Αφορμή, όχι η αιτία… Η διαμάχη για τα περί Βοηθο(ύ) και η ουσία της κόντρας

Από τη μια υπάρχει μια προσωπική κόντρα η οποία χρονολογείται εδώ και οκτώ χρόνια. Από την άλλη υπάρχει ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας για τους πολίτες, που πολλές φορές αναδύθηκε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης, αλλά ποτέ δεν έτυχε οριστικής επίλυσης. Στη μέση βρίσκεται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος αποφάσισε αυτή τη φορά να δοθεί μια οριστική λύση, που αφενός θα έχει έναν νικητή και έναν χαμένο στην κόντρα του με τον Βοηθό Γενικό ή Γενικού Ελεγκτή, αφετέρου αναμένεται ότι θα δώσει και μια οριστική απάντηση για το ποιος είναι ο τίτλος που συνοδεύει τους Βοηθούς του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας.  

Σε ό,τι αφορά την προσωπική κόντρα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αυτή χρονολογείται από την περίοδο που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη θέση του Γενικού Ελεγκτή το 2014. Εκεί συνάντησε τον ήδη διορισμένο, από τον Δημήτρη Χριστόφια, από τον Ιανουάριο του 2013, τον Βοηθό του, Κυριάκο Κυριάκου. Ο κ. Κυριάκου, εξάλλου, είχε προστριβές και με την προκάτοχο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τις αρμοδιότητές του.

Η κόντρα αυτή συνεχίσθηκε και επί Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με τον Γενικό Ελεγκτή μεταξύ άλλων να επιπλήττει τον κ. Κυριάκου, για την αποδοτικότητα του σε σχέση με τις έρευνες συγκεκριμένων οργανισμών που είχε στο χαρτοφυλάκιο του. Οι σχέσεις των δύο σε γενικές γραμμές ήταν εξ αρχής προβληματικές και ψυχρές. Το 2017 πολλοί πίστεψαν πως η ενέργεια του κ. Κυριάκου να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι της συνεργασίας τους.

Ο κ. Κυριάκου, ο οποίος θεωρούσε πως έχει ανάλογες εξουσίες και δικαιώματα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ζητούσε παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη, αφού με την επιστολή ήθελε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να θεσπιστεί Νομοθεσία που θα ρύθμιζε τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για την οποία κατήγγελλε ελλείψεις διαφάνειας και λογοδοσίας. Η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη το 2017, ήταν οργισμένη, αφού σε απαντητική του επιστολή, υποδείκνυε πως δύο μέρες πριν αποστείλει την επιστολή ο βοηθός του, ο ίδιος είχε προβεί σε υποδείξεις στον κ. Κυριάκου που αφορούσαν την υπηρεσιακή του απόδοση, ενώ επαναλάμβανε την άποψη του, έτσι όπως καταγράφηκε και σε σχετική γνωμάτευση που είχε εκδώσει ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης το 2015, σύμφωνα με την οποία, ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή είναι δημόσιος υπάλληλος, υποκείμενος στις οδηγίες του.

Οι σχέσεις των δύο παρέμειναν ψυχρές με την προσωπική τους κόντρα να επανέρχεται στην επιφάνεια, όταν μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριάκου διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ως μέλος της επιτροπής Νικολάτου που διερεύνησε το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Την ώρα που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρισκόταν στα σχοινιά, ζητώντας τους φακέλους των πολιτογραφήσεων για να διεξάγει τη δική της ανεξάρτητη έρευνα η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή, διοριζόταν μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής.

Πράγμα, που όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε αιφνιδιασμό και προκάλεσε την έκπληξη του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος πάντως φρόντισε σε διαφορετικές περιπτώσεις να επιβεβαιώσει πως δεν συμφωνούσε με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσέφυγε στο Ανώτατο κατά του ΥΠΟΙΚ ο Οδυσσέας για τον τίτλο του Βοηθού Ελεγκτή

Βοηθός ή Βοηθού;

Το άλλο ζήτημα που παραμένει ανοικτό και έγκειται, σύμφωνα πάντα με νομικούς, σε λανθασμένη μετάφραση του Συντάγματος, είναι εάν οι βοηθοί του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας στον τίτλος τους, είναι Βοηθός Γενικού ή Βοηθός Γενικός. Το ζήτημα είχε απασχολήσει έντονα, όχι μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά και την κοινή γνώμη, με αφορμή τις κόντρες του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Ανάμεσα σε όλους τους υπόλοιπους ανοικτούς λογαριασμούς που είχαν οι δύο, λογαριασμοί οι οποίοι έκλεισαν με τη φυλάκιση του δεύτερου, προέκυψε και το ζήτημα του τίτλου του. Ο ίδιος ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου θεωρούσε πως ο τίτλος του είναι Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ενώ ο Κώστας Κληρίδης, τόσο με αφορμή την εν λόγω περίπτωση όσο και άλλες φορές που του ζητήθηκε γνωμάτευση, επέμενε για αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελεγκτική Υπηρεσία, απάντησε πως ορθός, με βάση το Σύνταγμα, ο τίτλος είναι Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα.

Αυτό θεωρήθηκε πως ουσιαστικά μειώνει τις εξουσίες του εκάστοτε Βοηθού, αφού από τη στιγμή που κλίνεται στη γενική, αυτόματα τον καθιστά υπόλογο και υφιστάμενο του Γενικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σταμπάρουν διαβατήρια ενόψει Προεδρικών Σαββίδης και Οδυσσέας

Επανήλθε αυτοβούλως ο Σαββίδης

Αφορμή για να επανέλθει στην επικαιρότητα το ζήτημα, στάθηκε αρχικά μια εγκύκλιος που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ελεγκτική Υπηρεσία και αφετέρου η ανακοίνωση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να την ακυρώσει. Μια διαδικασία, που αφενός είναι εντελώς αδιάφορη στους πολίτες, αφού ούτε επηρεάζει τη ζωή τους, ούτε τους ενδιαφέρει στην τελική εάν ο δεύτερος τη τάξει της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα είναι Βοηθός Γενικός ή Βοηθός Γενικού, και αφετέρου θα κοστίσει αρκετά χρήματα, αφού η όλη διαδικασία πέραν από τις εργατοώρες που θα απασχοληθούν οι δικαστές, απαιτεί και την παρουσία νομικών.

Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή, το θέμα, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, άνοιξε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος χωρίς να του ζητηθεί, αυτοβούλως, ανέτρεψε τη σχετική γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη, το 2015, και τον περασμένο Μάρτιο κάλεσε τους Προϊσταμένους των τριών επηρεαζόμενων αξιωματούχων, δηλαδή του Ελεγκτή, του Εισαγγελέα και της Λογίστριας, να χρησιμοποιούν τους τίτλους που ο ίδιος καθόρισε, υποδεικνύοντας τους πως υπάρχει αντίφαση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κειμένου του Συντάγματος.

Στη συνέχεια, με εγκύκλιο του, το Υπουργείο Οικονομικών στις 19 Απριλίου ενημέρωσε τις επηρεαζόμενες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και την Ελεγκτική, ότι ο τίτλος του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή αλλάζει σε «Βοηθό Γενικό Ελεγκτή».

Δύο εβδομάδες μετά, ο Γενικός Ελεγκτής με μια επιστολή του ενημέρωσε πως κατέθεσε το αίτημα του στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο σημειώνει, έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για να διασφαλίσει ότι η ρύθμιση είναι συμβατή με το Σύνταγμα ζητώντας επί της ουσίας,  δήλωση του Δικαστηρίου ότι η υπό αναφορά εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, «είναι εξ υπαρχής άκυρη και χωρίς οποιοδήποτε απολύτως νομικό αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ρινγκ Ελεγκτής Vs Σαββίδης-Κατηγορία για υπόσκαψη με φόντο υπόθεση διαφθοράς

Ρύθμιση του ονόματος και όχι εξουσιών

Πάντως, θα άξιζε τον κόπο η εν λόγω προσφυγή στο Ανώτατο, αν η υπόθεση είχε ουσιαστικό αντικείμενο για τις εξουσίες του Κυριάκου Κυριάκου. Αντιθέτως αυτή γίνεται μόνο και μόνο για τον τίτλο τον οποίο κατέχει. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η προσφυγή, θα έχει έναν νικητή και ένα χαμένο. Μένει να διαφανεί αν η όποια απόφαση του Ανωτάτου θα επιλύσει τις διαφορές ανάμεσα στους δύο, για να μπορέσουν να εργαστούν απερίσπαστοι από άνευ αντικειμένου κόντρες, ή αν θα αποτελέσει απλά, ένα ακόμα επεισόδιο στην ομολογουμένως γεμάτη εντάσεις συμβίωση τους στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με φόντο πάντα την κόντρα που σιγοκαίει μεταξύ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Γιώργου Σαββίδη και η οποία με κάθε ευκαιρία αναζωπυρώνεται.

Επί της ουσίας, άλλωστε, μέσα και απο αυτή την υπόθεση, αν κοιτάξει κανείς την μεγάλη εικόνα, θα διαπιστώσει πως ουσιαστικά πίσω από την κόντρα Κυριάκου-Μιχαηλίδη, δεν είναι τίποτε λιγότερο από την αντιπαράθεση μεταξύ Ελεγκτη και Εισαγγελέα, η οποία αν και έφτασαν πολλές φορές μέχρι το κατώφλι του Ανωτάτου για να επιλύσουν τις διαφορές τους, δεν έδειξαν την ανάλογη αποφασιστικότητα, ώστε να δοθεί ο λόγος στη Δικαιοσύνη που θα έβαζε τελεία σε μια κόντρα που το μόνο σίγουρο, δεν οφελεί, ούτε τον τόπο, ούτε το κύρος των υπηρεσιών τους και ούτε και τους ίδιους προσωπικά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ακατάπαυστη κόντρα, ο πόλεμος από την πρώτη μέρα και το χαρτί του Ανωτάτου

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές