Μετά τις αντιδράσεις… τα μαζεύουν-Απαλείφεται το κριτήριο για τα γυναικολογικά συμβασιούχων

Μετά τις έντονες επικρίσεις που προκλήθηκαν, σε σχέση με την απόφαση των αρμοδίων για την επιλογή τους να θέσουν ως κριτήριο για την πρόσληψη συμβασιούχων αστυνομικών για να περιφρουρήσουν την Πράσινη Γραμμή την απουσία προβλημάτων γυναικολογικής φύσεως, η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, παρεμβαίνει αποσύροντας τη σχετική πρόνοια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες αντιδράσεις για τα γυναικολογικά συμβασιούχων-Παραδοξότητα και διάκριση

Ο REPORTER έφερε στο φως της δημοσιότητας πως πέραν των αναμενόμενων κριτηρίων για σωματική και πνευματική ικανότητα που αφορούν όλους τους υποψηφίους, στη νομοθεσία υπάρχει ειδική πρόνοια για τις γυναίκες υποψήφιες, οι οποίες υποχρεούνται να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο ότι δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσης, κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις, με βουλευτές να επικρίνουν έντονα τους αρμοδίους και να χαρακτηρίζουν το κριτήριο ως απαράδεκτο, την ώρα μάλιστα που η ψυχομετρική εξέταση δεν θεωρήθηκε απαραίτητη, αλλά θεωρήθηκε η γυναικολογική.

Με παρέμβαση της η Στέφη Δράκου αναφέρει πως μετά από συνεννόηση της που είχε με τον Αρχηγό Αστυνομίας αποφασίστηκε όπως ενημερωθεί η Βουλή άμεσα για την απάλειψη συγκεκριμένης πρόνοιας η οποία επιβάλει στις γυναίκες υποψήφιες να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο ότι δεν παρουσιάζουν πρόβλημα γυναικολογικής φύσεως, πέραν από τη γενική υποχρέωση που ισχύει για όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως φύλου, να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση με την οποία να πιστοποιείται η καλή κατάσταση της υγείας τους ώστε να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντα τους.

Για το συγκεκριμένο σημείο, θα κατατεθεί σχετική τροποποίηση στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπενθυμίζει πως το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για την κατ’ άρθρο εξέταση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, με στόχο την τελική του διαμόρφωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα κριτήρια για τους 300 συμβασιούχους-Έξω ψυχομετρικά, μέσα γυναικολογικά

Νωρίτερα, η ΠΕΟ εξέφρασε τα κριτήρια πρόσληψης γυναικών συμβασιούχων αστυνομικών, χαρακτηρίζοντας «σεξιστική και απαράδεκτη» την πρόνοια που ζητά από τις «γυναίκες υποψήφιες να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο ότι δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσης». Ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων Επιτρόπων και τη Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση.   

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ αναφέρει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που αντιδρούμε σε αυτό το κριτήριο που τίθεται  όταν πρόκειται για προσλήψεις είτε στην Εθνική Φρουρά είτε στην Αστυνομία», παραπέμποντας στην προκήρυξη  της Εθνικής Φρουράς για προσλήψεις Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), τον Δεκέμβριο του 2020. Υπενθυμίζει, δε, ότι μετά από την παρέμβαση της ΠΕΟ, το κριτήριο αυτό είχε αποσυρθεί από εκείνη την προκήρυξη.

«Θεωρούμε την πρόνοια αυτή σεξιστική και απαράδεκτη και παραβιάζει την αρχή της  ισότητας των φύλων», αναφέρει η ΠΕΟ και καλεί «τους αρμόδιους όπως άμεσα αποσύρουν την εν λόγω πρόνοια από τα κριτήρια πρόσληψης και την δια παντός διαγραφή του  από μελλοντικές προκηρύξεις θέσεων είτε στην Εθνική Φρουρά είτε στην Αστυνομία και παραβιάζουν τον Νόμο Περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση». 

Καλεί την Επίτροπο Ισότητας, την Επίτροπο Διοικήσεως και την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση, να ενεργήσουν άμεσα  προς την κατεύθυνση αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί