Ξανά μπάχαλο με τα ψυχομετρικά-Κόπηκαν πρώην επιτυχόντες, ετοιμάζουν προσφυγές

Άρχισαν τα όργανα για τις ψυχομετρικές εξετάσεις, αφού φαίνεται τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή να δημιουργούν νέα ζητήματα, καθότι θα κληθούν να ληφθούν αποφάσεις από το Δικαστήριο, στο οποίο προσφεύγουν οι αποτυχόντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έκαναν μαντάρα, αφήνουν άνεργους 100 αστυνομικούς-Πνέουν μένεα τα μέλη

Συγκεκριμένα, υποψήφιοι που πέρασαν στις προηγούμενες εξετάσεις, τo 2020, κατά τις νέες ψυχομετρικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν χθες, μένουν εκτός, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 46 πρόσωπα. Μεγάλη μερίδα των αιτητών, αποτάθηκαν στον δικηγόρο Γεώργιο Καραπατάκη, ώστε να τους αναλάβει και να οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα που προκύπτει.

Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Καραπατάκης ανέφερε αρχικά ότι το θέμα που δημιουργήθηκε για το οποίο δέχθηκε πάρα πολλά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να λάβει την απόφαση να προχωρήσουν με δικαστικά μέτρα, εστιάζεται στο γεγονός πως, «όταν εκδόθηκε η ακυρωτική απόφαση για το διορισμό εκατό αστυνομικών, το Δικαστήριο στην απόφασή του έκρινε ότι η επιτροπή που διόρισε ο Αρχηγός Αστυνομίας για τα ψυχομετρικά τεστ, όφειλε να τα κάνει η ίδια και χωρίζονται σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων και προσωπικότητας. Δεν είχε την εξουσία η εν λόγω επιτροπή να τα αναθέσει σε κάποια άλλη εταιρεία να τα διεξάγει».

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος, αποτέλεσμα τούτου ήταν να ακυρωθεί ο διορισμός εκατό αστυνομικών και κατά την επανεξέταση η επιτροπή των ψυχομετρικών και εξέφρασε αδυναμία να κάνει το ένα εκ των δύο τεστ, δηλαδή το τεστ γνωστικών ικανοτήτων και μπορούσε να διεξάγει μόνο το τεστ προσωπικότητας. Έτσι, σημείωσε «παρακάθισαν όλοι και οι εκατό αστυφύλακες που είχαν διοριστεί και εκείνοι που είχαν κοπεί, μόνο στο τεστ προσωπικότητας, το πέρασαν και διορίστηκαν στην Αστυνομία. Με αυτή τη διαδικασία, υπήρχε παράλληλα ανοιχτή διαδικασία όπου είχαν παρακαθίσει αρκετά άτομα σε ψυχομετρικά τεστ στην ίδια εταιρεία και ενόψει της ακυρωτικής απόφασης είχαν σταματήσει τη διαδικασία και ακολούθως αντί να εφαρμόσουν την ίδια τακτική που εφάρμοσαν με τους εκατό, δηλαδή να πάνε όλοι στο τεστ προσωπικότητας, τροποποίησαν τη νομοθεσία και πλέον η επιτροπή των ψυχομετρικών έχει εξουσία να αναθέτει σε κάποια εταιρεία να διεξάγει τα τεστ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για τους λίγους την πλήρωσαν... 100 αστυνομικοί-Χαστούκι στο Συμβούλιο Προσλήψεων

Συνέχισε λέγοντας ότι «μια νέα εταιρεία διεξήγαγε τα ψυχομετρικά με αποτέλεσμα άτομα που είχαν περάσει με την προηγούμενη εταιρεία, τώρα να παρουσιάζονται ως αποτυχόντες και να στερούνται του δικαιώματος να διοριστούν σε αυτές τις θέσεις. Το κρίσιμο ερώτημα εστιάζεται στο πώς γίνεται μια εξιδεικευμένη εταιρεία, να κρίνει ένα άτομο κατάλληλο και να έρχεται μετά μια δεύτερη εταιρεία να το υποβάλλει στις ίδιες εξετάσεις και να το κρίνει ακατάλληλο; Στο δημόσιο δίκαιο ισχύει η αρχή της χρηστής διοίκησης και της καλής πίστης. Δηλαδή δεν μπορεί η διοίκηση μέσα από τις ενέργειές της να εξαπατά και να ταλαιπωρεί τον διοικούμενο».

Υπέδειξε μάλιστα πως κατά την άποψή του, έχουν παραβιαστεί τόσο η συνταγματική αρχή της Ισότητας, δηλαδή της ίσης μεταχείρισης και πιο συγκεκριμένα η μεταχείριση που έτυχαν οι εκατό που ακυρώθηκαν οι διορισμοί τους. «Εκείνοι είχαν παρακαθίσει σε μόνο ένα τεστ. Αυτοί που πέρασαν τους έβαλαν και σε δεύτερη εξέταση, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται τόσο η αρχή της ίσης μεταχείρισης, αλλά να παραβιάζεται κατάφορα και η αρχή της καλής πίστης», είπε ο κ Καραπατάκης.

Θέση τους και αίτημά τους, όπως είπε, είναι «να συνέλθει η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, όπως συνέβη και με τους εκατό αστυνομικού, να απαιτήσει να σταματήσει η διαδικασία και να εξευρεθεί ένας τρόπος ούτως ώστε αυτοί που είχαν πετύχει να βρεθεί ένας τρόπος να διοριστούν και αυτά τα παιδιά, διότι είναι άδικο. Δεν μπορεί να περνώ και μια άλλη εταιρεία να μου λέει ότι δεν είμαι κατάλληλος».

Πέραν των διαβημάτων στη Βουλή, θα υποβάλλουν, όπως ανέφερε, αίτημα στον Αρχηγό Αστυνομίας για επανεξέταση του όλου ζητήματος, με ταυτόχρονο αίτημα στην Επιτροπή Νομικών να εξευρεθεί μία λύση. «Σε μια δεύτερη φάση είναι η προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, δυνάμει του άρθρου 146, για άνιση μεταχείριση και παραβίαση της καλής πίστης».

Διερωτήθηκε μάλιστα, γιατί δεν εφάρμοσαν το ίδιο μέτρο που εφάρμοσαν στην περίπτωση των 100 αστυφυλάκων όπου τους υπέβαλαν μόνο στο τεστ προσωπικότητας, αλλά και «τι ήταν το διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση. «Κι εκεί είχε να κάνει με τα ψυχομετρτικά και εδώ είχε σταματήσει η διαδικασία πάνω στα ψυχομετρικά ενόψει της ακυρωτικής. Γιατί σε εκείνη την περίπτωση υπέβαλαν τα παιδιά μόνο πάνω στο τεστ προσωπικότητας και το πέρασαν όλοι και τους διόρισαν, ενώ εδώ που πάλι αφορούσε ψυχομετρικά επέλεξαν να τους ξανακάτσουν σε εξέταση; Αυτό μπορούσαν να το κάνουν σε μια νέα διαδικασία που ξεκινά εξ’ υπαρχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικό παράθυρο στην ακύρωση των 100 προσλήψεων-Γλύτωσαν οι... καθαροί

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον