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»