Ψάχνει τι πήγε λάθος η Αστυνομία-Δυσφορία στο Προεδρικό για τις εικόνες ντροπής

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της δυναμικής εκδήλωσης των αιγοπροβατοτρόφων, από τη μια δείχνουν την απόγνωση των διαμαρτυρόμενων και από την άλλη προκαλούν ντροπή, αφού πρόσωπα άναψαν φωτιές στην είσοδο και η Αστυνομία παρέμεινε σε ρόλο θεατή, για να εκδώσει αργότερα εντάλματα σύλληψης.  

 Η Αστυνομία δεν φαίνεται να ήταν προετοιμασμένη για τις διαθέσεις των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι αφού έχυσαν τόνους γάλατα, στη συνέχεια έριξαν μπάλες σανού στην είσοδο του Προεδρικού και ακολούθως άναψαν φωτιά, με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας να μην τιμούν κανένα. 

Ήταν κατά το δεδομένο χρόνο, που σύμφωνα με πληροφορίες, στο Προεδρικό υπήρξε εκνευρισμός για το πλάνο της Αστυνομίας και την συνεννόηση που υπήρχε με τους διαμαρτυρόμενους, η οποία μετά τα παρατράγουδα επικρίθηκε για άλλη μια φορά, καθώς δεν επενέβη και άφησε τους διαμαρτυρόμενους να ανάψουν φωτιές, έξω από το ίδιο το Προεδρικό. 

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Αστυνομίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου, μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για τις προθέσεις των διαμαρτυρόμενων. Όπως είπε, «μετά από συνεννόηση που υπήρξε από τον υπεύθυνο αστυνόμευσης με τους διοργανωτές, δεν υπήρχαν τέτοιες προθέσεις, ούτε πληροφορίες, ότι θα προχωρούσαν σε αυτές τις πράξεις».

Σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία ότι δεν πρόλαβε τα χειρότερα και ότι ήταν σε ρόλο παρατηρητή, αποστέλλοντας παράλληλα το μήνυμα πως ο κάθε ένας κάνει ότι θέλει και ανάβει φωτιές έξω από το Προεδρικό, ο Χρίστος Ανδρέου είπε πως «εάν η Αστυνομία αντιδρούσε, με τον τρόπο περίμεναν κάποιοι, δηλαδή δυναμικά στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχομένως τα πράγματα αυτή τη στιγμή να μην ήταν έτσι, μπορεί να ήταν ή χειρότερα ή καλύτερα», για να προσθέσει πως «και πάλι θα επικρινόμασταν. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αστυνόμευσης κρίθηκε ως καλύτερη λύση να μην προχωρήσουμε σε πιο δυναμικές ενέργειες».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ανδρέου υποστήριξε πως σε κάποια στιγμή η Αστυνομία αντέδρασε, «όταν κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο Προεδρικό και να ανοίξουν τις πόρτες και σε κάποιες άλλες ενέργειες και βρήκαν την αντίσταση της Αστυνομίας. Η Αστυνομία, εκεί και όπου υπάρχει μια πιο βίαιη ενέργεια θα αντιδρά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει».

Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν το δρόμο στα φώτα του «Καλησπέρα», με τον εκπρόσωπο Τύπου να αναφέρει πως εκεί έγινε μια προκήρυξη από τον υπεύθυνο της αστυνόμευσης και προειδοποιήθηκαν τα πρόσωπα αυτά, ότι εάν συνέχιζαν μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα να βρίσκονται στο σημείο, η Αστυνομία θα επέβαινε δυναμικά. «Γι’ αυτό και είχαν αποχωρήσει μετά από λίγο χρονικό διάστημα και δεν υπήρξε οτιδήποτε εκεί. Υπήρξε αρκετός κόσμος που ταλαιπωρήθηκε στους δρόμους, όμως με την έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομίας και αφού τα πρόσωπα που είχαν αποκλείσει τον δρόμο, δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Τα όσα εκτυλίχθηκαν και για το τι πήγε λάθος, αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχηγείο, κατά την οποία θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και ο τρόπος δράστης της Αστυνομίας. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, επανέλαβε πως δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση για τις συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για τη μη επέμβαση της, εξέφρασε τη θέση πως «η Αστυνομία αντιδρά σε περιπτώσεις όπου αντιμετωπίζονται κάποια άλλα θέματα, σοβαρότερα, που ενδεχομένως να κινδυνεύουν και κάποια πρόσωπα ή περιουσίες. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, στη κρίση του υπεύθυνου αστυνόμευσης είχε δράσει με αυτό τρόπο. Τώρα εάν είχε δράσει σωστά ή λάθος, εμείς μετά από κάθε επιχείρηση κάνουμε μία αξιολόγηση της όλης κατάστασης, ώστε να μην επαναλαμβάνονται κάποια θέματα τα οποία δεν γίνονται σωστά».

Όπως είπε ο κ. Ανδρέου, ο Αρχηγός αναμένεται να ενημερωθεί για τα γεγονότα, ενώ έχει συνομιλήσει με τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας. «Υπάρχουν πλάνα επιχειρήσεων στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπου συντάσσονται τα σχέδια επιχείρησης. Σίγουρα δεν υπήρχε σε αυτό η πληροφορία, ότι θα προέβαινε σε αυτές τις ενεργείς. Τώρα το ότι έχει συμβεί θα αξιολογηθεί».

Η Αστυνομία μετά τα παρατράγουδα, εξέδωσε τρία εντάλματα σύλληψης, με ένα διαμαρτυρόμενο να συλλαμβάνεται, ενώ εναντίον των προσώπων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια διερευνώνται αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και πλημμελήματος, αμελούς πράξεων, φωτιά, κακόβουλη βλάβη, οχλαγωγία και παράνομη συνάθροιση.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέριο μέσο
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»