Από χίλια μύρια κύματα η ταυτοποίηση προπληρωμένων καρτών-Αντιδρούν οι πάροχοι

Αν και ο συγκεκριμένος Νόμος περί της Ταυτοποίησης των Κατόχων και Χρηστών Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας Προπληρωμένου Χρόνου Ομιλίας μας παίρνει αρκετά χρόνια πίσω, εντούτοις, οι προσπάθειες και οι συζητήσεις ακόμη γίνονται, ώστε να βγει επιτέλους άσπρος καπνός και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Συγκεκριμένα, οι συζητήσεις για την κατάργηση της ανωνυμίας πίσω από τις καρτοκινητές, άρχισαν από το 2009, με απώτερο στόχο την προστασία της δημόσιας τάξης αλλά και τον περιορισμό των εγκληματικών ενεργειών.  

Στη συζήτηση, που πρόκειται να συνεχιστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, θα επιχειρηθεί να καταρτιστεί το πλαίσιο γύρω από τον Νόμο, ώστε να οδηγηθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια για ψήφιση. Πάντως, σύμφωνα με το πλαίσιο του Νόμου, όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα προς τα οποία θα παρέχονται οι υπηρεσίες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, θα πρέπει να γνωστοποιούν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας τα στοιχεία τους μέσω του δελτίου ταυτότητας τους ή με άλλα έγγραφα, ώστε να γίνεται η ταυτοποίησή τους. 

Παράλληλα, με το νέο νομοθέτημα, θα υπάρχει η υποχρέωση στους κατόχους των καρτών να δηλώνουν στις εταιρείες που ανήκει η κάρτα τους, κάθε μεταβολή στα στοιχεία που γίνεται στη χρήση της συσκευής τους, καθώς θα συνδέεται τόσο με τον κωδικό αριθμό της συσκευής η κάρτα τους, όσο και με τον κωδικό αριθμό της κάρτας του κινητού. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα προβλέπονται ποινές στους χρήστες που θα παραβλέψουν να δηλώσουν κλοπή του κινητού τηλεφώνου τους στον παροχέα και στην Αστυνομία, ή δώσουν ψευδή στοιχεία στους παρόχους τους. 

Όσο αφορά το θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, προκρίνει την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, έχοντας ισχυρή άποψη πως τα στοιχεία των χρηστών πρέπει να διατηρούνται και να διαφυλάσσονται από τους ίδιους τους παρόχους που προσφέρουν τις καρτοκινητές και όχι από τα περίπτερα ή οποιοδήποτε άλλο σημείο που μπορεί ο κάθε χρήστης να αγοράσει προπληρωμένη κάρτα τηλεφωνίας. 

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER o πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, εξήγησε πως πρόκειται να γίνει η συνέχεια της συζήτησης του θέματος των καρτοκινητών και στόχος του νομοθετήματος, «είναι στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, να υπάρχει ένα μητρώο και να εγγράφονται, ώστε αυτή η ανωνυμία που υπάρχει μέχρι σήμερα να σταματήσει για ευνόητους λόγους. Κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος στην προηγούμενη συνεδρία, υπήρξε από πλευράς των παροχών αυτών των καρτών η αντίδραση και αντίθεση για την υιοθέτηση αυτού του νομοθετήματος, επικαλούμενοι τεχνικούς και οικονομικούς λόγους. Είναι κάτι που αναμένουμε να μας αναπτύξουν στη συνεδρία και ακολούθως θα αρχίσει η κατ’ άρθρων συζήτηση του θέματος, το οποίο είχε εξεταστεί και από την προηγούμενη σύνοδο της Βουλής».

Εν συνεχεία, το Νομοσχέδιο πρόκειται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση ή καταψήφιση, με τον πρόεδρο της Επιτροπής να αναφέρει πως «σκοπός μας, όπως είχαμε σημειώσει και στην πρώτη μας συνεδρία, είναι το νομοθέτημα αυτό να φθάσει στην Ολομέλεια, διότι στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει να φθάσει. Εμείς ως εισηγητές του θέματος, είμαστε υπέρ της υιοθέτησης του θεσμού αυτού και αναμένουμε να δούμε και τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων στην Επιτροπή, αλλά κυρίως και στην Ολομέλεια που είναι ο τελικός λόγος. Επειδή υπήρξαν κάποια θέματα στο παρελθόν όσο αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, είχε σταλεί στην Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων το Νομοσχέδιο, έγιναν αλλαγές, στάλθηκε μετά στη Νομική Υπηρεσία και αυτό που έχουμε ενώπιον μας πλέον είναι το ανανεωμένο. Όλες οι παράμετροι έχουν εξεταστεί, χωρίς να σημαίνει ότι αν εντοπιστεί το οτιδήποτε, δεν θα το επανεξετάσουμε». 

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών κλήθηκαν να παραστούν, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, του Γραφείου του Επιτρόπου Επικοινωνιών, της Αστυνομίας Κύπρου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) και των εταιρειών CYTA, EPIC LTD, PRIMETEL PLC και CABLENET COMMUNICATION SYSTEMS LTD.

Δειτε Επισης

Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα