Δίκαιη δίκη και σεβασμό στην ισότητα όπλων ζήτησε η Πρόεδρος του Ανωτάτου

Για κάθε ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία, η ορθή μεταχείριση των παιδιών στα συστήματα απονομής δικαιοσύνης θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα υψίστης σημασίας δήλωσε την Τρίτη η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Περσεφόνη Παναγή η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Παιδιά – Ευάλωτοι Μάρτυρες». Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη Σχολή Δικαστών Κύπρου σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Φωνή» και με επίσημη προσκεκλημένη την έντιμη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας, Lady Dorrian.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κ. Παναγή αναφερόμενη ιδιαίτερα για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών στη Δικαιοσύνη μέσω της θέσπισης δικονομικών εγγυήσεων και υιοθέτηση ορθών πρακτικών, σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών γενικά αλλά και ξεχωριστά».

Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνεται «όταν τα παιδιά τελούν υπό ιδιάζουσες ευάλωτες καταστάσεις, όπως στην περίπτωση παιδιών που είναι θύματα εμπορίας και χωρισμένα από την οικογένεια τους, παιδιών που αιτούνται άσυλο, παιδιών με αναπηρία ή με καθεστώς μετανάστη».

Όπως είπε η Πρόεδρος του Ανωτάτου «με την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στις δικαστικές διαδικασίες, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί η ακεραιότητα του δικαστικού συστήματος και ότι η ‘απαίτηση για δίκαιη δίκη και ο σεβασμός της ισότητας των όπλων μεταξύ διαδίκων θεωρείται προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ’».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθυντής της Σχολής Δικαστών, Γιώργος Ερωτοκρίτου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Σεμιναρίου που είναι και το πρώτο του είδους του που διοργανώνεται για Κύπριους Δικαστές, αφού μέχρι πρόσφατα στην Κύπρο και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν υπήρχε η ορθή αντιμετώπιση ενός παιδιού, ειδικά σε υποθέσεις κακοποίησης του».

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «πλέον οι Δικαστές, πέραν της υφιστάμενης νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία και θεσμοθετημένες ειδικές διατάξεις, που μπορούν να τους βοηθήσουν «όχι μόνο για το πώς θα πρέπει να ληφθεί η μαρτυρία ενός παιδιού, αλλά και για το πώς θα πρέπει να αξιολογηθεί η μαρτυρία του».

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού,  Δέσπω Μιχαηλίδου, σημείωσε «τη βασική ανάγκη ο Δικαστής να ‘υιοθετήσει μια παιδοκεντρική ματιά’ ούτως ώστε να κατανοήσει ότι ένα παιδί, είτε βρεθεί στην θέση του κοινού μάρτυρα ή του κατηγορούμενου, παραμένει παιδί ‘και ότι σε κάθε περίπτωση κατά την εφαρμογή του Νόμου θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στο συμφέρον του παιδιού’».

Η Πρόεδρος της ΜΚΟ, «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, είπε ότι «αν κάποιος ανατρέξει τα τελευταία 10 περίπου χρόνια στην Κύπρο θα διαπιστώσει ότι είναι η συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, μεταξύ διαφόρων φορέων, ατόμων, οργανισμών αυτό που πέτυχε την ομολογουμένως μεγάλη πρόοδο στην Κύπρο για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών».

Η Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας,  Lady Dorrian, ανέπτυξε το θέμα «Τρόποι Χειρισμού Παιδιών ως Μαρτύρων», περιγράφοντας «την εμπειρία της Σκωτίας και τις προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και την πρόοδο που επιτελέστηκε».

Η Δικαστής εξήγησε με λεπτομέρεια «τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα Δικαστήρια, την ανάγκη αλλαγής ως προς τη διαδικασία χειρισμού παιδιών ως μάρτυρες, την αποτελεσματικότητα των νέων κανόνων χωρίς να επηρεάζεται η διασφάλιση δίκαιης δίκης και την ανάγκη οι Δικαστές να έχουν τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν ανήλικους μάρτυρες».

Η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Ελενα Εφραίμ, στη δική της ομιλία επικεντρώθηκε στην νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως προς τον χειρισμό παιδιών ως μαρτύρων, την αξιολόγηση της μαρτυρίας τους και τον ρόλο των εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τη συμπεριφορά των παιδιών σε υποθέσεις κακοποίησής τους.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση για το «Σπίτι του Παιδιού» από τον Ανώτερο Κοινωνικό Λειτουργό και Συντονιστή για το «Σπίτι του Παιδιού» Μάριο Νικολάου ενώ Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Συντονίστρια στο «Σπίτι του Παιδιού», Τάνια Μασιά,  ανέπτυξε το θέμα «Η συμπεριφορά ενός παιδιού ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης».

Σημειώνεται ότι «το σεμινάριο παρακολούθησαν Δικαστές Επαρχιακών Δικαστηρίων και Κακουργιοδικείων» ενώ κατόπιν ολοκλήρωσης των παρουσιάσεων, οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε συζήτηση και μελέτη περιπτώσεων, τόσο σε μικρές ομάδες όσο και ομαδικά

To Σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια χρηματοδότησης της Σχολής Δικαστών από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου